Panowie (i Panie jeśli są),
jak już kiedyś pisałem, planuję zakup Samuraia lub Vitary.
Vitarą jeździłem i jak dla mnie jest ok, ma wiele zalet (wymiary wewnętrzne i zewnętrzne, komfort jazdy, tani lift na sprężynach z felicji i merca) oraz jedną wadę, czyli kiepski przedni most, który jest mniej wytrzymały niż sztywna oś Samuraia.
W związku z tym na pierwszym miejscu na liście zakupów jest Samurai.
Nie będę tym autem jeździł codziennie, do tego mam osobówkę tzw. średniej klasy (chyba, że mi się tak spodoba jazda samcem, że z niego nie wysiądę). Potrzebuję auta na ryby (dojazdy przez polne, błotniste drogi rozjeżdżone przez ciągniki wywożące z rzeki żwir) i do weekendowych szaleństw (raczej mniejszych niż większych) po okolicznych lasach (wiem, nie wolno). Od czasu do czasu chciałbym zabrać żonę (w nagrodę za to, że zgadza się na zakup 4x4) i córkę na przejażdżkę po okolicznych wertepach i zastanawiam się, czy one, przyzwyczajone do osobówek to przeżyją?
Nie znam mojej okolicy żadnego posiadacza Samuraia, więc pytam Was. Czy komfort jazdy w tym aucie, jest porównywalny/niższy/wyższy niż w popularnym "maluchu" (PF 126p). Z małych aut miałem jeszcze styczność z Cinquecento/Seicento i Fordem KA - może ma ktoś porównanie do nich?.
Jeszcze jedno - czy bez wspomagania na oponach MT 225/75-15 kobieta (raczej niewielka i słaba ) da radę kręcić kierownicą w czasie normalnej jazdy asfaltowej i manewrach na parkingach?
te Myszon coś się tak oparł kup kup kup vitarę .. a czemu chłop ma mieć lepiej od nas .......(aha 225 /70/15 nie wejdą bez liftu )..... a co do skręcania kup załóż buty 225 daj zonie i czekaj na telefon
Pomógł: 8 razy Wiek: 36 Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 197 Skąd: K M Y
Wysłany: 2010-11-21, 20:40
aTomek napisał/a:
Ale Samurai ładniejszy
Jeszcze jedno - czy bez wspomagania na oponach MT 225/75-15 kobieta (raczej niewielka i słaba ) da radę kręcić kierownicą w czasie normalnej jazdy asfaltowej i manewrach na parkingach?
to kup samiego ze wspomaganiem i po kłopocie ( ja mam i palcem kręce kierą )
_________________ Smerfetka , 99', PSA 1.9 TD DHY, 5,125, spring, 4 link, tarcze tył, korektor wilwood, winda, światła led tył, bushwacker, Cooper Discoverer STT PRO 32x11,5r15,
Kup Vitarę i zmotaj do niej przedni most od samuraja - jakieś 3tys kosztuje przeróbka :) Będziesz miał dobre auto w teren, wspomaganie, mocny silnik (mocniejszy niż 1.3 - któremu nic nie brakuje ale 1.6 to nie 1.3), komfort lepszy niż w samuraju, na ryby wystarczy w zupełności a i polatać w cięższym terenie też da rade bez problemu. Samuraj jest praktycznie dwuosobowy, dlatego jak chcesz czasem zabrac rodzinke ze sobą to ja bym brał Vitarę i zrobił tą jedną przeróbke plus lift plus oponki i jakaś wyciągareczka i będziesz zadowolony.
Vitarą jeździłem i jak dla mnie jest ok, ma wiele zalet (wymiary wewnętrzne i zewnętrzne, komfort jazdy, tani lift na sprężynach z felicji i merca) oraz jedną wadę, czyli kiepski przedni most, który jest mniej wytrzymały niż sztywna oś Samuraia.
Tomek
Vitara niema przedniego mostu :P dlatego jest wygodniejsza.
Samurai to jest auto bez kompromisu - służyć ma upalaniu w terenie a nie wożeniu rodzinki na przejażdżki to po pierwsze.
Wogóle jazda samuraiem po czarnym jest już sama w sobie nie na miejscu - to tak jak by tuning furką do driftu jeździć po lesie.
Z tą Vitarą to od razu mówię jak nie masz zamiaru bawić się w offroad to kupuj, lecz jeśli podoba ci sie upalanko w bagnach 4x4 to bierz samuraia.
ta zawłaszcza do pierwszego rozwalenie mostu przedniego
vitara nie ma sztywnego mostu tylko przeguby i to jest jej najsłabszy punkt...ale jak Kolega szuka autka na ryby czy do pojeżdżenia z rodzinką vitara będzie OK.
Jak na wyjazdy na ryby, lekki teren i wyjazdy rodzinne to tylko Vitara. Moja kobieta po kilku wyjazdach w teren zwątpiła. A na dłuższe wyjazdy to już całkiem tragedia, dlatego przerzuciłem się na jeepa cherokee.
Jak na wyjazdy na ryby, lekki teren i wyjazdy rodzinne to tylko Vitara. Moja kobieta po kilku wyjazdach w teren zwątpiła. A na dłuższe wyjazdy to już całkiem tragedia, dlatego przerzuciłem się na jeepa cherokee.
zdrajca !!!!!!
a wracając do tego mostu to wystarczy założyć stalowy i będziesz pan zadowolony ..niestety ale samurai ma w genach brak komfortu a sądząc po twoim opisie do czego ma służyć raczej nie będziesz inwestował w samo zawieszenie, wspomaganie i wiele rożnych udogodnień co by zonie przyjemność sprawić .....
Ostatnio zmieniony przez Admin 2010-11-22, 08:21, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum