Wysłany: 2013-03-12, 23:40 Padł 1.9TD będzie 1.8 IS BMW + jakie modyfikacje?
Witam.
Padł mi silnik w 99 rok 1.9 Td- auto zrobione ma na igłe przedni most, tylki most, wały, krzyżąki,reduktor,
co wsadzić za silnik(nie opłaca się go naprawiać..)
pomysły
Jimmy 1.3 vtek na 2 wałkach-ten wiem , że da się wsadzić
swift 1.3
vitara 1.6
bmw 1.8
reszta to te co widzę tu na forum, że ludzie wsadzają...auto ma porządnie jechać :D
Ostatnio zmieniony przez amplexus 2013-12-09, 17:02, w całości zmieniany 1 raz
Rozwiń troszkę temat " auto ma porządnie jechać :D... "
Do czego konkretnie ? Bo to co dla mnie będzie zaje... to dla Ciebie może być kibel bo użytkujesz go zupełnie inaczej...
z silnika byłem niezadowolony albo bardzo niezadowolony:D
Problem jest jeszcze w:D
Skrzynia ma walnięty synchronizator... dostanie używki graniczy z cudem... naprawa pewnie w 1 tys. się nie zamknie znając życie.. chłodnice i tak mam do wymiany bo leci z niej.. Wiec muszę wymienić skrzynie, silnik, chłodnice...
Jak ma jechać??Hmm ujeżdżam quadem rinconem 48 KM, i gs 800 80 KM w terenie, więc ma być tak, żebym nie ziewał:D a tak było przy 1.9 TD... ale też tak, żebym za chwile nie musiał wymieniać wałów, mostów,krzyżaków itd bo się wszystko poukręca :D
Opony mam do wymiany i tak, więc opony mogę dopasować pod silnik(moc)
Nie jeżdżę tym autem do pracy, tylko w teren. Najlepiej żeby silnik nie był kosmicznie ciężki, bo ten 1.9 TD był ciężki i to było czuć..wiadomo, że słabe porównanie ale z samim 1.0 było widać różnice w wadze pojazdów..
Auto ma mieć przeznaczenie 50/50 ,błoto/jazda po duktach, szutrach itd.
Jak waga tych silników?
np. BMW 1.6 -1.8 względem tego co było 1.9 TD?
Mechanik mi proponuje jimmy-iego- dobra propozycja?
Motanie zawsze pociąga za sobą dodatkowe koszty... nie zrobisz nic bez zrobienia czegoś jeszcze...
Ja bym się prędzej w tym przypadku skusił na pomysł KSikorski i naprawę skrzyni... Jeśli to miało by być mało to chyba tylko 1,8 BMW ale to ciągnie zdecydowanie większe zmiany... i nie skończy się tylko na silniku i skrzyni biegów...
120 KM w terenie to bardzo dużo...
Skrzynia po za kołnierzem łączącym jest taka sama jak w benzynowym samuraiu. Jak potrzebujesz to wala się u mnie jedna skrzynia której brakuje tylko wałka sprzęgłowego, przełożysz sobie bebechy. Moim zdaniem im mniej rzeźby tym lepiej.
_________________ Jimny M16A
Samurai 1,6 TD odszedł
Seryjna turbina jest tylko ze względów ekologicznych. Inne nastawy pompy wtryskowej, większe ciśnienie doładowania i 120KM nie jest żadnym problemem. Podobnie się robi z silnikami vw.
Samurai 1,6 TD odszedł
Wysłany: 2013-03-14, 13:40
KSikorski napisał/a:
Skrzynia po za kołnierzem łączącym jest taka sama jak w benzynowym samuraiu.
Kolego jakie jest źródło tej informacji? Bo ostatnio mieliśmy trochę brandzlu z ustaleniem czy aby na pewno przełożenia są takie same w 1,9 TD i 1.3 benzynie.
W dieslach było inne przełożenie w mostach 3.4 zamiast 3.7. Nie wydaje mi się by była potrzeba innych przełożeń w skrzyni skoro mosty są przyspieszone, ale jeśli nawet są inne przełożenia - to zewnętrznie skrzynie są zamienne. Benzyna mogłaby mieć tylko wolniejsze przełożenia, więc w teren lepsze. W kontekście tego konkretnego tematu wychodzi na to że wystarczy podmienić skrzynię na dowolną sprawną z benzynowego.
Samurai 1,6 TD odszedł
Jimmniego ma znajomy w zmocie (w zasadzie teraz słupek z Ignisa bo wymienny) i bardzo narzeka.
Co najmniej 2x już wymienił (raz korba wyleciała bokiem)
Fakt, że ma 33' Simexa i jazda tylko w terenie ale jakoś strasznie silika nie katuje.
Do tego immo co najmniej ciężkie do wyjęcia (nie słyszałem żeby komu się udało)
Pytanie który silnik ma... ponoć jeden jest awaryjny, a drugi ten co mi jest proponowany, na dwóch wałkach rozrządu jest bezawaryjny i przebieg 200tys nie robi problemu..
a czy tam moc wystarczy do swobodnego poruszania się?
chodzi o taki silnik
Suzuki Jimny Standard 1.3 VVT (85 KM wyjściowo)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum