wuz413 1.3poj rok jest 89 podniusl tylko na wieszakach wszystkirury sa dobre mowil ze wymienil kable do swiec i przeczyszczal uklad paliwa sprezarka
Rozumiem że jesteś nowy na forum , olejmy przywitania i wszelakie inne formy , ale kolego jak piszesz posty to nie wal takich byków jw. tego się czytać nie da.
_________________ USŁUGI GEODEZYJNE 669-704-760 (tylko w sprawach geodezyjnych)
sorry panowie za wszystkie nie porozumienia z mojej strony ,po prostu byłem zdesperowany i nie za poznalem sie z zasadami jakie tu panuja ale zrozumcie gosc mnie strasznie delikatnie mowiac wkurzył
sorry panowie za wszystkie nie porozumienia z mojej strony ,po prostu byłem zdesperowany i nie za poznalem sie z zasadami jakie tu panuja ale zrozumcie gosc mnie strasznie delikatnie mowiac wkurzył
tak pomyślałem, że wpadłeś przed kompa na gorąco zaraz po powrocie samuraiem i pisałeś to w nerwach.
powodzenia w przywracaniu samiemiu dobrej kondycji .
_________________ USŁUGI GEODEZYJNE 669-704-760 (tylko w sprawach geodezyjnych)
witam ponownie jak radziliscie sprawdzilem kable swiece wszystko po koleji jest troche lepiej ale na prostej drodze nie moge sie rozpedzic do 100km\km czy to jest normalne? załamka
1. jakoś przebrnąłem cały temat i nie wiem nadal jakie masz opony.
jeśli oryginalne (tzn rozmiar zbliżony do fabryki) powinieneś jednak tę setke w końcu złapać
poza tym jak masz większe koła, prędkościomierz ZAWSZE będzie zaniżał wskazanie
nawet o 10%, ja używam w tym celu gps, na zegarach mam np 85kmh, a gps pokazuje powyżej 90 itd
2. sądząc po tym że masz 89 rocznik czyli jak na moje oko - gaźnik
nie spodziewał bym się jakiejś wielkiej rewelacji odnośnie mocy
potem wkładali monowtrysk (od 1990r czy jakoś)
i on już robi robotę, bo komputer cały czas oblicza mieszankę stechiometryczną (optymalną)
3. chcesz gaźnik sprawdzić to na analizator spalin jedź,
za pare zlotych diagnosta powie co jest
albo zrób fotke wyników, podaj je tu: na biegu jałowym oraz przy ok 2500 obr/min
jeśli okaże się wina gażnika - na tym forum jest masa informacji co można zrobić
(w kwestii mocy wymiana na gaźnik od Hyundaia Pony 1.5i na razie wygrywa z zakładaniem LPG)
pozdrawiam
_________________ SJ418IS, LJ70/73, 35/12.5/15
Ostatnio zmieniony przez andrewaq 2011-11-25, 19:49, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 8 razy Wiek: 27 Dołączył: 28 Sie 2011 Posty: 1497 Skąd: Kwilcz/Poznań
Wysłany: 2011-11-25, 16:05
Jeżeli chodzi o moc na gaźniku to nie mam porównania co do monowtrysku, ale ja mam gaźnik, od zawsz źle wyregulowany i 6 lat temu na autostradzie jechałem 130 km/h (v-max w samuraiu to 130 - 140 km/h), a i w jeździe codziennej mocy mi nie brakuje.
andrewaq ... zaś nie opowiadaj bajek bo przekładają gaźniki z Hunyady pony a nie z nissana bo tak owego nie ma
[ Dodano: 2011-11-25, 16:39 ]
@ sokratesb bez obraz ale muszę ci to powiedzieć bo już nie mogę , pisze że 6 lat temu jechałeś autostradą 130 ... a w tedy miałeś 8 lat ??? Weź proszę nie pisz tak jak byś nie wiadomo ile miał już prawo jazdy ... i nie chce cię tym obrazić ....
Wiek: 43 Dołączył: 01 Sie 2011 Posty: 53 Skąd: dziki wschód
Wysłany: 2011-11-25, 17:25
suzuka nie denerwuj sie sam samim licznik zamknołem ale jak jazda sie skonczyła to faji odpalić nie mogłem tak mie koleścholował (mało koła nie poodpadały) ;)
Pomógł: 8 razy Wiek: 27 Dołączył: 28 Sie 2011 Posty: 1497 Skąd: Kwilcz/Poznań
Wysłany: 2011-11-25, 17:44
W sensie, że często pisze, że jak coś zrobiłem, to np. prowadził tata, a ja obok siedziałem... bo głupio tak za każdym razem mówić "Mój tata to zrobił to i to". :(
I tak dla ścisłości to wcale nie uważam, że zdałbym prawo jazdy za pierwszym podejściem lub, że jestem mistrzem kierownicy... Tak naprawdę jak na swój wiek to może i dobrze sobie za kółkiem radzę, ale do oceny chociażby "bycia dobrym", znajomości przepisów itp. to mi dużo brakuje... :(
W wieku 8 lat to nawet do pedałów nie sięgałem. :)
andrewaq ... zaś nie opowiadaj bajek bo przekładają gaźniki z Hunyady pony a nie z nissana bo tak owego nie ma
sorki, błąd czeski, pomyliłem marki, ale pojemność pamiętałem
przyznaję, mój błąd.
ale swoja drogą... co to jest "Hunyady"? :D
widzisz, łatwo się czepiać gdy się tylko chce...
kolega tomek28 wyraźnie napisał że lift był robiony tylko na wieszakach
więc spawane do auta nic nie było
koła ma podobnej wielkości do moich, konkretnie to ma ok 3cm mniejszą średnicę
ja na swoich odczuwam lekki spadek mocy ale oczywiście tylko w porównaniu do zwykłych opon na poszczególnych biegach
trzeba po prostu sie przyzwyczaić, bo silnik w zasadzie mocy nie traci, tylko wydłużają sie przełożenia
moja rada: analizator spalin - ustalenie składu mieszanki, przede wszystkim czy lambda oscyluje w granicach 1.
kolego tomek28 zacznij od tego to Ci się dużo i tanio wyjaśni
lambda ponad 1 = dużo tlenu = zbyt uboga mieszanka
poniżej 1 = mało tlenu = zbyt bogata mieszanka
przy czym lambda od 0.97 do 1.03 jest OK.
przekraczając te wartości wskazuje na problem ze składem mieszanki
(lub pośrednio: układem zapłonowym,zużyciem zespołu TPC, układem rozrządu, układem paliwowym)
dziękuje za uwagę
inżynier eksploatacji samochodów
Andrzej K.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum