Wysłany: 2014-11-28, 14:52 Samurai 1,3 wtrysk odpala i po chwili gaćnie - brak zapłonu
Witam Koledzy
Mój mechanik sie poddał dlatego proszę was o pomoc.
Mam samuraia 1,3 na wtrysku, nie dając wcześniej żadnych objawów, że go coś boli zgasł w czasie jazdy i po chwili odpalił i tak zaczęło się to powtarzać co chwilę,
i tak 50m przed domem zgasł i już nie odpalił wiec musiałem go do domu dopchać po godzinie gdy wystygł odpalił pochodził ok 2-3min i zgasł po odpaleniu zgasł po 3sek. zawiozłem go do mechanika po wymialnie filtra paliwa pochodził 5 min i zgasł i już wiecej nie odpalił wiec zakupiłem nową cewkę nic to nie dało, następnie kupiłem aparat zapłonowy i odpalił pochodził 5 min i zgasł i tak gaśnie teraz jak sie zagrzeje ( brak iskry, po min iskra sie pojawia )
Dla mnie to jest elektronika/elektryka jak nic. Sprawdził bym komputer ale nie na zasadzie rozkręcania go lecz wymianie na inny - zawsze można pożyczyć w celach testowych od znajomego. Jak nie komp to trzeba szukać po kabelkach na wiązce - może jest przecięty i ledwo co styka gdzieś w stronę stacyjki może?
kolego ja miałem podobne objawy auto odpalało i gasło, jak postał jakiś czas zapalał i jechał. i tak w kółko aż w końcu nie odpalił wogóle. Okazało się że spaliła sie cewka wtryskiwacza. Wymieniłem wtryskiwacz i po problemie. Z tym że ja miałem cały czas iskre.
może też być brak kodów błędu i brak iskry = czujnikhalla lub kondensatory w sterowniku do obejrzenia. W przypadku padnięcia kompa awaria tania 4 kondensatory = 2pln. W przypadku czujnika halla gorzej....
Całe 5zł
Kolega pisał że wymienił aparat zapłonowy (więc to nie czujnik).
Ja ogarnąłem temat za 5pln i starczył na 1 wyjazd... może wadliwy.. może para wodna.. może temperatura... może coś przez niego popłynęło... doesnt matter jeśli wiesz jaki kupić powiedz, na pewno się ludziom przyda. Drugi raz nie wymieniałem.. po prostu wsadziłem inny silnik - G13BB :)
Całe 5zł
Kolega pisał że wymienił aparat zapłonowy (więc to nie czujnik).
Ja ogarnąłem temat za 5pln i starczył na 1 wyjazd... może wadliwy.. może para wodna.. może temperatura... może coś przez niego popłynęło... doesnt matter jeśli wiesz jaki kupić powiedz, na pewno się ludziom przyda. Drugi raz nie wymieniałem.. po prostu wsadziłem inny silnik - G13BB :)
Wiek: 40 Dołączył: 03 Mar 2014 Posty: 36 Skąd: Nowy Wiśnicz
Wysłany: 2015-07-14, 16:19
Witam. Podepnę się pod temat bo mam podobne objawy. Samurai na wtrysku nagle po odpaleniu gaśnie. Jak go odpale i szybko przegazuje to przełączy się na lpg to chodzi normalnie ale jak tylko przełączę na benzyne gaśnie. Słychać ze pompka chodzi z reszta wymieniałem ja kilka miesiecy temu filtr też. Za to na desce istna dyskoteka wyskoczyły błedy 14, 21, 23, 31, 44. A do tej pory było elegancko tylko 12. Nie wiem od czego zaczać sprawdzać co z nim nie tak.
Za to na desce istna dyskoteka wyskoczyły błedy 14, 21, 23, 31, 44. A do tej pory było elegancko tylko 12. Nie wiem od czego zaczać sprawdzać co z nim nie tak.
Eeeee.... prościzna
Nie masz masy czujników (jest osobny kabelek doprowadzający masę referencyjną z komputera).
Wiek: 40 Dołączył: 03 Mar 2014 Posty: 36 Skąd: Nowy Wiśnicz
Wysłany: 2015-07-14, 19:34
Masy wygladaja ok ale zauważyłem że dymi na czarno na pb. Chyba wiem co jest już grane. Wskazówka od temp podnosiła mi się tylko troszke nawet na rozgrzanym silniku. I znajomy ostatnio mowi że da się to sprawdzić czy ona jest dobra dając plus na kabel idący z czujnika do zegarów. Obawiam się że mógł dać plus ale nie na właściwy czujnik. Czyli dał plus na czujnik temp wody. i teraz moje pytanie czy po takiej akcji mogł zrobić jakieś spięcie i cos spalic w kompie??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum