|
Klub Samurai 4x4 Suzuki Samurai Forum 4x4. KLUB SAMURAI 4x4. Skorzystaj z szybkiej rejestracji i zacznij wymieniać się swoimi opiniami. |
 |
K±cik kulinarny - Kurczak w winie
Ari - 2016-01-29, 22:49 Temat postu: Kurczak w winie Cztery udka przecięte jeszcze na połowę, m±ka, 1/2 szklanki oleju odpornego na temperaturę - ja używam Rapso, jedna mała cebula pokrojona w drobn± kostkę, jedna zielona papryka pokrojona w kostkę(ja zdejmuję skórę), dwa posiekane z±bki czosnku, po pół łyżeczki oregano i tymianku, po jednej łyżeczce soli, pieprzu, papryki, dwie puszki pomidorów bez skórki, pół szklanki czerwonego wina słodkiego lub wytrawnego(wtedy dodać cukru).
Olej rozgrzać, oprószonego m±k± kurczaka dobrze zarumienić z każdej strony, jak prawie zarumieniony, to dodać cebulę, czosnek, zielon± paprykę i chwilę jeszcze smażyć by warzywa zmiękły, wtedy odlać nadmiar oleju.
Dodać przyprawy, pomidory, wino. Przykryć i dusić przez 45-50 minut, czasami mieszaj±c.
Ja używam naczynia typu wog.
Naprawdę sprawnie to idzie, a smakiem będziecie zaskoczeni:)
pieczywo, ryż, makaron, pozostała czę¶ć wina.
Smacznego
SamNaSamZSam - 2016-01-29, 23:21
kurka no znowu tyle zachodu, a można by spokojnie wszystko oddzielnie :D jakby zacz±ć od wina to w sumie cała reszta mniej istotna nawet :D
Ari - 2016-01-29, 23:53
Dlatego Piortu¶ z każdej potrawy dla Ciebie zostaje 0,5L wina:)
|
|