Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2014-11-06, 22:01
Mam w partolu opony z takim bieżnikiem jak ta puma, tylko oryginalne yokohamy, w piachu robią bardzo dobrze (szerokość 12,5" ), w błocie lepiej od bfg, ale gorzej od simexowatych, mają pewną wadę - na wstecznym się momentalnie zalepiają i tracą trakcję, to opony tylko do jazdy w przód
Mam w partolu opony z takim bieżnikiem jak ta puma, tylko oryginalne yokohamy, w piachu robią bardzo dobrze (szerokość 12,5" ), w błocie lepiej od bfg, ale gorzej od simexowatych, mają pewną wadę - na wstecznym się momentalnie zalepiają i tracą trakcję, to opony tylko do jazdy w przód
Mam fedimy w Galloperze o takim biezniku 31x10,5 i potwierdzam do tylu to nie robia one wcale.
Do przodu lepsze niz kumho kl71, bfg mt i coopery. Nawet zima sie dalo jezdzic guma fajna byla.
Ale paczalem dla kolegi bo mu sie podobaly z jakiejs dziwnej firmy to wykonanie bylo kupiaste.
_________________ Jest Samiec i jego młodszy brat Jamnik...
No to niestety pozostają simexy, ja mam sahary i niestety w błocie one nie robią tak dobrze ja Simexy. szybko się zaklejają. moje porównanie opiera się na podjazdówkach na których niestety ja utykam a simexy przejeżdżają, wiem że dochodzi czynnik ludzki ale róznice są wyraźne. Sahary są za to bardzo fajne na piachu. W necie spotkałem się z opiniami że siemex nr1 na drugim miejscu własnie sahary, później BFG. BFG to opona wyprawowa bardziej jest takim kompromisem miedzy agresywnością terenowąi szosową oponą. Tyle moja opinia
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
Pomógł: 17 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Kwi 2012 Posty: 1030 Skąd: Bristol UK
Wysłany: 2014-11-15, 10:00
Dokladnie tak, na ostatnim pay & play byl samiec z zaspawanym mostem na saharach co prawda nieco mniejszych zla na moscie sie akurat nie wieszal i tam gdzie ja przejechalem on utykal, popna sie zaklejala glina i trzeba bylo go wyciagac, w takiej samej sytuacji byl jeden jimny, puki byly jakies kamienie w glinie czy tam jawalki galezi spoko dawal rade ale w momencie gdy wpadl w swoisty kit dalej nie pojechal.
Wniosek jest prosty, nie mozna miec wszystkiego albo mozna miec 2 komplety opon (:
Pomógł: 17 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Kwi 2012 Posty: 1030 Skąd: Bristol UK
Wysłany: 2014-11-15, 19:18
To wszystko sa bardziej lub mniej obiektywne opinie uzytkownikow.
Czy to numer 2? Szczerze watpie ze robi to lepiej niz bogger czy mudzilla albo jakis super swamper.
Pomógł: 15 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Cze 2011 Posty: 663 Skąd: Powiat Żyrardów
Wysłany: 2014-11-15, 19:58
Gołąb4x4 napisał/a:
A jak wygląda jazda na Simach po asfalcie?
wygląda tak jak by ktoś bombowcem lądował obok Ciebie na ulicy - jeśli chodzi o doznania dźwiękowe
a jeśli chodzi o jazdę to bardziej trzęsie budą tak jak byś jechał po tarce - czuć uderzenie każdego klocka z bieżnika o asfalt.
moziembl a ja ten rodzaj opon po prostu nazywam Yokohamy - miałem je u siebie i na piasku robią lepiej od simexów a w błocie gorzej od simexów, za to na asfaldzie są cichsze i płynniej się toczą.
[ Dodano: 2014-11-15, 20:13 ]
Gołąb4x4 napisał/a:
A co byście polecili do jazdy 60% w terenie a reszte po czarnym?
zależy od częstotliwości jazdy i specyfiki używania samochodu.
jeżeli auto będziesz używał niezbyt często do zabawy - czyli 40% dojazd po czarnym do bagienka, żwirowni i resztę 60% po bagienku i żwirowni - to polecam simexy
jeżeli auto ma być używane często i regularnie do pracy i rekreacyjnie - czyli 40% dojazd po czarnym do lasu, nad rzekę itp. i resztę 60% po lesie, łące, bagienku, żwirowni - to polecam bieżnik Yokohamy.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2012 Posty: 561 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-11-15, 22:05
Gołąb4x4 napisał/a:
Niezłe porównanie Dany44, odnośnie tych simexów
Dzięki chłopaki za wylewną odpowiedź
A macie pojęcie o tych gumach K2? one są też jako gumy BFG
Jak dla mnie te K2 (czyli kopie BGF MT2) to strasznie przereklamowane gumy. One się chyba jedynie nadają na wyprawy i do tego żeby ładnie wyglądał biały napis Ja na Twoim miejscu bym wybrał właśnie te Pumy, chyba najlepiej się nadają dla Ciebie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum