|
Klub Samurai 4x4 Suzuki Samurai Forum 4x4. KLUB SAMURAI 4x4. Skorzystaj z szybkiej rejestracji i zacznij wymieniać się swoimi opiniami. |
 |
Strefa Hobby - Piwko warzone w domowym zaciszu
manias79 - 2014-05-22, 10:58 Temat postu: Piwko warzone w domowym zaciszu Witajcie bracia i siostry,
moim hobby jest amatorskie browarnictwo. Jak wiecie, każdy właściciel sj410, 413, 500, lj-tki, samurai'a, stawia na indywidualność ;)
Dlatego ja wyindywidualizowałem się z rozentuzjowanego tłumu wielbicieli masowo produkowanych piw i, razem ze swoim szwagrem, od kilku lat robię małe kroczki w poznawaniu tajemnic robienia dobrego piwa domowego.
Do tej pory udało nam się wyprodukować piwa typu: lager, pils, weizen, irish stout, english bitter. W planach jest jeszcze jeden stout, porter oraz cydr (stoi w fermentatorze, czeka na rozlanie).
A teraz w skrócie o sprzęcie. W internecie jest mnogość sprzętu do robienia piwa. Ja polecam zestaw dwóch fermentatorów, kapslownicę, miarkę do badania poziomu cukru, wężyk do przetaczania, pirosiarczyn do dezynfekcji., kapsle.
W internecie kupicie gotowe produkty do warzenia piwa (tzw. brewkit'y). W ich skład wchodzą: nachmielony ekstrakt słodowy i drożdże. Ja polecam jednak dokupić specjalne drożdże, dedykowane do danego rodzaju piwa oraz granulowany chmiel, aby piwo miało pełną barwę goryczki. Odradzam dosładzania piwa sacharozą, najlepiej używać słodu, ale można iść na kompromis i używać glukozy.
Krótko na temat procedury warzenia (żywcem ściągnięte z instrukcji brewkit'a):
"Do przygotowania piwa z użyciem nachmielonego ekstraktu słodowego potrzebny jest 1 kg cukru lub glukozy, garnek, 20 litrowy fermentor, ok. 40 butelek 0,5 l typu krachla lub standardowych + kapsle, kapslownica domowa. Warzenie piwa trwa ok. 30 minut oraz 7-14 dni fermentacji. Jedna puszka Brew-kitu pozwala na uwarzenie najczęściej 17-23 litrów piwa.
Spod przykrywki należy wciągnąć saszetkę z drożdżami
Nieotwartą puszkę należy ogrzać w gorącej wodzie w celu uzyskania bardziej płynnej konsystencji syropu.
Należy doprowadzić do wrzenia ok. 2 litry wody i wsypać 1 kg cukru, glukozy lub specjalnego ekstraktu słodowego jako surowca do fermentacji.
Całość należy wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut.
Do fermentora należy wlać ok. 3,5 litra gorącej wody, a następnie przelać zawartość puszki (brew-kitu) i wymieszać.
Następnie należy wlać wcześniej przygotowane 2 litry wody z cukrem lub zamiennikiem cukru i wymieszać.
Powstałą w ten sposób brzeczkę należy uzupełnić zimną wodą do podanej przez producenta zalecanej objętości.
Jeżeli temperatura brzeczki spadła poniżej 30 °C należy rozsypać na jej powierzchni drożdże z saszetki.
Fermentor należy zamknąć szczelnie pokrywką z rurką fermentacyjną i pozostawić na 7 dni w celu przeprowadzenia fermentacji i sklarowania piwa. Jeżeli ekstrakt brzeczki ma powyżej 15° Blg fermentację powinno się wydłużyć do co najmniej 10 dni. Zalecana temperatura fermentacji to 18-22 °C.
Po zakończonej fermentacji młode piwo należy rozlać do butelek z dodatkiem cukru lub glukozy (180 g na 20 l) w celu właściwego nagazowania piwa i refermentacji i odstawić na kilka tygodni.
W celu mocniejszego nachmielenia można dodatkowo dosypać granulatu chmielowego. Użycie innych ilości wody lub cukru niż zalecane przez producenta może spowodować zmianę w treściwości, smaku i zawartości alkoholu w gotowym piwie. Zawartości puszki nie powinno się dzielić na mniejsze porcje, gdyż dodatek chmielu znajduje się najczęściej w górnej części puszki."
A teraz dzisiejsi bohaterowie:
1) piwo typu english bitter - piwo górnej fermentacji o bursztynowo-miedzianej barwie, mocno gorzkim smaku, wyczuwalna nuta kwiatowa, piana gęsta w kolorze kremowym. Doskonale pasuje do pieczonego mięsa wieprzowego, wołowego, gulaszu. Do naszego piwa użyliśmy koncentratu chmielonego BREW KIT COOPERS ENGLISH BITTER 1,7 kg, słodu niechmielonego Gozdawa Superjasny ekstrakt słodowy, chmiel 70 g opal oraz 50 g fuggle -na zimno, drożdże firmowe Coopers. Piwo ma ca. 5,20% alkoholu, cena jednej butelki 2,70 zł
2) piwo pils - typowy Pilzner, jasne piwo dolnej fermentacji, ostry chmielowy smak, jasna miodowa barwa. Doskonale pasuje do drobiu, ryb, grillowanej kiełbaski. Do naszego pilsa użyliśmy koncentratu chmielowego Muntons Export Pilsner - Klasa koneser 1,7 kg, słodu niechmielonego Gozdawa Superjasny ekstrakt słodowy, chmiel 25 g marynka, 25 g sazz, 25 g sladek, drożdże firmowe Muntons. Piwko ma moc 5,2% alkoholu, cena butelki to 2,70 zł
Myszon - 2014-05-22, 12:08
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie wejście w ten biznes Uwielbiam piwa belgijskie a w szczególności La Trappe Blond i Leffe. Zastanawiałem się czy dało by radę zrobić właśnie takie piwo. Kupuje zawsze w Piotr i Paweł małe buteleczki ale są dość drogie więc chętnie obniżył bym koszty. Co o tym myślisz?
manias79 - 2014-05-22, 12:20
Pyszne piwo górnej fermentacji - czyli można je spokojnie zrobić o tej porze roku. Nie robiłem jeszcze belgijskiego, jeżeli Cię interesuje nasza krajowa produkcja to spróbuj piwa z browaru Lwówek Śląski Belg , który możesz kupić w Tesco (cena ca. 4,40 zł/ butelkę).
Albo możesz zacząć z "grubej rury" i zrobić sobie samemu, tutaj masz gotowy brewkit http://twojbrowar.pl/pres...wo-domowe.html, dodatkowo możesz sobie dobrać dedykowane drożdże Fermentis T-58.
Na zdrowie!
Uh Lala - 2014-05-22, 12:35
Cydr *.* jeszcze takie czasem z bąbelkami są :)
manias79 - 2014-05-22, 12:40
Uh Lala napisał/a: | Cydr *.* jeszcze takie czasem z bąbelkami są :) |
Według irlandzkiej tradycji picia - cydr podajemy w wysokim kuflu z dużą ilością kostek lodu. A bąbelki są dzięki pracowitym drożdżom (w wersji przemysłowej niestety sztucznie "dopierdziane" gazem)
Swoją drogą szkoda, że w naszym kraju, który jest największym producentem jabłek w Europie, cydr dopiero zaczyna wchodzić na półki sklepowe.
Dla osób stroniących od procentów - polecam niemiecki Apfelschorle
Uh Lala - 2014-05-23, 08:26
Kiedyś czytałam w gazecie, coś o cydrze lodowym? Chyba był robiony w Kanadzie z jabłek, które zimują na drzewach, albo są zbierane późno i jeszcze przechładzane :) Nie pamiętam dokładnie, musiałabym znaleźć gazetę. Ale urokliwie wyglądały drzewka z jabłkami obsypane śniegiem :)
manias79 - 2014-05-23, 08:32
podobnie robią we Francji jakieś wino z przemarzniętych winogron - niska temperatura wpływa chyba na zawartość fruktozy, a to kluczowe przy wyrobie wina
droidboo - 2014-06-09, 19:49
Gratuluję hobby i szczerze zazdroszczę Uwielbiam testowac przeróżne, ciekawe piwa, od szczochow produkowanych masowo stronie juz od dłuższego czasu Sam chetnie bym spróbował takiego wyrobu, ale w malym mieszkaniu juz nie wcisne takiej produkcji.
Tak by the way, przeglądam dzial z hobby, czytam i mi sie od razu przypominaja te nowe reklamy z pozyczaniem i inwestowaniem
Uh Lala - 2014-06-16, 11:20
Manias a może robiłeś domowym sposobem podpiwek?
manias79 - 2014-06-16, 16:11
Nie, niestety nie próbowałem... wiem, że nawet Delecta ma w swojej ofercie Podpiwek Kujawski. W najbliższych planach mam stout'a oraz pszeniczniaka...
Uh Lala - 2014-06-16, 16:22
No ja kupiłam sobie jeszcze przed granica jakiegoś Podpiwka Jędrzeja :D z wąsami.
Fajny trochę jak pumpernikiel smakuje. I tak z ciekawości musze się zainteresować, jak to sie robi.. Bo coś mama mówiła, że podobno kiedyś to kupowali gotowca proszkowego w torebeczce i to sie gotowało, a potem stało w cieple jeden dzień i dwa dni w chłodzie :)
manias79 - 2014-06-16, 19:48
Podpiwek jest bardzo smaczny, dobrze schłodzony gasi pragnienie... w smaku podobny do kwasu chlebowego razowego.
A propos przyrządzania podpiwka:
Sposób przyrządzania:
- zawartość paczki wsypać do 10 litrów wrzącej wody i gotować przez 10 minut
- przecedzić przez gęste płótno lub sito i ostudzić
- rozmieszać 5 g świeżych drożdży w 100 ml płynu i wlać do podpiwka
- wsypać 500-600 g cukru, wymieszać i rozlać do butelek ze szczelnym korkiem
- odstawić zimą na 5 dni a latem na 3 dni
- pierwszy dzień trzymać w ciepłym miejscu, potem w chłodniejszym.
SMACZNEGO :)
Uh Lala - 2014-11-09, 00:22
Tak mi się przypomniało dziś w sklepie, że ktoś mi kiedyś tłumaczył, że piwo w jasnych butelkach jest szkodliwe, bo wit B12 rozpada się pod wpływem UV. Słyszałeś coś o tym Maniasie??
slavok - 2014-11-15, 20:14
Ja ze swojej strony mogę polecić:
http://youtu.be/enwMen8DKE4 i dalej
http://youtu.be/bdw0dFXVQD4 i dalej
manias79 - 2014-11-16, 17:16
Idzie zima - piwko dolnej fermentacji moza zaczac robic
|
|