Wysłany: 2011-04-25, 19:19 Co warte takie maleństwo?
Do resorów padam z ukłonem, jako że pierwszy raz tu piszę.
Prześladuje mnie brak niewielkiego ale potężnego duchem pojazdu do poruszania się po niezbyt trudnym terenie. Kiedyś wystarczał mi nieco podniesiony... maluch, ale w końcu już nie było do czego spawać i w oczy zajrzało mi widmo zakupu.
O samurajach słyszałem od znajomych entuzjastów 4x4, że to bardzo dzielne samochodziki, więc regularnie monitorowałem allegro i zobaczyłem to ogłoszenie
i pomyślałem, że może... - niestety im więcej czytam, tym mniej wiem :) proszę zatem o sugestię, czy takie autko, w takim stanie jest warte podobnych pieniążków?
z samochodami jest tak, że trzeba podjechać i samemu bądź z kimś kto się zna na terenówkach obadać, jeżeli chesz coś do poruszania się po niezbyt trudnym terenie to szukaj vitary lub jimmysa, wygodniejsze i młodsze.
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
Ja kupiłem swojego Sama od tego sympatycznego dziadka. Ogólnie Ci go nie polecam bo gość robi auta typowo pod handel. Nie są to złe auta ale za te pieniążki kupisz coś lepszego.
Ja się napaliłem na to że autko było w super stanie blacharskim. Po zimie zaczęły się jaja. Teraz nie mam części podłogi z tyłu i nadkoli (narazie 50% nadkoli to włókno szklane i szpachla) w wakacje będę ściągał budę i robił porządek.
Na podwoziach tych Samuraiów znajduję się gruba warstwa Bitexu a pod konserwacją czai się... ZŁŁŁŁŁOOOOO czyli nasza ruda przyjaciółka.
Po prostu kupujesz auto w "super stanie blacharskim" a po jakimś czasie okazuje się że karoseria trzyma się na Bitexie.
Za tą kasę najlepiej szukaj jakiegoś Jimny'ego. (proszę o nie banowanie mnie za to że polecam Jimny'ego zamiast Samiego. )
Suzuka 4x4 napisał/a:
Szczerze jak jest takie Śliczne jak na zdjęciach to z zamkniętymi oczyma bym go kupił
Z tym że twój samiec Yabu jest starszy (ten z linka 98r) co nie zmienia faktu, że auto było malowane pod handel i cholera wie co pod farbą i konserwacjami siedzi. Jeśli lubisz dłubać przy samochodach, masz na to czas i miejsce, to bierz jakiegoś samurai'a za rozsądną cenę bo jak znam życie to jak Ci się spodoba jazda to nie będziesz chciał się tylko poruszać po "niezbyt trudnym terenie", ale i w bardziej off road'owych warunkach, a wtedy takiego jimniaka np. by było szkoda i byłby droższy w eksploatacji pewnie...
Ale tu się nie ma co łudzić czy kupisz odmalowanego czy nie to i tak po jakimś czasie zacznie wychodzi ruda ten typ już tak ma (mówię oczywiście tu tylko o budzie )
No mój to miał być 97. Tyle że nie wczytałem się dobrze w Briefa (dziadek pokazał mi datę 1-szej rejestracji a że nie znam za bardzo niemieckiego to uwierzyłem na słowo) i okazało się że mój był z końca produkcji w 96.
Suzuka 4x4 napisał/a:
Ale tu się nie ma co łudzić czy kupisz odmalowanego czy nie to i tak po jakimś czasie zacznie wychodzi ruda ten typ już tak ma (mówię oczywiście tu tylko o budzie )
Ale gdybym wiedział że będzie tam tyle rudej to bym spokojnie kupił coś nowszego za te same pieniążki tylko że z widoczną rdzą.
_________________ Kto smaruje ten jedzie.
Ostatnio zmieniony przez Yabu 2011-04-25, 20:22, w całości zmieniany 2 razy
Ale te starsze miały chyba takie grile jak ma ilio.
[ Dodano: 2011-04-25, 20:31 ]
I jeszcze jedna uwaga dla naszego nowego kolegi. Pytania związane z zakupem maszyn umieszczamy tutaj: http://samurai.org.pl/viewtopic.php?t=57
Jak Myszon to zobaczy to nam dupska skopie.
jeśli znajdziesz kogoś na dojazd to masz niezłe autko i nowy model w tej samej cenie (zawsze targujesz, czasami nawet 30%, ale realnie rzecz biorąc za 2500-2700 pójdzie)
Wysłany: 2011-04-25, 21:26
moim zdaniem lepiej kupić autko taniej do poprawek blacharsko lakierniczych i zrobić po swojemu wtedy wiesz co masz i jesteś pewien że nikt cię nie oszukał
Dokładnie tyle, że niektórzy nie mają czasu grzebać przy samochodzie albo warunków do tego i wolą kupić gotowe auto przygotowane do jazdy. Jimny blacha młodsza i konstrukcja nowsza ale szczerze mówiąc wolałbym samurai'a w dobrym stanie, bardziej mi do gustu przypada xD
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum