W silniku 1.9TD czujnik położenia wału który siedzi po lewej stronie w okolicy rury wydechowej nad linka sprzęgła daje bezpośrednio sygnał na obrotomierz.
Nie lepiej było przeczytać to, co ci napisałem dokłądnie miesiąc temu?
Pomógł: 6 razy Dołączył: 23 Sie 2013 Posty: 348 Skąd: WD i WWL
Wysłany: 2013-10-09, 00:55
Po prostu zebrałem wszystko w jednym poście - to co dochodziłem przez te pare tyg. Nie lubie wywalać otwartych drzwi. Może komuś sie przyda to info.
_________________ Wódka z lodem szkodzi na nerki. Rum z lodem niszczy wątrobę. Whisky z lodem atakuje serce. Gin z lodem rozwala mózg. Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.
ale sygnał z czujnika jest podawany bezpośrednio na obrotomierz czy jak ? Bo Obrotomierz ma jeden kabel sygnałowy a czujnik 2
Temat rozwiązany. Dla potomnych informacja.
W silniku 1.9TD czujnik położenia wału który siedzi po lewej stronie w okolicy rury wydechowej nad linka sprzęgła daje bezpośrednio sygnał na obrotomierz. Nie ma żadnego kompa. Jest dokładnie identycznie jak w xantii "jedynce" 1.9TD
Trzy kabelki (plus minus i impuls) wedruja z wtyczki z okolic pompy wtryskowej pod deske rozdzielcza. Jeśli czujnik jest dalej niż 5mm od koła zamachowego to obrotomierz śpi 4mm jest anemiczny 1-3mm działa dobrze, 0mm ulega zniszczeniu
Przynajmniej tak jest u mnie. Samuraj Santana 2000 1.9TD XUD9
a w silniku 1.9d czujnik ma dwa kabelki i wiem ze obrotomierzem steruje komputer ale czy da sie podpiąć go pod czujnik wału w końcu te same zegary
Jesli zegary te same to zmien czujnik na 3pinowy, zapnij mase , zasilanie i sygnal do licznika, trzeba by tylko sprwdzic czy zasilanie to napewno 12v, sporo czujnikow dziala na 5
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Maj 2016 Posty: 241 Skąd: Minsk maz
Wysłany: 2017-01-06, 14:56
tylko mocowanie czujnika jest inne i połozenie w 1.9d jest pod serwem A obrotomierz dział by jakbym podpiołgo pod alternator czy to jest już inny sygnał
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum