|
Klub Samurai 4x4 Suzuki Samurai Forum 4x4. KLUB SAMURAI 4x4. Skorzystaj z szybkiej rejestracji i zacznij wymieniać się swoimi opiniami. |
 |
Kącik kulinarny - kalmary nadziewane ;)
stachura44 - 2015-11-19, 18:45 Temat postu: kalmary nadziewane ;) Naszło mnie dzis na fantazje kuchenne i upichciłem coś takiego
kalmary nadziewane farszem z ziemniaków boczku i ...... krewetek (bo akurat kilka znalazłem w zamrażarce ;) )
skład:
4 tyby z kalmara
100g boczku wedzonego pokrojonego w kosteczke
6 duźych krewetek
2 ziemniaki w mundurkach
4 zabki czosnku
peczek pietruszki
100ml białego "wermutu"
olej
sól
pieprz
oliwa w razie farsz był by za suchy ;)
jako
maka
no to lecimy .
rozmrazamy tuby kalmarowe,gotujemy ziemniaki tak zeby nie były za miekkie . podsmazamy boczek z rozgniecionym i posiekanym czosnkiem gdy boczek sie podsmarzy i czosnek zeszkli dodajemy pociete w 0,5cm p-lasteki krewetki ,natke pietruszki wg. uznania i podsmazamy ok1-1,5min .nastepnie dodajemy pokrojone w kstke zimniaki zalewny wermutem i dusimy ok 10min doprawiamy sola i pieprzem i odstawiamy na kilka min
.Tuby nadziewamy farszem koncówki spinamy wykałaczka lub obwiazujamy dratwa . Gotowe kalmary obtaczamy w jajku i mace i wrzucamy na rozgrzany olej i smarzymy po 3min na kazdej stronie .Zycze smacznego ;)
SamNaSamZSam - 2015-11-19, 22:14
łoooo mamo :) połowę składników musiałem sprawdzić w wiki :D rządowe ośmiorniczki przy tym daniu to jak mój kurczak z ryżem przy Pocałunku Anioła :D
Upewniam się tylko - czy gotowanie sprawia Ci radość? :)
|
|