Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Szarlotka
betka 
świeżak



Dołączyła: 26 Sty 2015
Posty: 9
Skąd: polska
Wysłany: 2015-11-24, 13:51   Szarlotka

Szarlotka :)

Może komuś się przyda. Przepis trochę inny niż tradycyjny, ale ręczę głową :shock: , że to najlepsza szarlotka jaką jedliście.
Na dużą blachę (25x36cm)
75dag mąki krupczatki (koniecznie)
2 kostki masła
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
2 kg szarej renety
Do posypania cukier wanilinowy i cukier puder

Jabłka obieramy i smażymy(mieszamy raz na jakiś czas). W międzyczasie z wszystkich składników zarabiamy ciasto. Ciasto wyjdzie bardzo lepkie. Dzielimy na pół, jedną część wrzucamy do lodówki, a drugą wykładamy na blachę (żeby nie przywarło, wpierw blachę podgrzewamy i smarujemy dokładnie tłuszczem), ciasto jest bardzo lepkie, więc nie bawimy się w wałkowanie tylko dajemy do brytfanny i ugniatamy aż rozciągnie się na całą powierzchnie, wykładamy też brzegi na jakieś 2 cm, żeby ciasto nie podmokło. Następnie wykładamy gorące jabłka (można je posłodzić trochę ale to nie jest konieczne). Wyjmujemy drugą połowę ciasta(im zimniejsze tym lepiej się wałkuje). Rozwałkujemy (posypujemy wałek zwykłą mąką żeby się mniej lepiło) i układamy na wierzch ciasta (pewnie się porwie ale polepić jakoś i nie będzie tego widać), nakłuwamy widelcem i wrzucamy do piekarnika na 30-40 min w 180`C (aż się zarumieni). Po wyjęciu posypujemy cukrem wanilinowym a jak ostygnie cukrem pudrem. Smacznego:)

Zdjęcia nie ma :roll:

PS Bardzo krucha, więc wyjęcie pierwszego kawałka w całości graniczy z cudem.
Ostatnio zmieniony przez betka 2015-11-25, 20:45, w całości zmieniany 4 razy  
 
     
SamNaSamZSam
Guru 4x4



Pomógł: 120 razy
Dołączył: 29 Sie 2011
Posty: 4722
Wysłany: 2015-11-24, 14:04   

Apple pie!! beaver da się upiec na gazie albo w ognisku? :D tudzież opalarką ;) ?
_________________
Długie Koromysło z kowadłem pod maską
 
     
betka 
świeżak



Dołączyła: 26 Sty 2015
Posty: 9
Skąd: polska
Wysłany: 2015-11-24, 14:57   

SamNaSamZSam napisał/a:
Apple pie!! beaver da się upiec na gazie albo w ognisku? :D tudzież opalarką ;) ?


Upiec można, zjeść niekoniecznie :oops:
 
     
Dany44 
mechanik



Pomógł: 15 razy
Wiek: 45
Dołączył: 18 Cze 2011
Posty: 663
Skąd: Powiat Żyrardów
Wysłany: 2015-11-24, 17:43   

Szarlotka :mrgreen: moje ulubione ciasto :mrgreen:
_________________
SJ 50 87r. Coś tam lekko pomotane.
SJ 50 89r. Cywil
 
     
rumun 
mechanik



Pomógł: 6 razy
Wiek: 30
Dołączył: 24 Mar 2014
Posty: 652
Skąd: wyszków
Wysłany: 2015-11-24, 20:39   

Mnie ze dwa tygodnie temu w niedziele naszla taka ochota na ciepla szarlotke z lodami ze chyba wiekszosc sklepow zjezdzilem zeby gdzies znalezc szarlotke :-) a ze byla godzina 19 w niedziele to nie chcialo mi sie robic :-) a taka dobra byla ze nie wiem :-)
_________________
samurai 1.6 16v, sprężyna, przód blokada arb+wzmacniane półosie, tył mini spool, spiek, reduktor 1.0, tył wał uaz,wspomaganie,kubełki, chłodnica na tyle, simex 260/75r15, tarcze z tyłu+zaciski od alfy.
 
     
Uh Lala 
mechanik



Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 03 Mar 2014
Posty: 581
Skąd: WWA
Wysłany: 2015-11-25, 08:09   

Ooo :) A jabłka tak na miazgę przesmażasz, czy kawałki zostają?
_________________
...Wilczyca...
 
     
betka 
świeżak



Dołączyła: 26 Sty 2015
Posty: 9
Skąd: polska
Wysłany: 2015-11-25, 10:02   

Uh Lala napisał/a:
Ooo :) A jabłka tak na miazgę przesmażasz, czy kawałki zostają?


Całkiem przesmażam, takie bardziej pasują do tego bardzo kruchego ciasta.

PS zmieniłam w przepisie szklanki mąki na dag, bo szklanki bywają różne:)
 
     
SamNaSamZSam
Guru 4x4



Pomógł: 120 razy
Dołączył: 29 Sie 2011
Posty: 4722
Wysłany: 2015-11-29, 22:26   

a da się te szare renaty przez neta zamówić? :D do paczkomatu najlepiej... ;)
_________________
Długie Koromysło z kowadłem pod maską
 
     
betka 
świeżak



Dołączyła: 26 Sty 2015
Posty: 9
Skąd: polska
Wysłany: 2015-12-01, 10:39   

SamNaSamZSam napisał/a:
a da się te szare renaty przez neta zamówić? :D do paczkomatu najlepiej... ;)


A nie można normalnie, gołębiem? Samie, nie ukrywam, ale ja już liczyłam na pierwsze wrażenia z konsumpcji.
 
     
SamNaSamZSam
Guru 4x4



Pomógł: 120 razy
Dołączył: 29 Sie 2011
Posty: 4722
Wysłany: 2015-12-01, 11:33   

Hmm, ambicja podrażniona :D ale, ale... najpierw trzeba by mi było kuchnię ogarnąć i blat zluzować by przed konsumpcją było gdzie ugniatać... to ciasto :D no i wciąż otwartą pozostaje kwestia pieczenia, chociaż i tutaj chyba zakres możliwości mi się ekhm... powiększa -> czy w takim wannolocie rodem z Tytusa... dałoby się?
_________________
Długie Koromysło z kowadłem pod maską
 
     
betka 
świeżak



Dołączyła: 26 Sty 2015
Posty: 9
Skąd: polska
Wysłany: 2015-12-01, 13:35   

Eh Samie, blat jest na tyle wszechstronnie wykorzystywanym obszarem, że powinien być zawsze przygotowany na ewentualne użycie, a nie żeby było tak ciasno, że w trakcie kuchennych rewolucji spadałyby z niego bułki. Internety mówią, że to z obrazka to prodiż, że nie trzeba tego wcześniej nagrzewać, nie zapomnieć nastawić grzania z góry i z dołu, i można tam piec. Z racji, że ja nie będę musiała jeść Twojego wypieku spokojnie, mimo braku doświadczenia, polecę użycie tego urządzenia. Jednak wcześniej sprawdź czy wymiary są odpowiednie.
 
     
Myszon 
niby że szefo


Pomógł: 6 razy
Wiek: 45
Dołączył: 28 Kwi 2006
Posty: 868
Skąd: Jędrzejów
Wysłany: 2015-12-05, 09:00   

_________________
Suka 1.6 16V Kajman 31", 5,125, Springi, DW 10000lbs, sprzęgło FSO Dron Kielce
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
   

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Forum owner .::Myszon::. Template created by Qbs. Template theme based on Unofficial modifications.