Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Samurai 1,3 wtrysk odpala i po chwili gaćnie - brak zapłonu
kostuch 
Expert

Wysłany: 2015-07-14, 22:13   

Cobra napisał/a:
I znajomy ostatnio mowi że da się to sprawdzić czy ona jest dobra dając plus na kabel idący z czujnika do zegarów. Obawiam się że mógł dać plus ale nie na właściwy czujnik. Czyli dał plus na czujnik temp wody.

Groza i niedowierzanie... :shock: masakra
Zdajesz sobie sprawę, że czujniki zasilane są napięciem 5V a nie 12V?
I że są dwa czujniki temperatury?
I że mają charakterystykę NTC (i co z tego wynika)?

Zastanów się, czy chcesz mieć nadal znajomego, czy sprawny komputer :roll:

yahoo33 
mechanik

Wysłany: 2015-07-14, 22:43   

A jak sprawdzałeś mase? bo u mnie kabel do silnika wyglądał ok, a różnica w napięciu była 1.5V między aku a silnikiem. To wystarczylo zeby auto chodziło jak chciało, wywalała całą litanię błędów I doprowadziło właściciela do szału I najcięższego zapalnie dróg oddechowych w życiu :D

Samurai 1.6 16v - twinpower ;), Spring by Krzykku. Simex 31x10.5r15 Mosty 5.125, LR tył.

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2015-07-15, 22:44   

ja jak to czytam wszystko to dziękuje że nie kupiłem wtryskowca -nie ma nic gorszego jak 20 letnia elektronika

Maror 
mechanik

Wysłany: 2015-07-15, 23:33   

Starscream napisał/a:
ja jak to czytam wszystko to dziękuje że nie kupiłem wtryskowca -nie ma nic gorszego jak 20 letnia elektronika

Przesadzasz, więcej jest pierdzielenia się z gaźnikiem jak coś jest nie tak niż z wtryskiem.

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2015-07-16, 08:52   

Starscream napisał/a:

Błądzisz, z resztą kiedyś sam tak myślałem, prawda jest jednak taka, że wtrysk jest o wiele bardziej długowieczny, niezawodny i bezproblemowy jak porównywalny wiekiem i przebiegiem gaźnik.
Problemy zaczynają się dopiero przy skrajnym zaniedbaniu albo grzebaniu domorosłych "znawców".
Ja tam jestem bardzo zadowolony z przesiadki na wtrysk.

kostuch 
Expert

Wysłany: 2015-07-16, 14:35   

Starscream napisał/a:

Powodzenia z nowoczesną elektroniką lutowaną bezołowiowo :mrgreen:
Sterowniki z zeszłego wieku można prawie bezkarnie zalewać wodą i działają nadal. Zrób to samo z dowolnym pudełeczkiem nowego auta...

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2015-07-16, 22:34   

mówcie co chcecie ja mam gaźnik z poniacza i do tej pory sam go ogarniam a jak miałem vitarę to niech ją szlag gorący trafi....!!!!
Przy gaźniku to jak w pile motorowej nie ma co szwankować ale racją jest że z częściami zaczyna być cienko, ale wtedy jak silnik będzie jeszcze ok to kupię webera 32/36 i dalej ogień.. z resztą ja na LPG śmigam w 99% więc PB na rozpał w zimie
Kostuch czemu życzysz mi powodzenia z nowoczesną elektroniką ?? jako drugie auto mam clio 2014 zawsze auto "zdzieram" do 100000 i następne, taki system pozwala unikać kosztownych napraw i dokładania gotówki. Można powiedzieć że do mechaników nie zaglądam bo klocki oleje filtry sam ogarniam.
Wiec nie wiem o co ci chodzi z elektroniką - domniemywam że "nowoczesna elektronika" pozwala na bezawaryjną prace jakieś 10lat

kostuch 
Expert

Wysłany: 2015-07-16, 23:19   

Starscream napisał/a:

Wiec nie wiem o co ci chodzi z elektroniką - domniemywam że "nowoczesna elektronika" pozwala na bezawaryjną prace jakieś 10lat

Litości...
Obejrzyj sobie na googlu obrazki pod hasłem "tin whiskers".
I podziękuj ue za zabronienie ołowiu :mrgreen:
Przeciętny konsument urządzeń elektronicznych nie zdaje sobie sprawy, co mu rośnie ukradkiem w środku. I jeszcze się cieszy, że ma "EKO" sprzęt, który pójdzie na wysypisko zaraz po gwarancji :->

A to, że w dzisiejszych czasach auto jest "zdarte" po 100tys, to raczej powód do picia na smutno... :roll:
Muszę się za jakimś solidnym żelazem dla dzieciaka rozejrzeć, póki jeszcze są.

Lexx 
Specjalista
Lexx

Wysłany: 2015-07-17, 00:04   

Wszysy tak tego olowiu sie boja a w UK cala obrobka dachow jest olowiana a do starszych domow woda pitna dalej doplywa rurami olowianymi tak jak gaz ziemny i wiekszosc kabli doprowadzajacych prad jest w ekranie olowianym :mrgreen:

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2015-07-17, 21:32   

kostuch napisał/a:
A to, że w dzisiejszych czasach auto jest "zdarte" po 100tys, to raczej powód do picia na smutno... :roll:
Muszę się za jakimś solidnym żelazem dla dzieciaka rozejrzeć, póki jeszcze są.

Dzieciak pożegna cię z gruchotem- znane powiedzenie "siara" koniec tematu :)))))
Tak samo elektronika po co komu ołów ??? jak sprzęt po 2 latach już jest przestarzały czasy radmora przepadły i trzeba się z tym pogodzić tak samo długowieczne auta. Auto ma wytrzymać gwarancję tak samo inny sprzęt np koparka z lat 90-tych chodzi do dziś bez dużych nakładów finansowych a taka z z 2008 to można w koszta polecieć takie że się nie wróci nawet za 3 lata wpakowaliśmy się tak w używanego powershifta dwie osie skrętne -kara za oszczędność

kostuch 
Expert

Wysłany: 2015-07-18, 11:15   

Zalecam oglądanie mniejszej ilości reklam i więcej dystansu do marketingowej papki :-)
Kultura "jednorazowości" to ślepa uliczka.

ps.
Akurat Radmor był bardzo dobrą firmą (tak sam jak np. Unitra czy Tonsil). I w warunkach rynkowych permanentnych braków surowcowych robili co mogli.
Gdyby był wtedy dostęp do komponentów z tzw. strefy walutowej, to produkty byłyby porównywalne do światowych (akai, sony, etc).
A to że ich już nie ma, to pretensje do dzikich przemian ustrojowych.

stachura44 
pomocnik mechanika

Wysłany: 2015-07-18, 12:21   

Star stacje bazowe radmora używane są do tej pory i uznawane za 1 z najlepszych np z radiotelefonami Motorola z serii gp3** współpracują lepiej niż dedykowane do nich motorówki ;-)

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2015-07-18, 20:07   

przemiany ustrojowe jedno a masowa produkcja chińskego szajsu drugie. Jesteśmy skazani na gówno i trzeba się z tym pogodzić

Odpowiedz do tematu