To książeczka około 100 stron na temat wiadomo. Pod koniec jest rozdział ewolucje konstrukcji po 1990, i tam jest tabelka jakie były rodzaje, na samym początku jest silnik F10A i skrzynia 5 biegów, w dwóch rodzajach nadwozia. Reszta to z silnikami G13A i G13BA, wszystko ze skrzynią 5 tyko w różnych ramach długa, krótka i nadwoziach. Nie ma nigdzie skrzyni 4 biegowej, więc domyślam się że od tego czasu stosowano już wyłącznie 5 biegową. Ostatnia fotka to tabelka opisana jako dotycząca "Samurai 1000" z przełożeniami całkowitymi na wszystkich (5) biegach. Również teraz patrzyłem w katalogu części który dostałem od "Hałas'a" Wydany przez Suzuki w Hiszpanii. Dotyczy "Samurai mil" i tam jest silnik 1000 i skrzynia 5, tylko w tym zestawieniu, nie ma silnika 1,3. Niestety nie ma roku wydania jest tylko że to 1 edycja. Sam byłem przekonany, że 1000 zawsze była ze skrzynia 4 ale jak widać byłem w błędzie.
BM
Zacząłem szukać głębiej i znalazłem prospekt wydany przez Suzuki GB Cars w którym jest model oznaczony jako Santana SJ410 Sport ze skrzynią 5 biegową, wydanie marzec 1988. I jeszcze w teście z gazety "Motor" (brytyjskiej) z 22 sierpnia 1987 jest tabelka prędkości maksymalnych i przyspieszeń dla modelu Santana SJ410 właśnie ze skrzynią 5 biegów, ta z kolei informacja pochodzi z książki Suzuki SJ... The enthusiast's companion.
Jeszcze jest taka możliwość, że skrzynie 5 z silnikiem 1000 występowały na przykład tylko w autach składanych w Hiszpanii, początkowo Suzukach potem Santanach. A na innych rynkach była 1000 cały czas ze skrzynią 4 biegowa. Podejrzewam, że nawet fabryka dokładnie nie wie jak to było.
BM
_________________ Suzuki SJ413 - "wielkie" małe auto
A to jest jakieś wydawnictwo Suzuki?
W 1990 już od dawna nie produkowali sj410 (chyba w 86 był ostatni rocznik).
W programie EPC wszystkie skrzynie jakie znalazłem są 4 biegowe.
Nie zmienia to faktu, że ktoś licencyjnie mógł coś takiego montować (nawet pod inną marką, jak bywało np z Carry) i wsadzać tam inną skrzynię.
A to jest jakieś wydawnictwo Suzuki?
W 1990 już od dawna nie produkowali sj410 (chyba w 86 był ostatni rocznik).
W programie EPC wszystkie skrzynie jakie znalazłem są 4 biegowe.
Nie zmienia to faktu, że ktoś licencyjnie mógł coś takiego montować (nawet pod inną marką, jak bywało np z Carry) i wsadzać tam inną skrzynię.
Więc tak: wydawnictwo francuskie to coś zbliżonego do Chiltona czy Haynesa, ale bardziej suche dane techniczne bez obrazków w stylu w która stronę odkręcać śrubkę. W/g mnie bardziej wiarygodne od wymienionych. Katalog części jak najbardziej Suzuki, prospekt też. Książka Suzuki... dość wiarygodna. Znalazłem jeszcze w drugiej książce "Suzuki SJ gold portfolio 1971 - 1997" przedruk artykułu a w zasadzie testu Suzuki Santana z czasopisma Off road z epoki gdzie w specyfikacji jest właśnie podana skrzynia piątka, a auto jest określone jako Suzuki Santana Sport, oczywiście z silnikiem 1000. To, że w EPC występuje tylko skrzynia 4 wcale mnie nie dziwi, zwykle (przy innych markach) było tak, że kolejne wydania katalogu części były upraszczane jeżeli chodzi o wcześniejsze modele i dokładniejsze były katalogi z okresu produkcji a nie te najnowsze.
Jeżeli chcesz to mogę porobić fotki, tak żeby były czytelne i podesłać na priv.
Tak przy okazji EPC kiedyś ściągnąłem ale jakoś nie chce mi się uruchomić, nie wiem czemu a chętnie bym miał.
BM
_________________ Suzuki SJ413 - "wielkie" małe auto
Podpiszę się pod postem BM'a EPC kiedyś ściągnąłem i nie dało rady odpalić (próbowałem kilku źródeł), komunikatu nie podam bo mi się dysk sfajczył i po raz kolejny nie zasysałem
W tym EPC jakiś myk jest żeby zainstalować. Pamiętam że z tym walczyłem, ale się udało.
Potem nawet przenosiłem na inny komputer...
Jakbym miał chociaż połowę tego czasu co go nie mam, to bym wrzucił do siebie na stronę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum