Pomógł: 6 razy Wiek: 31 Dołączył: 24 Mar 2014 Posty: 652 Skąd: wyszków
Wysłany: 2014-11-22, 08:47
ja jeździłem tylko na 3 kompletach opon :) na początku BFG A/T , później BFG M/T i było to na uazie jak dla mnie ten bieżnik AT bardzo fajnie robił w terenie (oczywiście jak na at) jednak ja wole orać w bagnie i zmieniłem na MT który też bardzo polecam bo też robi w błocie a i po drogach sie da normalnie jeździć u nas znajomy na patrolu jeździ na takich MT i nie narzeka
oczywiście teraz na samuraiu mam bierznik simexo podobny bo na błoto jest nie porównywalny w oponami opisanymi wyżej
wiec naprawde polecam te bieżniki BFG.
_________________ samurai 1.6 16v, sprężyna, przód blokada arb+wzmacniane półosie, tył mini spool, spiek, reduktor 1.0, tył wał uaz,wspomaganie,kubełki, chłodnica na tyle, simex 260/75r15, tarcze z tyłu+zaciski od alfy.
na federale mam fajną cene 1900zł z przesyłką dlatego trochę się napaliłem na nie... szukałem też goodyear MT/R kevlar ale ciężko je kupić u nas... jednak chyba kupie MT będę się męczył na czarnym ( zamierzam zrobić latem wycieczkę 1000km po polsce samcem )
piszesz że nie masz kasy na dwa komplet. Skoro za jakieś tam opony chcesz wybębnić 1900zł?
to już Ci robię małe wyliczenie
kopia simex-ów = spider nalewki 215 70 15 koszt 1050zł (kupiłem w zeszły tygodniu)
Jakieś badziew szosowe jak lexx pisze z felgami ok 700zł zostało ci jeszcze 150zł zapasu
no + 2 komplety felg bo nie będę przekładał cały czas.... trochę kosztów się robi nie?
[ Dodano: 2014-11-22, 20:49 ]
300-400zł felgi jakieś w miarę + 600-700zł powiedzmy w miarę opony letnie normalnych rozmiarów + oponynalewki 1400zł ( jak nie więcej) i no plus przekładanie co zima opon zimowych ( mam super zimówki i naprawdę super robią w każdych warunkach w zimie) czyli robi się już beznadziejnie wolę na MT jeździć i dać sobie spokoj...
[ Dodano: 2014-11-23, 13:48 ]
kupie drugi komplet felg 15cali i na tych będą MT.
Wysłany: 2014-11-23, 19:52
tak, będzie ok 240 mm. Pamiętaj, że jeszcze sporo zależy od bieżnika, jak opona z jakimiś klockami po bokach to może być szerzej niż "na papierze" czy przy zwykłej szosówce.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Maciek, ja mam 235/75 R15 i jest ok. Zmieniłem tylko przełożenia w mostach na vitarowe i daje autko sobie rade. Co do bieżnika. na początku miałem fedime ala simex, teraz mam M/T z glob guma i coś czuje że za rok przejde niestety na A/T lub któryś z 3 podanych wzorów przez Ciebie, zmusza mnie do tego zmiana miejsca zamieszkania. Wszystkie 3 tylko nie kumho.Ale to tylko moje zdanie i moje odczucia po użytkowaniu tych opon
no ja bym teraz na asfalt kupił byle jakie parchy lub bieżnikowane. Bo to i tak nie ma znaczenia w terenie. Gładka to powinna być kobieca pupa a nie opona terenowa.
znalazłem opony jakie kupie prawdopodobnie między 235/75 R15 a 30x9,5 r15 różnica w cenie jest niecałe 100zł. 1740zł za 235/75 r15 i 1828zł za 30cali. w terenie na 30 calach nie brakuje mocy zwłaszcza na pierwszym biegu?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum