Jeszcze jedna rzecz mi nie robi - obrotomierz, ze starej instalki od cewki do obrotomierza szły sobie dwa kabelki - brązowy do (-) i czarno-biały do (+)
Jak podłącze sam brązowy to obrotomierz nie robi - wiadome :] natomiast jak podłącze jeszcze czarno-biały to samochód kręci ale nie zapali...
Łaj? Co robię źle?
Przy cewce był też kondensator (ten okrągły) ale go nie podłączyłem bo w instalacji z 1.6 jest ten czarny (to chyba kondensator jest)
Jak podłączyć ten obrotomierz?
Kondensator ma być przy cewce i przy aparacie zapłonowym.
I nie jest to to samo co kondensator w filtrze przeciwzakłóceniowym (to małe czarne).
A obrotomierz podłącza się pod plus, masę i sygnał z cewki lub komputera - nie ma tutaj głębszej filozofii (przynajmniej w tej konfiguracji).
Uwaga tutaj na niuans: w vitarze sygnał zapłonu wraca do komputera jako fail-safe, a w samuraiu nie. Z tego powodu te małe czarne nie są zamienne.
jeszcze się upewnię bo nie pamiętam... jeden kabelek od kondensatora idze do budy-masa a 2gi do cewki na (+) tak?
Obrotomierz kurcze podpinam tak jak był podpięty do gaźnikowca... czarno-biały do + w cewce, brąz do - i pyta samochód nie chce zapalić, uj wie czemu...
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
OK, doszedłem ;)
wytargałem sygnał z pinu A1 od kompa (wiązka vitarowa sygnał zza filtra) i wpiąłem bezpośrednio pod brązowy kabel w liczniku i robi... trza to zabezpieczyć jakimś bezpiecznikiem? Nie chce mi się dochodzić dlaczego nie działa to po kablach z wiązki samuraiowej (mogłem coś gdzieś rozciąć przypadkiem a wiązka już poizolowana) więc chcę to tak zostawić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum