Z racji niższej temperatury ciężej silnikowi jest osiągnąć temperaturę roboczą 90 stopni .
Jeśli wlączysz ogrzewanie studzisz dodatkowo silnik poprzez drugą chłodnice którą jest nagrzewnica .
Sprawdz czy :
-jest odpowiednia ilośc płynu chłodzącego
-czy termostat zamyka się i otwiera
-czy zawór od nagrzewnicy działa
-czy układ nagrzewnicy nie jest zapowietrzony
Jeżeli możesz zalać autko wodą to polecam "odwrotnie wyczyścić nagrzewnice.
Pod maska na ścianie grodziowej masz po prawej i lewej takie gumowe rurki odprowadzające wodę która wleje się gorą gdzie nagrzewnica pobiera powietrze i przy okazji syf.
W te 2 gumowe rurki wlej dużo wody z węża. Zacznie pływać cały syf w aucie, ale nagrzewnica będzie czyściutka.
Jeżeli nie tak to po bokach nagrzewnicy wewnątrz auta nawierć 3-4cm średnicy dziury i tam wyczyścisz ten syf który się odłożył na nagrzewnicy.
Jeszcze jedno jeżeli przypadkiem nie masz termostatu, to załóż go brak termostatu zakłóca cały obieg i może też nie grzać.
Nie poszła jest na innych serwisach z bezpłatnymi ogłoszeniami, ale chyba zostanie szkoda jej, może kiedyś zmotam w niej coś jeszcze.
Mam nadzieję ze pomogłem z nagrzewnicą?
luknij jeszcze pod maskę tam jest taki trójnik kolo aku co rozdziela ciepło ....bardzo często zaciera sie ....sprawdź organoleptycznie czy chodzi w obie strony
No tak każdy zastanawia się jak pomóc koledze w trudny sposób, a tu proszę tylko zaworek.
Hi Hi
Ale warto woda jeszcze przeczyścić i całą zimę będziesz miał ciepło:)
Dla pełnej efektywności chłodzenia możesz go ominąć, ja z moim silnikiem 1,6d mam nagrzewnice bez zaworu, ciągle grzeje, ale póki nie mam włączonego wentylatora jest dobrze, nawet latem nie grzało, dopiero przy włączonym wentylatorze.
Zawsze taki powiększony obieg lepiej schładza silnik. Albo jak się uda to wymontować mogę podesłać jeżeli trzeba, u mnie nie ciekło.
Z racji niższej temperatury ciężej silnikowi jest osiągnąć temperaturę roboczą 90 stopni .
Jeśli wlączysz ogrzewanie studzisz dodatkowo silnik poprzez drugą chłodnice którą jest nagrzewnica .
Sprawdz czy :
-jest odpowiednia ilośc płynu chłodzącego
-czy termostat zamyka się i otwiera
-czy zawór od nagrzewnicy działa
-czy układ nagrzewnicy nie jest zapowietrzony
u mnie występuje podobny problem, ledwo ledwo zipie, dzięki za rady, również skorzystam.
ja skorzystałem z rady któregoś z tematów z tego forum ( opis ze zdjęciami - super pomoc ) - wyczyściłem nagrzewnice wiercąc otwór tóż nad nią i odkurzacz swoje zrobił , teraz jest tak ciepło że muszę wymienić zawór sterujący ogrzewaniem , bo chyba jest zepsuty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum