Klub Samurai 4x4
Suzuki Samurai Forum 4x4. KLUB SAMURAI 4x4. Skorzystaj z szybkiej rejestracji i zacznij wymieniać się swoimi opiniami.

Kącik kulinarny - Stejk!

slavok - 2015-01-28, 15:27
Temat postu: Stejk!
1. Idziesz do Biedronki i kupujesz stek z antrykotu, rostbefu albo polędwicy. Jak masz inne dojście to też dobrze ;) Antrykot i rostbef jak najbardziej przerastany np. tak - klik.

2. Wyjmujesz z lodówki min. godzinę przed smażeniem, posypujesz z obu stron solą i odstawiasz.

3. Przed smażeniem opłukujesz nadmiar soli, posypujesz świeżo mielonym pieprzem i wrzucasz na bardzo rozgrzaną patelnię, najlepiej na oleju rzepakowym.

4a. Obsmażasz z każdej strony po 1 min. a potem do piekarnika o temp. 200*C, termometr w środek mięsa i wyjmujesz jak pokaże 53*C(medium-rare) albo 55*C(medium).

4b. Obsmażasz z każdej strony po 1 min. na każdy cm grubości, czyli 3 cm stek = 3 minuty z każdej strony.

5. Odkładasz stek na talerz, przykrywasz folią aluminiową i czekasz 5 minut.

6. Wp....asz stejka a nie jakieś małe kanapeczki.

pacmano - 2015-01-28, 15:54
Temat postu: Re: Stejk!
slavok napisał/a:


2. Wyjmujesz z lodówki min. godzinę przed smażeniem, posypujesz z obu stron solą i odstawiasz.

3. Przed smażeniem opłukujesz nadmiar soli, posypujesz świeżo mielonym pieprzem i wrzucasz na bardzo rozgrzaną patelnię, najlepiej na oleju rzepakowym.

.


Nie sluchajcie tego heretyka. Steki soli sie zawsze po smazeniu. ZAWSZE! :!: :!: :!: :!: :!:

slavok - 2015-01-28, 16:05

Soli się po smażeniu albo GODZINĘ przed smażeniem ;)
ta godzina ma kluczowe znaczenie, solenie przed smażeniem to błąd ze względu na osmozę, temu solisz dużo wcześniej by mięso wypiło soki wyciągnięte przez sól.

Moszi - 2015-08-13, 21:24

Wołowine przyprawiamy tylko na patelni nigdy więcej
stachura44 - 2015-08-14, 16:55

Steki wczesniej umyte i osuszone można przed smażeniem śmiało natrzeć oliwą i posypać pieprzem .Wolowiny nie powinno się solic przed smażeniem dlatego ze robi się z niej podeszwa i temp oleju musi miec min 150' żeby szybko scieła się i nie puściła sokow;-) wszelkie inne przyprawy można stosować przed smazeniem .jesli sie ktos naprawde uprze na solenie przed smazeniem to chwile przed smazeniem i osolic ta strone ktora bedzie sie piec pierwsza ;-)
Moszi - 2015-08-20, 16:35

to prawda a najlepiej zamknąć pory w mięsku z każdej strony i dopiero dalej smażyć
manias79 - 2015-09-18, 23:15

https://youtu.be/Ur-5U1cCiPE ogólnie rzucanie mięsem i szpan na cyrkulator... Ale sposób przygotowania ciekawy
okor - 2022-03-11, 10:23

No dobra ale jak przygotowujecie tego steka? W domu na kuchni? Próbowałem ostatnio ale cała kuchnia zadymiona.
marals - 2022-03-17, 07:56

W domu na patelni jest ciężko. Mieszkanie całe zadymione. Kilka razy w taki sposób próbowałem przygotować i chociaż stek był smaczny, to jednak mieszkanie nadawało się do poważnego wietrzenia. Tak wiec postanowiłem sobie odpuścić przygotowywanie potraw w ten sposób. Są inne o wiele lepsze sposoby ;)
Polecam grillowanie na zewnątrz. Oczywioscie nie na grillu weglowym ale na grillu gazowym, który daje możliwość kontrolowania temperatury. Możesz ustawić sbie w jakiej temperaturze grillujesz, tak więc wygrillowanie dobrego będzie znacznie łatwijesze niż na patelni. Jednoczesnie nie ma smrodu i dymu.
Swoją drogą grill gazowy kupowałem w zeszłym roku (wybrałem ten z Leroy Merlin), wcześniej długie lata grillowałem na węglowym i obecnie do węglowego bym raczej nie wrócił. Grill gazowy jest o wiele wygodniejszy. Zresztą za granicą grille tradycyjne nie są często użytkowane. O wiele cześciej wybiera się własnie grille gazowe.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group