|
Klub Samurai 4x4 Suzuki Samurai Forum 4x4. KLUB SAMURAI 4x4. Skorzystaj z szybkiej rejestracji i zacznij wymieniać się swoimi opiniami. |
 |
Kącik kulinarny - Szarlotka
betka - 2015-11-24, 13:51 Temat postu: Szarlotka Szarlotka :)
Może komuś się przyda. Przepis trochę inny niż tradycyjny, ale ręczę głową , że to najlepsza szarlotka jaką jedliście.
Na dużą blachę (25x36cm)
75dag mąki krupczatki (koniecznie)
2 kostki masła
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
2 kg szarej renety
Do posypania cukier wanilinowy i cukier puder
Jabłka obieramy i smażymy(mieszamy raz na jakiś czas). W międzyczasie z wszystkich składników zarabiamy ciasto. Ciasto wyjdzie bardzo lepkie. Dzielimy na pół, jedną część wrzucamy do lodówki, a drugą wykładamy na blachę (żeby nie przywarło, wpierw blachę podgrzewamy i smarujemy dokładnie tłuszczem), ciasto jest bardzo lepkie, więc nie bawimy się w wałkowanie tylko dajemy do brytfanny i ugniatamy aż rozciągnie się na całą powierzchnie, wykładamy też brzegi na jakieś 2 cm, żeby ciasto nie podmokło. Następnie wykładamy gorące jabłka (można je posłodzić trochę ale to nie jest konieczne). Wyjmujemy drugą połowę ciasta(im zimniejsze tym lepiej się wałkuje). Rozwałkujemy (posypujemy wałek zwykłą mąką żeby się mniej lepiło) i układamy na wierzch ciasta (pewnie się porwie ale polepić jakoś i nie będzie tego widać), nakłuwamy widelcem i wrzucamy do piekarnika na 30-40 min w 180`C (aż się zarumieni). Po wyjęciu posypujemy cukrem wanilinowym a jak ostygnie cukrem pudrem. Smacznego:)
Zdjęcia nie ma
PS Bardzo krucha, więc wyjęcie pierwszego kawałka w całości graniczy z cudem.
SamNaSamZSam - 2015-11-24, 14:04
Apple pie!! da się upiec na gazie albo w ognisku? :D tudzież opalarką ;) ?
betka - 2015-11-24, 14:57
SamNaSamZSam napisał/a: | Apple pie!! da się upiec na gazie albo w ognisku? :D tudzież opalarką ;) ? |
Upiec można, zjeść niekoniecznie
Dany44 - 2015-11-24, 17:43
Szarlotka moje ulubione ciasto
rumun - 2015-11-24, 20:39
Mnie ze dwa tygodnie temu w niedziele naszla taka ochota na ciepla szarlotke z lodami ze chyba wiekszosc sklepow zjezdzilem zeby gdzies znalezc szarlotke a ze byla godzina 19 w niedziele to nie chcialo mi sie robic a taka dobra byla ze nie wiem
Uh Lala - 2015-11-25, 08:09
Ooo :) A jabłka tak na miazgę przesmażasz, czy kawałki zostają?
betka - 2015-11-25, 10:02
Uh Lala napisał/a: | Ooo :) A jabłka tak na miazgę przesmażasz, czy kawałki zostają? |
Całkiem przesmażam, takie bardziej pasują do tego bardzo kruchego ciasta.
PS zmieniłam w przepisie szklanki mąki na dag, bo szklanki bywają różne:)
SamNaSamZSam - 2015-11-29, 22:26
a da się te szare renaty przez neta zamówić? :D do paczkomatu najlepiej... ;)
betka - 2015-12-01, 10:39
SamNaSamZSam napisał/a: | a da się te szare renaty przez neta zamówić? :D do paczkomatu najlepiej... ;) |
A nie można normalnie, gołębiem? Samie, nie ukrywam, ale ja już liczyłam na pierwsze wrażenia z konsumpcji.
SamNaSamZSam - 2015-12-01, 11:33
Hmm, ambicja podrażniona :D ale, ale... najpierw trzeba by mi było kuchnię ogarnąć i blat zluzować by przed konsumpcją było gdzie ugniatać... to ciasto :D no i wciąż otwartą pozostaje kwestia pieczenia, chociaż i tutaj chyba zakres możliwości mi się ekhm... powiększa -> czy w takim wannolocie rodem z Tytusa... dałoby się?
betka - 2015-12-01, 13:35
Eh Samie, blat jest na tyle wszechstronnie wykorzystywanym obszarem, że powinien być zawsze przygotowany na ewentualne użycie, a nie żeby było tak ciasno, że w trakcie kuchennych rewolucji spadałyby z niego bułki. Internety mówią, że to z obrazka to prodiż, że nie trzeba tego wcześniej nagrzewać, nie zapomnieć nastawić grzania z góry i z dołu, i można tam piec. Z racji, że ja nie będę musiała jeść Twojego wypieku spokojnie, mimo braku doświadczenia, polecę użycie tego urządzenia. Jednak wcześniej sprawdź czy wymiary są odpowiednie.
Myszon - 2015-12-05, 09:00
|
|