Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2013-04-30, 22:30
U mnie słychać stukanie z okolic przegrody w czasie jazdy po wybojach, niekoniecznie przy skręconych kołach. Oczywiście tulejka standardowo wybita, ale na razie tego nie dotykam.
Jak pod maską ruszałem to wyczułem lekkie stuki na wieloklinie. Dokręcenie śruby pomogło. A z kierownicą od "siebie do siebie" aż wstyd się przyznać, ale nie próbowałem. Jutro nie omieszkam i dam znać :)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Maj 2012 Posty: 159 Skąd: Czaniec
Wysłany: 2013-05-02, 20:47
ZigZag napisał/a:
Jak pod maską ruszałem to wyczułem lekkie stuki na wieloklinie. Dokręcenie śruby pomogło. A z kierownicą od "siebie do siebie" aż wstyd się przyznać, ale nie próbowałem. Jutro nie omieszkam i dam znać :)
nie wiem jeszcze jaki sposób bo dopiero się będę za to brał. Ale wiem jedno to co tam jest daje wrażenie jak bym miał całe przednie zawieszenie do wymiany i ja się na tym zemszczę !!!! juz a za jakiś czas
Wysłany: 2013-05-03, 23:26
te plastikowe cosie to ponoć dla naszego bezpieczeństwa, w razie dzwonu kierownica ma się złożyć a nie nawinąć na siebie nasze wnętrzności. Tak przynajmniej mówili mądrzejsi w tym temacie ode mnie, więc jak będziecie coś przy tym majstrować to raczej nie spawajcie tego elementu na sztywno.
Luzy te "przód <-> tył" są bardzo małe i myślę, że to nie one chyba tak hałasują. Piszę bo dzisiaj znalazłem przypadkiem coś głośniejszego. Poruszając krzyżakiem w miejscu jak na zdjęciu:
Luz ten występuje jedynie na prostych kołach i ewidentnie widać, że wieloklin z tej głównej osi stoi w miejscu, a to lata dość sporo na boki. Nie do końca się na tym znam, ale chyba tak nie powinno być. Rozumiem, że czeka mnie wymiana tej dolnej osi?
Tulejka która znajduje się w kolumnie kierowniczej złapała luzy, stały problem samuraiów, to coś musi się wycierać, też mam taki luz, jak mnie najdzie to wytargam tą kolumnę i wtłoczę nową tulejkę dotoczoną przez tokarza np. z brązu.
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
Czekaj bo może źle wyjaśniłem. U mnie ta oś z wieloklinem wychodząca z wnętrza auta (z kolumny kierowniczej) stoi w miejscu. Ten element przy którym są strzałki porusza się na boki na tym wieloklinie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum