Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Skrzynia od Samuraja 1.3 do SJ 410
kostuch 
Expert

Wysłany: 2013-03-18, 15:25   

BM, a co jest tam napisane w tej gazetce, bo ja w tym języku "nie szprecham"?

BM 
nowicjusz

Wysłany: 2013-03-18, 16:25   

To książeczka około 100 stron na temat wiadomo. Pod koniec jest rozdział ewolucje konstrukcji po 1990, i tam jest tabelka jakie były rodzaje, na samym początku jest silnik F10A i skrzynia 5 biegów, w dwóch rodzajach nadwozia. Reszta to z silnikami G13A i G13BA, wszystko ze skrzynią 5 tyko w różnych ramach długa, krótka i nadwoziach. Nie ma nigdzie skrzyni 4 biegowej, więc domyślam się że od tego czasu stosowano już wyłącznie 5 biegową. Ostatnia fotka to tabelka opisana jako dotycząca "Samurai 1000" z przełożeniami całkowitymi na wszystkich (5) biegach. Również teraz patrzyłem w katalogu części który dostałem od "Hałas'a" Wydany przez Suzuki w Hiszpanii. Dotyczy "Samurai mil" i tam jest silnik 1000 i skrzynia 5, tylko w tym zestawieniu, nie ma silnika 1,3. Niestety nie ma roku wydania jest tylko że to 1 edycja. Sam byłem przekonany, że 1000 zawsze była ze skrzynia 4 ale jak widać byłem w błędzie.
BM
Zacząłem szukać głębiej i znalazłem prospekt wydany przez Suzuki GB Cars w którym jest model oznaczony jako Santana SJ410 Sport ze skrzynią 5 biegową, wydanie marzec 1988. I jeszcze w teście z gazety "Motor" (brytyjskiej) z 22 sierpnia 1987 jest tabelka prędkości maksymalnych i przyspieszeń dla modelu Santana SJ410 właśnie ze skrzynią 5 biegów, ta z kolei informacja pochodzi z książki Suzuki SJ... The enthusiast's companion.
Jeszcze jest taka możliwość, że skrzynie 5 z silnikiem 1000 występowały na przykład tylko w autach składanych w Hiszpanii, początkowo Suzukach potem Santanach. A na innych rynkach była 1000 cały czas ze skrzynią 4 biegowa. Podejrzewam, że nawet fabryka dokładnie nie wie jak to było.
BM

kostuch 
Expert

Wysłany: 2013-03-18, 21:09   

A to jest jakieś wydawnictwo Suzuki?
W 1990 już od dawna nie produkowali sj410 (chyba w 86 był ostatni rocznik).
W programie EPC wszystkie skrzynie jakie znalazłem są 4 biegowe.

Nie zmienia to faktu, że ktoś licencyjnie mógł coś takiego montować (nawet pod inną marką, jak bywało np z Carry) i wsadzać tam inną skrzynię.

BM 
nowicjusz

Wysłany: 2013-03-18, 22:55   

kostuch napisał/a:
A to jest jakieś wydawnictwo Suzuki?
W 1990 już od dawna nie produkowali sj410 (chyba w 86 był ostatni rocznik).
W programie EPC wszystkie skrzynie jakie znalazłem są 4 biegowe.

Nie zmienia to faktu, że ktoś licencyjnie mógł coś takiego montować (nawet pod inną marką, jak bywało np z Carry) i wsadzać tam inną skrzynię.

Więc tak: wydawnictwo francuskie to coś zbliżonego do Chiltona czy Haynesa, ale bardziej suche dane techniczne bez obrazków w stylu w która stronę odkręcać śrubkę. W/g mnie bardziej wiarygodne od wymienionych. Katalog części jak najbardziej Suzuki, prospekt też. Książka Suzuki... dość wiarygodna. Znalazłem jeszcze w drugiej książce "Suzuki SJ gold portfolio 1971 - 1997" przedruk artykułu a w zasadzie testu Suzuki Santana z czasopisma Off road z epoki gdzie w specyfikacji jest właśnie podana skrzynia piątka, a auto jest określone jako Suzuki Santana Sport, oczywiście z silnikiem 1000. To, że w EPC występuje tylko skrzynia 4 wcale mnie nie dziwi, zwykle (przy innych markach) było tak, że kolejne wydania katalogu części były upraszczane jeżeli chodzi o wcześniejsze modele i dokładniejsze były katalogi z okresu produkcji a nie te najnowsze.
Jeżeli chcesz to mogę porobić fotki, tak żeby były czytelne i podesłać na priv.
Tak przy okazji EPC kiedyś ściągnąłem ale jakoś nie chce mi się uruchomić, nie wiem czemu a chętnie bym miał.
BM

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2013-03-18, 23:03   

Podpiszę się pod postem BM'a EPC kiedyś ściągnąłem i nie dało rady odpalić (próbowałem kilku źródeł), komunikatu nie podam bo mi się dysk sfajczył i po raz kolejny nie zasysałem

kostuch 
Expert

Wysłany: 2013-03-18, 23:42   

W tym EPC jakiś myk jest żeby zainstalować. Pamiętam że z tym walczyłem, ale się udało.
Potem nawet przenosiłem na inny komputer...
Jakbym miał chociaż połowę tego czasu co go nie mam, to bym wrzucił do siebie na stronę :roll: :-)

Odpowiedz do tematu