W krzyżakach to chyba miseczki są - ale ja się nie znam...
Ale podczas rozmowy z mechanikiem ( naprawa wałów ) opisał dyskutowany przedmiot jako "szklanka"
Zatem, jak zwał tak zwał ważne że wiadomo o co chodzi...
Cześć, po wstępnym sprawdzeniu luzów na krzyżakach wałów bez ich demontażu w moim samuraiu stwierdzam wyczuwalne luzy na krzyżakach.
Ad. 1 Rozumiem że jakikolwiek luz na krzyzaku klasyfikuje go do wymiany?
Ad. 2 z tego co zauważyłem to są dwa rozmiary Krzyżaków w samuraju, u mnie wały są mocowane na śruby M8, a krzyżaki maja ok 23.8mm średnicy, czy średnica krzyżakach idzie w parze ze średnica śruby wału?
Co do średnicy, ja już sie przejechałem, oba wały na M8, przedni wał ma inny krzyżak niż tylni... polecam rozberać przed zamówieniem. No i polecam brać te z kalamitką po skosie - jest wtedy szansa je przesmarować.
Auto na czarne? Wypadałoby wały wyważyć po wymianie:)
Jak do upalania... no to wały się wolniej kręcą :D
Mam jeszcze pytanie co do środkowego wału - krótkiego.
A mianowicie czy to obojętne w jakiej pozycji wsunę z powrotem wał do skrzyni biegów?
zauważyłem, że wewnątrz wieloklinu na wale są dwa wycięcia...
|W temacie wału przedniego i tylnego, to wiadomą sprawą jest, to że trzeba odpowiednio złożyć wały jeśli chodzi o wieloklin,
ale czy na krzyżakach także powinny być złożone w takiej pozycji jak były?
czy można bez konsekwencji obrócić o 180stopni na krzyżakach?
Pomógł: 54 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 2449 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2019-01-16, 23:24
Wał środkowy wkładamy dowolnie.W samuraiu położenie samych krzyżaków raczej nie ma znaczenia,choć fabrycznie są wyważane. Nasze samce i ich wały były wielokrotnie regenerowane i rzadko kto po wymianie krzyżaków wyważa. wały.
Cześć, znalazłem w instrukcji coś takiego - http://oi64.tinypic.com/21c5d9z.jpg
Niestety u mnie na wałach nie widzę nigdzie oznaczenia które wskazane jest w instrukcji
Dodam tylko, że mam wersję santana - wały na śruby M8
Ponadto gdy kupiłem auto, wały były zamontowane grubszą częścią do reduktora, natomiast instrukcja twierdzi aby montować grubszą częścią do dyfrów.
Czy te rozbieżności wynikają z faktu, że jest to instrukcja do SJ413?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum