ja osobiście mam chłodnicę z poczciwego poloneza. zmieściła się elegancko tylko, że musiałem wywalić ten plastik chroniący wiatrak.
pomimo tego że jest większa nie mam problemów z temperaturą. jedyną bolączką jest to, że przed założeniem trzeba jeszcze było przerobić górny kranik, gdyż samurajowska ma go z drugiej strony
Panowie i panie,
a nie lepiej pokombinować z elektrycznym wiatrakiem do chłodnicy i termostatem, wtedy mamy panowanie nad chłodzeniem, w lato przed wjechaniem w teren włączasz wiatrak na stałe i raczej nie przegrzejesz maszyny, jedyny problem widzę z brodzeniem. Ja planuje jak się trochę ociepli pojeździć po szrotach i pokombinować
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
a co masz na myśli pokombinować z termostatem a wiatrak elektryczny odpada chyba że jako dodatkowy na przodzie chłodnicy bo jak zapomnisz go sobie włączyć to klapa a to się zdarza
_________________ Its obvious why men lift there trucks... Fat chicks cant jump.
Może za bardzo skrótowo napisałem. Pomysł jest taki wywalamy oryginalny wiatrak od paska w jego miejsce dajemy elektryczny, sterowany normalnie termostatem (włącznikiem temicznym), plus dodatkowy włącznik w kabinie, który włącza wiatrak nie zalążnie od termostatu. Włącznik dodatkowy po to że bezwładność cieplna silnika jest spora (kupa aluminium i stali) więc żeby była gotowa porcja chłodniejszej wody w chłodnicy żeby w momencie otwarcia temostatu w obiegowego skrócić czas schładzania.
Takie rozwiązanie mam przećwiczone z poldkiem który lubiał się gotować w upał w korkach. Jak zamontowałem mu taki włącznik nigdy więcej nie zagotowałem samochodu nawet w długim korku.
Jedyny problem to dopasować wiatrak to chłodnicy samuraia
Wiatrak elektryczny ma dodatkowy plus w zimne dni nie wychładza dodatkowo komory silnika na postoju i podczas wolnej jazdy tak jak ten mechaniczny.
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
Jakieś nowe informacje w temacie?
Wygląda na to że muszę wymienić chłodnicę w swoim autku, a chciałbym załatwić to szybko i sprawnie, bez biegania po szrotach w poszukiwaniu 'świętego grala'. ...no i jak najtaniej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum