Wysłany: 2011-01-21, 21:14 samuraj 1.3 na wtrysku check engine
pomocy
proszę o wyrozumiałość
Mam samuraja 1.3 na wtrysku z 1995
dzisiaj jak przyjechałem do kolegi wszytko było ok, tylko potem jak chciałem odjechać to zaczęła mruga mi kontrolka czeck engine auto kreci lecz nie zapali bardzo proszę o pomoc jest to mój pierwszy samuraj
pozdrawiam
wiatam
po kilku dniach szukania przyczyna jest tak, że:
moduł zapłonu musiałem wymienić ponieważ był uszkodzony oraz jakiś króciec jest w skrzyni co odpowiada za sygnał do modułu żeby padał iskrę. lub sygnał.
Właśnie ten króciec się nie obraca a powinien trzeba ściągnąć skrzynie bo jest ten króciec na skrzyni. I wszytko ma być ok.
Jak się uporam z tym dam znać co i jak. Pozdrawiam
Witam
Ja mam samuraia 1.3 też na wtrysku, kiedyś zaraz po zakupie (ponad rok temu) ta kontrolka raz świeciła, raz nie, czasem najpierw świeciła i w czasie drogi gasła. Byłem u mechanika, on powiedział że nie ma się czym przejmować i tak jeżdżę od tamtej pory, Teraz świeci cały czas... nie wiecie, co może być tego przyczyną? Dodam, że po zapaleniu zimnego silnika mam bardzo wysokie obroty, dochodzą do 3 tys rpm, spadają dopiero jak silnik się dobrze zagrzeje.
Mi jak się świeciła cały czas, odłączyłem na jakiś czas akumulator. Po odłączeniu i podłączeniu (jakieś kilka minut) nie świeci na desce rozdzielczej w trakcie jazdy ;)
Mi jak się świeciła cały czas, odłączyłem na jakiś czas akumulator. Po odłączeniu i podłączeniu (jakieś kilka minut) nie świeci na desce rozdzielczej w trakcie jazdy ;)
niezły patent, muszę wypróbować, bo mi z kolei w zeszłym roku po majówce strzelił krzyżak na trasie i jakimś cudem prócz transportu porozpierdzielał również elektrykę. zaufany mechanik mi wszystko zrobił elegancko ale rzekł, że trzeba go pod komputer podłączyć żeby zresetować mrygające check engine. ale muszę ten sposób wypróbować thx za radę
Sory pomyłka jeżeli uszkodzony czujnik to wyświetlają się kody migowe, ale jeżeli jest uszkodzony obwód lub odpięta wtyczka to wtedy ciągle świeci check engine.
koledzy
dostałem się do wtyczki.
rusza się jak lewarkiem zmienia się biegi.
Nie wiem prawdopodobnie jest uszkodzony komputer bo auto już odpala tylko nie steruje np nie przyspiesza
Jest możliwość samodiagnozy w samuraiu?
czytałem gdzieś, że w Vitarze trzeba w jakiejś kostce zewrzeć 2 styki i kontrolka check engine ma "wymrugać" kod.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum