Klub Samurai 4x4
Suzuki Samurai Forum 4x4. KLUB SAMURAI 4x4. Skorzystaj z szybkiej rejestracji i zacznij wymieniać się swoimi opiniami.

Kącik kulinarny - Zapiekanka makaronowa by Myszon

Myszon - 2015-01-27, 20:39
Temat postu: Zapiekanka makaronowa by Myszon
Zapiekanka makaronowa by Myszon


Składniki:

-Makaron (świderki lub wstążeczki)
-0,5kg mięso mielone (ja preferuje z łopatki)
-30dkg pieczarek
-1 Cebula
-1 Papryka czerwona
-1 Śmietana 18%
-1 Śmietana 30%
- Czosnek 3 ząbki
- Zioła prowansalskie
- Ketchup pikantny
- Majonez
- Pieprz Cayenne
- Ser żółty
-sól, pieprz wiadomo :-)

Sposób przyrządzenia:

Najpierw siekamy cebulkę i wrzucamy na patelnie wcześniej podlewając lekko olejem. Po kilku minutach jeśli się delikatnie zeszkli dosypujemy do cebuli 0,5kg mięsa mielonego. Trzeba dobrze rozgnieść i wymieszać widelcem aby mięso się nie posklejało w breje. W międzyczasie obieramy pieczareczki i kroimy na kawałeczki (w kostkę). Wsypujemy pieczarki na druga patelnię (na masło) i dusimy. Tu się pichci a my nastawiamy gar wody na makaron (w moim przypadku pół paczki wstążeczek nr 13 z Lubelli :-) ). Ok pichci się dalej więc nie ma co stać jak stróż w boże ciało tylko trzeba kroić paprykę czerwoną w kostkę. Czas przemieszać obie patelnie i jedziemy z sosem. Do kubeczka na herbatę wlewam do połowy śmietanę 18% i jakieś 3 łyżki stołowe 30tki, dodaje jeszcze 3 łyżeczki majonezu kieleckiego oczywiście następnie wsypuje na oko zioła prowansalskie, sól, świeży pieprz z młynka i wciskam 3 ząbki czosnku - mieszanko i odstawiamy na bok. Czas przemieszać patelnie ale najpierw solim i pieprzym mięso na patelni nr.1 oraz dosypuje trochę ziół prowansalskich i pieprzu cayenne. Jeśli już odparowała woda z pieczarek wykładam je do miseczki a na patelnie wskakuje papryka na ten sam zabieg duszenia. Na sam koniec zabawy z mięsem i cebulą na jedynce dodajemy trochę ketchupu pikantnego mieszamy - to by było na tyle.

Przygotowujemy jakiś żaroodporny półmisek, dobrze jest przesmarować go od wewnątrz masłem. Rozkładamy pierwszą warstwę makaronu. Na makaron warstwa mięsa mielonego, pieczarek i papryki. Druga warstwa makaronu, mięsa, pieczarek i papryki. Na koniec polewamy to wszystko sosem śmietanowo czosnkowym a na wierzchu ser żółty jak na pizze.

Półmisek wjeżdża na 15-20min do piekarnika (u mnie piekarnik gazowy 20min). Nie czekamy aż się zarumieni ser bo będzie za bardzo spieczone.

Smacznego! :-D

EDIT:

Makaron nie wstążeczki tylko kolanka ozdobne nr33 i to takie: sorki za pomyłke

Zawias - 2015-01-27, 20:51

No to mamy miejsce do wrzucania swoich przepisów.
Art - 2015-01-27, 20:53

No kurcze! Z tobą to człowiek nie zginie! Myszon!
Zlot zorganizuje, można polatać po bagnach, posłuchać muzyki oraz... najeść się! : )


Mam nadzieję że kolejny post w tej sekcji to będzie przepis na survivalową świeżonkę w wykonaniu kolegi Jaszczura.
Jaszczur wywołuję Cię! :lol:

stachura44 - 2015-01-27, 21:19

Zeby ser sie nie spiekl i jedzonko nie bylo za suche proponuje przykryc alu folia i zdjac ja z 5 min przed koncem pieczenia wtedy ser sie lekko zarumnieni a reszta bedzie soczysta ;-)
Uh Lala - 2015-01-27, 21:22

No rozwalacie mnie :D to ja chcę kącik ogrodniczy w wykonaniu Yenka i kącik propozycji strojów na każdą okazję :D :D

[ Dodano: 2015-01-27, 21:23 ]
A poważnie to fajny pomysł :)

yenko - 2015-01-27, 21:26

Dzięki :-D Lala
Myszon - 2015-01-28, 07:57

Art napisał/a:
No kurcze! Z tobą to człowiek nie zginie! Myszon!
Zlot zorganizuje, można polatać po bagnach, posłuchać muzyki oraz... najeść się! : )


Mam nadzieję że kolejny post w tej sekcji to będzie przepis na survivalową świeżonkę w wykonaniu kolegi Jaszczura.
Jaszczur wywołuję Cię! :lol:

Zginie zginie, ale pojedzony :-)

Uh Lala - 2015-01-29, 12:17

:) Zrobilam, pozostało wstawić do piecyka. Ciekawe czy będzie dobre..
slavok - 2015-01-29, 22:09

no iiiiii???
Uh Lala - 2015-01-29, 22:30

Smaczna, trochę pracy jest, ale można sobie przed imprezką przygotować i tylko wstawić do piecyka. Ciężka jest, bo i grzyby i czoch i papryka, ale te smaki jakoś się miksują i taki "nowy" wychodzi :)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group