Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Import części z Chin/USA co i jak - dyskusja ogólna.
czesio6969 
pomocnik mechanika
ToMa off-road

Wysłany: 2013-03-11, 16:52   

Piksel27 ja będe do siebie kupował blokada 4mad lub ATP na przód, troche już o tych blokadach przeczytałem i się dowiedziałem, i z tego co wiem jeszcze nikomu się nie rozleciały te blokady, ogólnie miałem pomysl w z chin ściągnąć blokade koszt wraz z kompresorem to jakies 1200zł , trzeba minimum 5 szt zamówić, wszystko fajnie pięknie tylko nie wiadomo jak z cłem itd
Samurai 95r. silnik 1,6 boleno, reduktor 4,16 - blokada tył, blokada przód ARB - silverstone MT117 Extreme 33.10,50.15,wyciągarka mechanik przód, wyciągarka tył escape evo9500, wzmacniane półosie przód-tył, spiek

Maverick 
stary wyjadacz

Wysłany: 2013-03-11, 17:22   

Kurcze jakby wyszły za 1200 zł z kompresorem (blokada na 26 frezów) czyli pod wzmocnione przednie półosie w przegubami, to bym z chęcią w to wszedł.

Jakie jest cło na części samochodowe z chin? Ktoś wie?
SWAP - 1.6 Baleno 16V, opona 32 calekopia Simex, SPRING, hudrauliczny zawór jako ręczny, wspomaganie: chłodnica na pace 205 + dodatkowy wentylator, blokada przód + wzmocnione półosie i przeguby, miniklatka - kolejność dowolna.

czesio6969 
pomocnik mechanika
ToMa off-road

Wysłany: 2013-03-11, 17:34   

tylko Ci powiem że z chin jeszcze nic nie zamawiałem nigdy i żeby nie było że nas ktoś wydyma, ja mogę i zamówić 10 blokad aby doszły ;-) mam znajomego co z chin non stop coś ściąga musze z nim pogadać
Samurai 95r. silnik 1,6 boleno, reduktor 4,16 - blokada tył, blokada przód ARB - silverstone MT117 Extreme 33.10,50.15,wyciągarka mechanik przód, wyciągarka tył escape evo9500, wzmacniane półosie przód-tył, spiek

slavok 
Specjalista

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2013-03-11, 18:16   

cło+vat+ew. problemy jeżeli jest to jakaś podróbka i będą na tym znaki arb np...

rzadko bywam na forum w razie pytań 6o8 o28 o94.

sokratesb 
Specjalista
Off-top King

Wysłany: 2013-03-11, 18:37   

No Chiny to są mistrze. Tam się nie pierdzielą z logami, oryginalne podróbki to codzienność. Odróżnić czasem podróbkę Smartfona w Chinach można już zauważyć tylko po cenie, no i może po jakości wykonania ewentualnie... :mrgreen:

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2013-03-11, 18:44   

Bardziej mnie interesują ewentualne problemy z wiązane z tym logiem? Że cło będą liczyć od orygninału?

czesio6969 
pomocnik mechanika
ToMa off-road

Wysłany: 2013-03-11, 18:52   

nie niema żadnego logo ARB tylko jakiś tam chińska firma, tylko chodzi o to że kase wpłacisz a przesyłki możesz nie dostać, żeby to bylo tysiąc złotych to pół biedy ale jak ma się zamówić 5szt. czy tam 10 to już trochę pieniędzy jest, u nas w polsce 4MAD 2000tyś plus kompresor 600

Piksel27 
świeżak

Wysłany: 2013-03-11, 20:22   

Dobrze by było mieć kogoś znajomego i obcykanego w tym biznesie co by pomógł to przytargać bez wtopy.

Qwai 
stały bywalec
Fascynaci 4x4

Wysłany: 2013-03-11, 21:02   

Na wstępie doliczcie 23% VAT od kwoty na fakturze, dodam że chińczyk raczej nie wystawi zaniżonej a jak nawet to duża szansa że celnik ją podważy a wtedy naliczy cło od wartości rynkowej ;-)

czesio6969 
pomocnik mechanika
ToMa off-road

Wysłany: 2013-03-11, 21:37   

nawet jak by wyszło 1700zł z kompresorem to i tak super cena ? jak samuraia drugiego nie kupie to będe może myślał nad tą akcją CHINY

moziembl 
Specjalista
Samurai 96'

Wysłany: 2013-03-11, 22:51   

Qwai napisał/a:
Na wstępie doliczcie 23% VAT od kwoty na fakturze, dodam że chińczyk raczej nie wystawi zaniżonej a jak nawet to duża szansa że celnik ją podważy a wtedy naliczy cło od wartości rynkowej ;-)

Ja bym raczej powiedział że chińczyk nie bedzie miał problemu z zaniżeniem faktur, ja jak kupowałem to zawsze deklarowane wartości i rachunki były mocno zaniżone. Ale zastrzegam że były to transakcje do 1kPLN

Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!

Qwai 
stały bywalec
Fascynaci 4x4

Wysłany: 2013-03-12, 08:51   

Dlatego pisałem ze raczej nie będzie chciał. Chińczyków jest miliard czterysta więc szansa trafienia na innego jest całkiem spora :mrgreen:

Na poważnie to ja zwykle trafiałem na takich co nie chcieli a znam przypadki że prawidłową fakturę też celnicy podważyli.

kostuch 
Expert

Wysłany: 2013-03-12, 11:44   

Jak się wpisze w googla "RD88 china" to w dystrybutorach można przebierać.
Łaski nie robią z napisaniem kwitu. Nie ten to inny.

Do niedawna kupowanie na amerykańskim ebayu było problematyczne, bo nie chcieli wysyłać do dzikich europejskich krajów.
A jak ich kryzys przycisnął, to przestali się fochować - wysyłają i dołączają taki kwit o jaki klient poprosi.

czesio6969 
pomocnik mechanika
ToMa off-road

Wysłany: 2013-03-12, 17:11   

dokładnie tak jak Kostuch napisał, w niektórych firmach chińskich trzeba zamówi 10-15szt minimum ale znalazłem ze 5 szt minimum trzeba, po weekendzie dowiem się co i jak u tego znajomego co z chin pierdoły sprowadza, jak to wygląda bo może by on to załatwił

Death1985 
stary wyjadacz

Wysłany: 2013-03-12, 22:00   

Powiem ze ciekawy temat :mrgreen: bede ogladal z ciekawoscia :mrgreen: jak to sie rozwinie

Zibi 
rozgadany
Zibi-Escape

Wysłany: 2013-03-13, 17:32   

I oczywiście jako sprowadzający będziecie mieli numer EORI aby wypełnić deklarację celną oraz dokumenty CE dla elektryki blookady. I oczywiście lekko zapominacie, ze ceny które podajecie to są EXW.

kostuch 
Expert

Wysłany: 2013-03-14, 09:44   

Zibi napisał/a:
I oczywiście jako sprowadzający będziecie mieli numer EORI aby wypełnić deklarację celną oraz dokumenty CE dla elektryki blookady. I oczywiście lekko zapominacie, ze ceny które podajecie to są EXW.

Wydawało mi się, że ten temat już Ci kiedyś wytłumaczyłem :roll:
Nie wypełniasz ŻADNYCH kwitów.
Przyjdzie paczka, to albo obejmą ją cłem i vatem albo nie.
Jak obejmą, to płaci się tą kwotę pani w okienku na poczcie i zabiera paczkę do domu.
Jak nie obejmą, to poczta dostarczy ją grzecznie do domu albo wrzuci awizo do skrzynki.
jest jeszcze opcja że nie będą wiedzieli jak zakwalifikować to co jest w paczce i przyślą z celnego prośbę o sprecyzowanie zawartości. Miałem tak jeden raz: Celnik pyta co to jest. Mówię "mechaniczna blokada mechanizmu różnicowego dyferencjału mostu napędowego". Celnik: :shock: . Ja: "część samochodowa".

Przećwiczone wielokrotnie na różnych dziwnych rzeczach ściąganych z usa, chin, korei i podobnych lokalizacji.
Nie zamulaj prostej rzeczy...

KSikorski 
Moderator

Wysłany: 2013-03-14, 14:52   

Zibi ma na myśli chyba przypadki w których jest się importerem i w ramach działalności gospodarczej handluje się gratami.

czesio6969 
pomocnik mechanika
ToMa off-road

Wysłany: 2013-03-14, 18:02   

ogolnie z tego co wyczytałem wcześniej na którejś ze stron chińskich to była cena z wysyłką ale mogę się mylić, no zobaczymy po weekendzie powinienem coś wiedzieć, ogolnie mi nie potrzebna bo nabyłem kompresor i blokade ARB;-)))

Zibi 
rozgadany
Zibi-Escape

Wysłany: 2013-03-15, 18:00   

kostuch napisał/a:
Zibi napisał/a:

Wydawało mi się, że ten temat już Ci kiedyś wytłumaczyłem :roll:
Nie wypełniasz ŻADNYCH kwitów.
Przyjdzie paczka, to albo obejmą ją cłem i vatem albo nie.
Jak obejmą, to płaci się tą kwotę pani w okienku na poczcie i zabiera paczkę do domu.
Jak nie obejmą, to poczta dostarczy ją grzecznie do domu albo wrzuci awizo do skrzynki.
jest jeszcze opcja że nie będą wiedzieli jak zakwalifikować to co jest w paczce i przyślą z celnego prośbę o sprecyzowanie zawartości. Miałem tak jeden raz: Celnik pyta co to jest. Mówię "mechaniczna blokada mechanizmu różnicowego dyferencjału mostu napędowego". Celnik: :shock: . Ja: "część samochodowa".

Przećwiczone wielokrotnie na różnych dziwnych rzeczach ściąganych z usa, chin, korei i podobnych lokalizacji.
Nie zamulaj prostej rzeczy...

Kolego nie zamulam ale kolejny raz publicznie namawiasz do przestępstwa. I jak widać nigdy nie miałeś rewizji celnej co zdarza się coraz częściej. Popytaj może kolegów, którzy pokupowali ledy przez aliexpress. Po miesiący celna w wielu przypadkach sprawdzała deklaracje celne oraz dokumenty CE. Rewizja kolego dotyczy także przelewów także tych przez pay pal czy WU i działa do 5 lat wstecz. W mojej firmie trwała pół roku.

Więc jesli chcesz kręcić wały to raczej publicznie się tym nie chwał.

Druga sprawa jest bardziej istotna - każdy z sprzedawców blokad wystawia dokumenty jako EXW - czyli de facto nie jest uprawniony do sprzedażu za granicę. Taka paczka podlega innym opłatom i innemu postępowaniu. A ponieważ do exw do do podstawy opłat celnych dochodzi też transport to własnie tego typu paczki są najcześciej kontrolowane.

Odpowiedz do tematu