Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Import części z Chin/USA co i jak - dyskusja ogólna.
Lexx 
Specjalista
Lexx

Wysłany: 2013-03-15, 18:57   

Dzis sie orientowalem jak to wyglada w UK, za 4,16 ze stanow place 4,5% cla i 20% watu od wartosci towaru.
Swoja droga tutejsza skarbowka ma 14000 pozycji w stawkach cla, chcesz wiedziec ile zaplacisz najpierw dzwonisz o numer dla indywidualnego przedmiotu np. Czesci skrzyni biegow pozniej do skarbowki kobieta Cie poucza informuje ze stawka cla dla danego nr identyfikacyjnego wynosi np. 4,5% i 20% vat do tego.
Stawki wahaja sie od 0-85% . . . Z tego co mi powiedziala zadnych kwitow nie wypelniam a jedynie dostane blankiet do oplacenia na poczcie wystawiony na podstawie faktury.

slavok 
Specjalista

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2013-03-15, 19:36   

Lexx napisał/a:
Dzis sie orientowalem jak to wyglada w UK, za 4,16 ze stanow place 4,5% cla i 20% watu od wartosci towaru.
Swoja droga tutejsza skarbowka ma 14000 pozycji w stawkach cla, chcesz wiedziec ile zaplacisz najpierw dzwonisz o numer dla indywidualnego przedmiotu np. Czesci skrzyni biegow pozniej do skarbowki kobieta Cie poucza informuje ze stawka cla dla danego nr identyfikacyjnego wynosi np. 4,5% i 20% vat do tego.
Stawki wahaja sie od 0-85% . . . Z tego co mi powiedziala zadnych kwitow nie wypelniam a jedynie dostane blankiet do oplacenia na poczcie wystawiony na podstawie faktury.

Wszędzie tak jest z tymi pozycjami ;) http://isztar.mf.gov.pl/i...lna/web/main_PL

a dokładniej to gdzieś tam:
http://isztar.mf.gov.pl/i...l=y&impexp=#POS
vat w pl 23%
wszystko liczone od wartości elementu z kosztami transportu.

rzadko bywam na forum w razie pytań 6o8 o28 o94.

kostuch 
Expert

Wysłany: 2013-03-15, 23:39   

Zibi napisał/a:

Kolego nie zamulam ale kolejny raz publicznie namawiasz do przestępstwa. I jak widać nigdy nie miałeś rewizji celnej co zdarza się coraz częściej. Popytaj może kolegów, którzy pokupowali ledy przez aliexpress. Po miesiący celna w wielu przypadkach sprawdzała deklaracje celne oraz dokumenty CE. Rewizja kolego dotyczy także przelewów także tych przez pay pal czy WU i działa do 5 lat wstecz. W mojej firmie trwała pół roku.

Więc jesli chcesz kręcić wały to raczej publicznie się tym nie chwał.

Druga sprawa jest bardziej istotna - każdy z sprzedawców blokad wystawia dokumenty jako EXW - czyli de facto nie jest uprawniony do sprzedażu za granicę. Taka paczka podlega innym opłatom i innemu postępowaniu. A ponieważ do exw do do podstawy opłat celnych dochodzi też transport to własnie tego typu paczki są najcześciej kontrolowane.

:shock:
Zibi, a gdzie ja namawiam do przestępstwa i kręcę wały?
Kupuję na ebayu, robię przelew, przychodzi paczka.
Są dwie bramki: trafi na cło albo nie.
Jak trafi, to grzecznie płacę a jak nie, to się cieszę. A może powinienem wtedy zaprotestować i pójść do urzędu celnego poprosić żeby jednak mnie łaskawie skasowali na parę złotych, bo czuję się kryminalistą? :roll:

Kupuję prywatnie sobie, koledze, etc. Nie mam firmy, więc nie pitol o deklaracjach, kontrolach i rewizjach.
Sprzedawca dostaje kasę i ma w doopie co się później dzieje z przesyłką którą wysyła.
Jak nie zapomni, to wrzuca do paczki rachunek za żelazo i nie wystawia ŻADNYCH dodatkowych dokumentów
Blokady z tego co wiem nie są objęte kontrolą obrotu jak broń czy inne narkotyki, więc nie rób ludziom wody z mózgu :lol:

ps.
Pewnie jak sprowadzasz kontener wyciągarek, to sprawa wygląda tak jak piszesz, ale tu raczej nikt na taką skalę nie hienuje.

Lexx 
Specjalista
Lexx

Wysłany: 2013-03-16, 00:19   

Jestem modelarzem, moze to co innego ale kilka razy kupowalem garty do tego z Chin do UK i ani razunie trafilo mnie clo a nieraz wielka paczka z kilkoma modelami wartli ~600 funtow z prosba w zamowieniu o deklaracje zgodna z wartoscia byla o 75% zanizona, cla nie bylo, moze bedzie ale to nie moj interes, HMRC ma interes zeby oclic prEsylke nie ja ... Nie musze sie na tym znac bo urzad jest od tego.

To tak w ramach off topA

Zibi 
rozgadany
Zibi-Escape

Wysłany: 2013-03-16, 08:59   

Kostuch - albo masz problemy z pamięcią albo nie panujesz nad tekstem. Stronę wcześniej była dyskusja w sprawie napisania zaniżonej faktury aby było tańsze cło. Odniosłeś się do tego, że łaski nie robią i nie będzie probolemu ze znalezieniem takiego który tak wypisze. Dlatego tłumaczę Ci kolego, że jeżeli następuje rewizja celna ( a urząd ma na to czas do 5 lat) która u osoby prywatnej i firmy występuje dokłądnie tak samo to urząd sprawdza przelewy i porównuje je z fakturą. I nie mieszaj tego z ebayem, bo tam kupujesz na aukcji, płacisz paypalem i wszystko się zgadza.

I jeszcze co do określeń, zę cło mnie nie interesuje itd. To TY kolego zgłaszasz towar do oclenia i bierzesz odpowiedzialność za każde słowo wpisane do deklaracji. Pani z okiena tylko z uśmiechem da Ci deklarację i poczywiście przyjmie każdą bzdurę którą napiszesz, takze zaniżenie wartości. Ale pani z okienka nie jest celnikiem.

Kończąc ten temat - nie widze kompletnie opłacalnosci pojedynczego importu blokady z chin. Po ovatowaniu wyjdze ponad 2 tyś złotych i brak jakiejkolwiek gwarancji.

kostuch 
Expert

Wysłany: 2013-03-16, 12:23   

Zibi napisał/a:
Kostuch - albo masz problemy z pamięcią albo nie panujesz nad tekstem. Stronę wcześniej była dyskusja w sprawie napisania zaniżonej faktury aby było tańsze cło. Odniosłeś się do tego, że łaski nie robią i nie będzie probolemu ze znalezieniem takiego który tak wypisze. Dlatego tłumaczę Ci kolego, że jeżeli następuje rewizja celna ( a urząd ma na to czas do 5 lat) która u osoby prywatnej i firmy występuje dokłądnie tak samo to urząd sprawdza przelewy i porównuje je z fakturą. I nie mieszaj tego z ebayem, bo tam kupujesz na aukcji, płacisz paypalem i wszystko się zgadza.

I jeszcze co do określeń, zę cło mnie nie interesuje itd. To TY kolego zgłaszasz towar do oclenia i bierzesz odpowiedzialność za każde słowo wpisane do deklaracji. Pani z okiena tylko z uśmiechem da Ci deklarację i poczywiście przyjmie każdą bzdurę którą napiszesz, takze zaniżenie wartości. Ale pani z okienka nie jest celnikiem.

Kończąc ten temat - nie widze kompletnie opłacalnosci pojedynczego importu blokady z chin. Po ovatowaniu wyjdze ponad 2 tyś złotych i brak jakiejkolwiek gwarancji.

Zibi,
Czego mam nie mieszać z ebayem? Aliexpres, wsdeal, dealextreme i dziesiątki innych chińskich stron działa na dokładnie tej samej zasadzie: kupujesz, przelewasz, przychodzi paczka.
Ja jako kupujący NIC nie zgłaszam do oclenia ani nie wypełniam ŻADNEJ deklaracji.
WSZYSTKIE paczki przechodzą przez urząd celny, ale tylko część jest obejmowana procedurą celną.
Wiesz że zupełnie legalnie można poprosić o przysłanie tzw. "commercial samples" i nikt nie będzie mógł podważyć tego, że dostałeś je za ułamek wartości? Chyba że sprowadzisz kontener próbek :mrgreen:

Apropos jeszcze twojego straszenia, że ktoś sobie kupi np lampki led i przyjdzie komando z urzędu aby dać podatek, domiar, grzywnę i na koniec w ryja:
http://podatki.gazetapraw...ro_bez_cla.html

Nie wiem po co próbujesz szerzyć publicznie takie bzdury.
Marzy ci się jeden centralny importer/dystrybutor narzucający swoje marże i ceny? :roll:
Akurat jestem w takim wieku, że dobrze pamiętam CHZ, Pewex i inne wynalazki które uniemożliwiały zwykłemu Kowalskiemu zakup za granicą tego co mu się podoba.
Czasy "asygnat na talony i bonów na przydziały" już się skończyły. Obudź się. :lol:

Edit:
Kod:
...urząd sprawdza przelewy...

Urząd celny ch... może sprawdzić a nie moje przelewy. Jak nie ma wyroku sądu, to żaden bank mu takich danych nie udostępni. :-P
Jednak totalitaryzm ci się marzy... :evil:
Ostatnio zmieniony przez kostuch 2013-03-16, 12:27, w całości zmieniany 1 raz  

slavok 
Specjalista

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2013-03-16, 12:24   

Szeryf Zibi wkroczył do akcji, ale ma racje nie ma sensu robić sobie potencjalnych problemów dla kilku stówek oszczędności, jak już prosimy o zaniżone faktury to robimy to nie z prywatnego maila, przelew wykonujemy nie ze swojego konta i prosimy i wysyłkę na nie swój adres tak by jedno z drugim nie było powiązane ;) oczywiście nie namawiam do tego i ja tak nie robię bo ja bym nie śmiał oszukiwać naszego państwa ! ale jak się robi jakieś wały to nie kręci się na siebie sznura... dodam, że miałem ze 3x sytuacje gdzie chcieli mnie posądzić o jakiś przemyt pirackich kopii płyt z muzyką bo zamawiając na allegro okazało się, że goście wysyłali to gdzieś z chin i były to piraty...
Zresztą znajomego przetrzepali też dość solidnie jak zamówił sobie jakieś zegarki z chin nie jeden a kilkadziesiąt, łasił się na szybki biznes... - shitstorm z wyjaśnianiem trwał dosyć długo.

kostuch 
Expert

Wysłany: 2013-03-16, 12:31   

slavok napisał/a:

Zresztą znajomego przetrzepali też dość solidnie jak zamówił sobie jakieś zegarki z chin nie jeden a kilkadziesiąt,

Wydawało mi się, że rozważamy sytuację:
"Chcę wydać na blokadę 1,5k a nie 3,5k" a nie "Chcę zrobić przekręt na kontenerze chińskich nawijaków" :roll:

slavok 
Specjalista

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2013-03-16, 13:05   

No nie wiem, ktoś tu pisał o zamawianiu 10 blokad a to już nie pojedyncza sztuka na własny użytek ;)

kostuch 
Expert

Wysłany: 2013-03-16, 13:59   

slavok napisał/a:
No nie wiem, ktoś tu pisał o zamawianiu 10 blokad a to już nie pojedyncza sztuka na własny użytek ;)

Dlatego "łączenie zamówień" mija się z celem.

Zibi 
rozgadany
Zibi-Escape

Wysłany: 2013-03-16, 14:23   

Temat całkiem się skasztanił ale co tam, na taki stek bzdur muszę podpowiedzieć.

Więc po pierwsze kolego Kostuch.

1. Pisząc o kontroli LED pisałem o sprawdzeniiu dokumentacji LEGALNOŚCI towaru czyli m.in. certyfikatu CE ( fizycznie trzeba posiadać dokument). Ten sam dokument jest obowiązkowy w przypadku BLOKADY i KOMPRESORA.

2. Wklejasz jakieś linki, których jak widać nie potrafisz zrozumieć. Zwolnienie celne obejmuje towary o wartości celnej do 150 euro. Po pierwsze wartość celna TO NIE KWOTA FAKTURY, po drugie towar z pozycji EXW ma jeszcze dodatkowo doliczane koszty przesyłki do wartosći celnej. W przypadku więc blokady wartośc celna będzie wynisoła około 550 USD

3. Nie traktuj celników jak jakiś przygłupów, którzy nie wiedzą co i ile kosztuje. Jesli przedstawisz fakturę na blokadę na 200 USD ( czy znając pazernosc polaków może na jeszcze mniejszą kwotę) to jeśli celnik będzie chciał tylko to sprawdzić to tez sobie wpisze na alibabie RD88 czy po prostu sprawdzi na allegro ile taki towar w polsce kosztuje. Wtedy przeprowadzi rewizję celną i grzecznie poprosi o wskazanie formy zapłaty i kopie pzrelewu. I to TY SAM będziesz musiał mu tą kopię przelewu pokazać. nie bezie musiał mieć do tego zgody sądu.

4. Zanizanie wartosci towaru może jeszcze by przeszło przy małych i lekkich paczkach. Do mnie prywatnie ( nie dla firmy) mniej wiecej raz w miesiącu przychodzi paczka z USA. Małe i lekkie paczki zawsze przechodzą bez sprawdzania, duże zawsze idą na cło i skłądam wtedy deklarację mimo, ze w papierach podawałem zawsze ich faktyczną wartość ( zawsze poniżej progu - akurat taki towar - duży, lekki i tani). Po złożeniu deklaracji nigdy cła nie zapłaciłęm ale ze względu na garabyty towar ten podlegał weryfikacji. Blokada z uwagi na wagę i dośc duży gabaryt ( 2 paczki) na 99% pójdzie na weryfikację.

5. co do zarzutu, ze chcę jakiś monopol wprowadzać - tu się lekko mylisz. jak widzisz nie handluję tymi blokadami, handel nimi nie jest opłacalny i przywożę je tylko na zamówienie średnio po kilka sztuk w roku które od razu idą do klienta. Niemniej jednak robię to legalnie z opłaceniem podatków i kosztów exw. A na spzredane blokady wystawiam fakturę i gwarancję.

Tak więc kolego Kostuch zajmij się doradzaniem kolegom jak usprawnić samuraja bo w tym jesteś dobry. Jednak sprawy celne i podatkowe pozostaw w spokoju bo o tym nie masz pojęcia. Sprowadzenie kilku rzeczy z ebaya nie czyni Cię fachowcem od importu a tymbardziej od zachowań celników.

slavok 
Specjalista

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2013-03-16, 14:57   

Spoko można kasztanić do woli, wytnę to do osobnego wątku później.

Zibi napisał/a:

4. Zanizanie wartosci towaru może jeszcze by przeszło przy małych i lekkich paczkach. Do mnie prywatnie ( nie dla firmy) mniej wiecej raz w miesiącu przychodzi paczka z USA. Małe i lekkie paczki zawsze przechodzą bez sprawdzania, duże zawsze idą na cło i skłądam wtedy deklarację mimo, ze w papierach podawałem zawsze ich faktyczną wartość ( zawsze poniżej progu - akurat taki towar - duży, lekki i tani). Po złożeniu deklaracji nigdy cła nie zapłaciłęm ale ze względu na garabyty towar ten podlegał weryfikacji. Blokada z uwagi na wagę i dośc duży gabaryt ( 2 paczki) na 99% pójdzie na weryfikację.
.

Zibi to jak odniesiesz się do tego, że 6 z 7 paczek z USA ważących po ~50kg nie trafiło do clenia ?

Albo do tego, że na allegro jest gość co handluje różnymi gratami z USA od 4.16 po wzmocnione półośki itd. jego aukcje widzę od 3ech lat już i sprzedaje to po cenach takich, że po wszelkich opłatach celno-skarbowych jego zysk na szt. wyniósł by około 100zł...

prawo prawem, celny celnym ale jak widać ludziom udaje się z powodzeniem omijać cło i vat... czego nie pochwalam, pokazuje tylko jak wygląda to 99% paczek trafiających na cło.

a jeżeli już tak sobie dywagujemy o opłatach to przy dużych zakupach warto puszczać paczki do Niemiec jak ktoś tam jeździ ew. ma dostęp do taniego transportu, niższe opłaty i zaleta wdt.

Zibi 
rozgadany
Zibi-Escape

Wysłany: 2013-03-16, 15:31   

no widzisz tak oszukują. Mi w tamtym roku 2 paczki ze stanów zweryfikowali - jakiś miesiac po dostawie. Musiałem dostarczyć wszystkie dokumenty łącznie z wydrukiem z karty kredytowej.

kostuch 
Expert

Wysłany: 2013-03-16, 18:42   

Acha, acha.
Czyli do wszystkiego co do mnie przyjedzie z za oceanu lub dwóch mam mieć certyfikat CE? :lol:
Na perfum dla żony, kilka metalowych kółek z ząbkami, tablet i płytę cd? 8-)

Osłabiasz mnie z tą wiarą w formalizm, prawo i inteligencję celników...
ŻADEN z celników z którymi kilka razy miałem do czynienia nie zrozumiał PRAWDY którą powiedziałem.
Zawsze po tekście np. "Przełożenia redukujące skrzyni rozdzielczej układu napędowego" następowała konsternacja i musiałem powiedzieć "części samochodowe" (cło 2-4,5% +vat).
Piszę z doświadczenia jak to działa i raczej mi nie zależy żebyś ty w to uwierzył, ale bardziej na tym żeby inni czytający nie zostali bez sensu zastraszeni rewizjami, deklaracjami, certyfikatami, karami i ch wie czym jeszcze się straszy w służbach.

czesio6969 
pomocnik mechanika
ToMa off-road

Wysłany: 2013-03-16, 20:16   

słuchy mnie doszły że niby w tym roku mają znieść cło z USA dla europy
Samurai 95r. silnik 1,6 boleno, reduktor 4,16 - blokada tył, blokada przód ARB - silverstone MT117 Extreme 33.10,50.15,wyciągarka mechanik przód, wyciągarka tył escape evo9500, wzmacniane półosie przód-tył, spiek

slavok 
Specjalista

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2013-03-16, 20:22   

cło akurat to jest najmniejszy problem w przypadku takich zakupów za kilka tyś. problemem to jest vat a ten to mogą co najwyżej podnieść heheh.

Zibi 
rozgadany
Zibi-Escape

Wysłany: 2013-03-16, 23:43   

kostuch napisał/a:
Acha, acha.
Czyli do wszystkiego co do mnie przyjedzie z za oceanu lub dwóch mam mieć certyfikat CE? :lol:
Na perfum dla żony, kilka metalowych kółek z ząbkami, tablet i płytę cd? 8-)

Osłabiasz mnie z tą wiarą w formalizm, prawo i inteligencję celników...
ŻADEN z celników z którymi kilka razy miałem do czynienia nie zrozumiał PRAWDY którą powiedziałem.
Zawsze po tekście np. "Przełożenia redukujące skrzyni rozdzielczej układu napędowego" następowała konsternacja i musiałem powiedzieć "części samochodowe" (cło 2-4,5% +vat).
Piszę z doświadczenia jak to działa i raczej mi nie zależy żebyś ty w to uwierzył, ale bardziej na tym żeby inni czytający nie zostali bez sensu zastraszeni rewizjami, deklaracjami, certyfikatami, karami i ch wie czym jeszcze się straszy w służbach.

albo jesteś takim ignorantem albo prowokatorem. Moze po prostu przeczytaj co to jest CE i jak wygląda certyfikat. Niestety - przypuszczam, że to pierwsze.

[ Dodano: 2013-03-16, 23:47 ]
czesio6969 napisał/a:
słuchy mnie doszły że niby w tym roku mają znieść cło z USA dla europy

Unia celna pomiędzy UE a USA to najwcześniej za 2 lata o ile dojdzie do skutku. Przypuszczam, ze potężne gospodarki jak chiny czy indie wydadzą dużą kasę lobbując przeciwko takiemu rozwiązaniu. Uwolni to bowiem nie tylko rynek towarowy ale takze rynek usług. To będzie potęzny zastrzyk adrenaliny dla obu kontynentów. Niestety jeśli europa będzie dalej podnosiła koszty pracy będzie to zastrzyk jednostronny na korzyśc USA.

kostuch 
Expert

Wysłany: 2013-03-17, 17:38   

Zibi napisał/a:

albo jesteś takim ignorantem albo prowokatorem. Moze po prostu przeczytaj co to jest CE i jak wygląda certyfikat. Niestety - przypuszczam, że to pierwsze.

Obydwa :mrgreen:
To jak, muszę mieć certyfikat CE od chińczyka/murzyna na perfumę i kółko zębate czy zostanę zastrzelony przez celnika?

sokratesb 
Specjalista
Off-top King

Wysłany: 2013-03-17, 23:54   

Normalnie czytam to wszystko i nie zależnie od tego co jest prawdą, a co nie, wszystkie to skomplikowane pojęcia skutecznie odstraszają mnie od importowanie czegokolwiek skądkolwiek. :mrgreen:

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2013-03-18, 07:59   

sokratesb napisał/a:
Normalnie czytam to wszystko i nie zależnie od tego co jest prawdą, a co nie, wszystkie to skomplikowane pojęcia skutecznie odstraszają mnie od importowanie czegokolwiek skądkolwiek. :mrgreen:

właśnie chyba o to chodzi tym co używają tych "skomplikowanych" określeń. W dobie internetu i swobodnego dostępu do informacji, w czasach biletów lotniczych za 1zł i przelewów internetowych księgowanych niemal "natychmiast", jedynym ograniczeniem by sięgać tam gdzie wzrok nie sięga są ograniczenia, które sami sobie narzucamy.

I tutaj znamienne są słowa Kostucha, "żeby nie zamulać prostych rzeczy". I dotyczy to wszystkich obszarów naszego życia. A reszta typu EXW, CBA, FBI itp. to tylko szczegóły.

ps. Zibi proszę nie czuj się dotknięty, bo mój post jest mało merytoryczny i nie mam nic do Ciebie. Cenne jest to, że dbasz o procedury, honorujesz prawo i trzymasz się swoich zasad.

Odpowiedz do tematu