Klub Samurai 4x4
Suzuki Samurai Forum 4x4. KLUB SAMURAI 4x4. Skorzystaj z szybkiej rejestracji i zacznij wymieniać się swoimi opiniami.

Kącik kulinarny - Schabik nie tylko od święta.

Uh Lala - 2017-04-05, 08:33
Temat postu: Schabik nie tylko od święta.
Jako że wielu z Was dziarsko poczyna sobie w kuchni, pewnie macie jakieś swoje receptury na to by schab pieczony był soczysty, a nie jak wiór. Co roku Matka z mizernym skutkiem próbuje rękawów, obsmażania... Otwieram zatem kulinarną dyskusję! :)
woodek - 2017-04-05, 10:13

Wymienić schab na golonkę i już nie będzie sucho ;-)

Kiedyś słyszałem jak babki w mięsnym mówiły coś o moczeniu przez noc mięsa w serwatce czy jakoś tak. Ale to tylko zasłyszane.

szymszym - 2017-04-05, 10:49
Temat postu: Re: Schabik nie tylko od święta.
Uh Lala napisał/a:
Jako że wielu z Was dziarsko poczyna sobie w kuchni, pewnie macie jakieś swoje receptury na to by schab pieczony był soczysty, a nie jak wiór. Co roku Matka z mizernym skutkiem próbuje rękawów, obsmażania... Otwieram zatem kulinarną dyskusję! :)


napchać śliwką, obłożyć boczkiem lub nasmarować oliwą z przeciśniętym czosnkiem, posolić, do rękawa na 1h/200oC
Mnie się udaje :P

Uh Lala - 2017-04-05, 10:58

A golonka nie ma żył? :) Bo tłuszcz zniesę.

Szymszymie a ile kilo mniej więcej? Bo ja to znałam zasadę ile kilo tyle godzin :D

[ Dodano: 2017-04-05, 11:05 ]
A no i jeszcze czy termoobieg czy inna funkcja :D Mam wrażenie że to jakiś detal sprawia, że nam nie wychodzi :)

szymszym - 2017-04-05, 12:11

Uh Lala napisał/a:


Szymszymie a ile kilo mniej więcej? Bo ja to znałam zasadę ile kilo tyle godzin :D

[ Dodano: 2017-04-05, 11:05 ]
A no i jeszcze czy termoobieg czy inna funkcja :D Mam wrażenie że to jakiś detal sprawia, że nam nie wychodzi :)


czy ja wiem ile kilo... nie wiem, taki spory kawalek (którego długość jak wiadomo jest ograniczona dlugością świni :))
ale jak duży to można dać z 90 min, tyle, że kukać czy jeszcze w rękawie jest sos, czy już mimo zamknięcia wyparował i produkujemy wióra.
Ja daje termoobieg, bo mnie się symbol na pokrętełku podoba :))

stachura44 - 2017-04-06, 21:35

Schab z natury to wiórek . ale niech pomyślę ...hmmmmm..... może po upieczeniu nie otwieraj rekawa (nawet zawiń mocniej konce zeby był szczelny )aż schab ostygnie a potem jak juz otworzysz to przechowuj go cały czas w rekawie ;)
szymszym - 2017-04-17, 21:58

Hej Lala,

jak wyszedł schab? :)

Uh Lala - 2017-04-17, 22:04

Nie robiliśmy w końcu :/ Całe święta jeżdżone były. Na szczęście jutro jeszcze wolne. Ale nic straconego :) kiedyś sobie upiekę, a jak dobrze pójdzie, to i uwędzę wg Moziemblowego przepisu ze skweru ;)
bulimierz - 2018-04-22, 06:55

Dyskusja coś nie teges.
Koleżanko, weź ze dwa kilo mięsa, naszpikuj czosnkiem i dopraw jak lubisz, soli trza dac więcej, ja to jeszcze wiążę sznurkiem. Wsadz to do lodowki na parę godzin. Obsmaż trochę, wrzuć do brytfany, podlej rosołu jak masz, jak nie masz to wody. Wsadź do tromby, piekarnika znaczy, temperatura na 80- 90 i idź spać. Rano wyjmij, jak wrócisz z apteki pokrój w plastry i podgrzej w odkrytej brytfanie. Ja tam do duszenia dorzucam do brytfany całe szalotki albo połówki cebul.

[ Dodano: 2018-05-31, 20:26 ]
Nikt nic, wszyscy tylko Mak Degenerat?


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group