Oczywiście z tym muszę się zgodzić.
Aczkolwek nie uważam komputera za jakieś zło totalne, tym bardziej, że auta raczej nie topie, ale jeśli miałbym to komputer pod dach i problem praktycznie rozwiązany.
Wysłany: 2013-01-23, 10:14
a jaki tam silnik siedzi? Bo mi to pachnie DHU XUD9(T) od PSA czyli takim jaki fabrycznie był montowany w samuraiach. Jeśli tak jest to ten silnik podchodzi normalnie pod skrzynię samuraiową (1.3) tylko jest jakiś myk z kołnierzem na dzwonie do podłączenia rozrusznika.
Zobacz temat Dawid77 w dziale mój samurai - tam była dyskusja o skrzyni do takiego silnika.
a jaki tam silnik siedzi? Bo mi to pachnie DHU XUD9(T) od PSA czyli takim jaki fabrycznie był montowany w samuraiach. Jeśli tak jest to ten silnik podchodzi normalnie pod skrzynię samuraiową (1.3) tylko jest jakiś myk z kołnierzem na dzwonie do podłączenia rozrusznika.
Zobacz temat Dawid77 w dziale mój samurai - tam była dyskusja o skrzyni do takiego silnika.
Ten kołnierz jest praktycznie nie do zdobycia. Można za to połączyć w/w silnik ze skrzynią poloneza.
Skrzyni samuraja nie mam zamiaru zostawiac chce dac jakas od diesla i wlasnie dlatego interesuje mnie skrzynia polonez.
Jeżu mam pytanie czy sam robiles flansze i przerobke sprzegla u siebie i jakie to koszty bo duzo jest silnikow 1.6 VW ale troche przeraza mnie ta przerobka
Przeróbka wbrew pozorom nie jest bardziej skomplikowana niż przy silniku poloneza. Potrzebna jest flansza i przeróbka koła zamachowego - które udało mi się kupić w komplecie. Odpada natomiast dorabianie łapy skrzyni biegów i wału skrzynia - reduktor, które są potrzebne przy silniku z poloneza.
Skrzynię mam od 1,3 do tego szerokie mosty z przełożeniem 3,7. Biegi nie są krótkie,można się rozpędzić sporo ponad 100km/h, a elastyczność silnika pozwala wrzucać 5-kę już po przekroczeniu 50km/h.
[ Dodano: 2013-01-24, 07:35 ]
hugo91 napisał/a:
w zasadzie wszystko do zrobienia :D kwestia wyobraźni i kosztów ;)
żeby dokładać turbo,silnik by trzeba odprężyć
Diesle przy dokładaniu turbiny w przeciwieństwie do benzyny nie wymagają odprężania z tego co się orientuję.
Skrzynię mam od 1,3 do tego szerokie mosty z przełożeniem 3,7. Biegi nie są krótkie,można się rozpędzić sporo ponad 100km/h, a elastyczność silnika pozwala wrzucać 5-kę już po przekroczeniu 50km/h.
[ Dodano: 2013-01-24, 07:35 ]
hugo91 napisał/a:
w zasadzie wszystko do zrobienia :D kwestia wyobraźni i kosztów ;)
żeby dokładać turbo,silnik by trzeba odprężyć
Diesle przy dokładaniu turbiny w przeciwieństwie do benzyny nie wymagają odprężania z tego co się orientuję.
To długo nie polata jak nie odprężysz...
Kompresja w TD to około 17-19 a w wolnossącym dizlu do 30 barów
Aha no to w przypadku skrzyni 1.3 ma to ,,ręce i nogi``. Ja mam 1.0 skrzynie 4 biegową tak więc jakoś tego nie widze. Teoretycznie mogl bym kupic skrzynie od 1.3 ale drozej to wyjdzie niz skrzynia polonez ;)
A co do turbo to chyba najoptymalniej przy 1.9 to zakup silnika z xanti tam jest 1.9 TD i ja taką opcję wybieram
Z tego co patrzyłem to faktycznie XUD9 był w samuraju ale to była wersja z katalizatorem i miał 63PS, polonez ma 65PS, xantia 75PS, a peugeot 306 406 ma dodatkowo intercooler i 92PS :D:D
Wysłany: 2013-01-24, 13:11
No bo w Samcu z tym silnikiem turbina jest tylko dla ozdoby :) jak zmienisz pompę na taką jak zapodał Dawid77 to turbo zaczyna robić jak powinno i robi się prawie 100KM.
Ja i tak takiego nie mam gdzie kupic wiec nie biore go pod uwagę.
Mam tanio pod nosem 1.9d ale od c15 troche ten silnik slaby bo tylko 60PS (XUD7)czy da rade jakos go podkrecic i bedzie pasowal do skrzyni poloneza czy lepiej szukac od razu XUD9
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum