Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
wymiana łożysk zwrotnicy + koła + uszczelniacze
szymszym 
mechanik

Wysłany: 2015-04-13, 08:48   

Kostuch,

dobrze prawisz. Moment narasta kosztem obrotów. Ale i (popraw mnie jeśli się mylę) też są straty na każdej przekładni. Na pewno mocy, wydaje mi się, że momentu też. Ja po Politechnice jestem, ale po elektrycznym, więc mogę (i mam) luki w edukacji mechanicznej :)

A to i tak trzeba by pojechać na rolki i zoabczyć co jest na kołach. Przydała by się hamownia 4x4.

Pozdrawiam,

kostuch 
Expert

Wysłany: 2015-04-13, 13:55   

szymszym,
Ja Politechnikę widziałem tylko jak szedłem tam pograć w brydża - nie znam się i mam na to kwity :mrgreen:
Hamownia w zupełności zbędna.
Stawiasz auto na kołkach.
Przymocowujesz do tylnego koła lagę o długości 1m i na końcu wieszasz ciężar np 10kg. Drugie blokujesz.
Jak podniesie lagę, to masz moment 100Nm na kole.
Dodajesz ciężaru (albo długości lagi) i powtarzasz eksperyment aż zdławisz silnik albo ukręcisz półoś :-)

szymszym 
mechanik

Wysłany: 2015-04-13, 14:37   

Piekna, domowa hamownia :) To moment mamy już rozpraocwany, jeszcze trzeba wymyśleć patent na domowy pomiar mocy: P=W/t, W=F*s, F=m*a... :) To co, nawijamy na czas linę na felgę, która podnosi na bloczku worek z cementem na okresloną wysokość zwalczając przyśpieszenie ziemskie :)

kostuch 
Expert

Wysłany: 2015-04-13, 15:55   

Komplikujesz jak inżynier ;-)
Moc [KM] = ( Moment obrotowy [Nm] · Prędkość obrotowa [obr/min] ) ÷ 7022
albo
Moc [W] = Moment obrotowy [Nm] · Prędkość obrotowa [rad/s]

Czyli trzeba tylko zmierzyć, jak szybko się laga uniesie :-)

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2015-04-14, 17:46   

Doktorowie, inżynierowie, docenci i asystenci... którą stroną idzie gumowy uszczelniacz kuli w stronę kuli, a którą w stronę mostu?

Zakładając że widoczna strona na tym obrazku to strona A, a ta od zadu to strona B to jak ma być ukierunkowany tenże uszczelniacz.

Nie chciałbym nic sugerować, ale coś nabrałem podejrzeń czy aby poprawnie mi to majstry ostatnio założyli... :roll:

Uh Lala 
mechanik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2015-04-14, 18:00   

Mi to fotka nie działa, a chciałam zobaczyć te sławne kule.. ociekające :roll:

ale jam mobilna.

szymszym 
mechanik

Wysłany: 2015-04-14, 18:04   

Ja fotki też nie widzę, ale dobrze opisane i pokazane jest tu:

http://www.lowrangeoffroa...Rebuild-Kit.pdf

step 52

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2015-04-14, 18:06   

To tylko uszczelniacz http://imgur.com/rPZr9R6

Widoczna strona to strona A, ta od tylca to B.

[ Dodano: 2015-04-14, 18:07 ]
szymszym napisał/a:
Ja fotki też nie widzę, ale dobrze opisane i pokazane jest tu:

http://www.lowrangeoffroa...Rebuild-Kit.pdf

step 52

Właśnie po tej lekturze nabrałem podejrzeń. Manual nie rozwiał wątpliwości. Poproszę łopatologiczną wykłądnię -> Strona X idzie do kuli a strona Y idzie do dyfra.

szymszym 
mechanik

Wysłany: 2015-04-14, 18:12   

wg mnie i kroku 52 A do kuli. Nawet krzywiznę ma odpowiednią. (jak się mylę, to źle założyłem heheheh:))

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2015-04-14, 19:38   

SnS czyżby manual nie wiedział?! :mrgreen:
Patrząc na fotkę od Ciebie górą w stronę kuli. Tak jak @szymszym napisał jest specjalnie wyprofilowana pod nią :-) z drugiej jest płaska-przyciska ją płaska blacha.
Pozdrawiam

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2015-04-14, 21:35   

Dzięki. To jednak majstry odwrotnie złożyły i nie ważne, że guma wyprofilowana :D step 118 tej instrukcji Low Range też ładnie pokazuje jak tam nadziany ten uszczelniacz. Może dlatego taka sraka w tej zwrotnicy była chociaż chodnikami kałuże omijam :(

Szkoda, że foteczek nie zrobiłem byłoby na pamiątkę. Chociaż jeszcze druga zwrotnica w poczekalni, ciekawe cóż tam za odkrycia będą :)

A jeszcze tylko to chciałem doprecyzować :
Hałas napisał/a:
z drugiej jest płaska-przyciska ją płaska blacha.

Bo u mnie są dwa komplety księżyców. Jedne idą jako pierwsze, później ta guma, filc i dopiero te zewnętrzne. I te wewnętrzne i te zewnętrzne blachy mają u mnie profilowane przetłoczenia. Chociaż jak kupiłem zestaw uszczelniaczy to faktycznie w komplecie były płaskie blachy. Będą na zapas.

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2015-04-14, 21:48   

Tak są tłoczone, ale samo dociskanie jest płaską częścią.
Mogę się mylić bo piszę z pamięci ale nie było czasem tak, że guma-blacha-filc-blacha?

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2015-04-14, 21:54   

Manual i Low Range tutaj są zgodne, blacha - guma - filc - blacha -> http://imgur.com/oGxKcu8

Chociaż jak teraz staram się odtworzyć w głowie jak ten odwrócony gumowy uszczelniacz tam siedział to chyba właśnie go jeszcze pod te pierwsze blachy wcisnęli, ale to już głowy nie dam. Może jutro poprzymierzam dla experiensu jak to można złożyć jeszcze inaczej :D

lukawa 
stały bywalec

Wysłany: 2015-04-15, 07:43   

Te pierwsze blachy są tak przetłoczone, że po założeniu ich tym przetłoczeniem do środka zwrotnicy (musi wejść jakby między zwrotnicę a kulę) - guma pięknie siada w nich w jeden sposób - str."A" do kuli.

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2015-04-15, 09:06   

SamNaSamZSam napisał/a:
Manual i Low Range tutaj są zgodne, blacha - guma - filc - blacha -> http://imgur.com/oGxKcu8

Znaczy się myliłem. Przepraszam za zamęt ;-)

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2015-04-16, 09:17   

Ciekawostka: http://imgur.com/a/U6hok#igHVeqs

Tak wygląda drugi gumowy uszczelniacz, od zewnątrz nic nie zwiastowało takiego uszkodzenia, dopiero zdjęcie blach zewnętrznych i filcu ujawniło "wessanie" uszczelniacza pomiędzy blachę i kulę i jego masakrację. Uszkodzenie wystąpiło na części przedniej (od strony zderzaka) kuli. Sama kula wygląda normalnie, blachy też bez uszkodzeń, zagięć nie spostrzegłem. Macie pomysły czemu tak się mogło zadziać? Chciałbym uniknąć powtórki na nowym uszczelniaczu.

Hałas 
Specjalista
GaDzik evo I

Wysłany: 2015-04-16, 09:23   

Podstawowe pytanie czy ten był dobrą stroną założony?
Jeżeli tak to po mojemu był przyszczypnięty już na etapie montażu.
Przy zakładaniu warto go dotknąć smarem od strony kuli żeby nie pracował na sucho.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2015-04-16, 09:29   

Ten był dobrą stroną i kolejność blach też była poprawna. Co ciekawe wnętrze tej kuli wygląda o niebo lepiej od wcześniejszej pomimo tego uszkodzenia uszczelniacza. Łożyska bardzo ładne, przegub też wygląda lepiej, sama osłona przeciwpyłowa tarczy mniej skorodowana. Coś mi się zdaje, że w tej wcześniejszej zwrotnicy jakiś granat eksplodował wcześniej i nikt się specjalnie nią nie przejmował i jeździł z wyciekami oleju/płynu hamulcowego.

lukawa 
stały bywalec

Wysłany: 2015-04-16, 10:12   

Albo, jak pisze Hałas, błąd przy montażu, albo uszczelniacz założony na sucho (nie dotknięty smarem;)) + jakaś zadra na kuli. Choć po tym co pisałeś wcześniej:
"Sama kula wygląda normalnie, blachy też bez uszkodzeń, zagięć nie spostrzegłem."
to raczej skłaniałbym się do pierwszego Albo. Tym bardziej, że stan poprzedniej Twojej zwrotnicy i kuli też ewidentnie spowodowany był - delikatnie mówiąc - sposobem montażu. Bo wewnątrz kuli na mój gust to powinien być smar (oprócz przegubu oczywiście ;-) ), a jeśli pójdzie uszczelniacz półosi to koktail olejowo-smarny. A jeśli szlag trafi uszczelniacz kuli, to i tak cały smar nie powinien wylecieć z przegubu, bo jest za gęsty (no chiba, że nałozony został jakiś inny niż molibdenowy), co najwyżej syf/piasek łatwiej najdzie do środka i uszkodzi przegub.

Chris91 
nowicjusz

Wysłany: 2015-06-17, 19:56   

Witam! Co myślicie o łozyskach firmy craft?

Odpowiedz do tematu