takie szarpanie to chyba łatwa droga do urwania/wyrwania bębna... szczególnie pod górę gdzie bęben trzyma masę auta na pochyłości.. i nie ma znaczenia chyba czy lina stal czy szmata
_________________ Były rowery, quady i crossy w terenie...teraz się do Samuraja przesiadły dwa lenie :)
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2016-02-12, 09:26
Dokładnie, konstrukcja windy nie jest przystosowana do dużych obciążeń dynamicznych, zbyt mocne szarpnięcie może się zakończyć wyrwaniem bębna i połamaniem podpór.
Troche nie rozumiem czemu temat zboczyl w ta strone. Chodzilo mi czy jak taka sytuacja wystapi to czy 10tka syntentyk to wytrzymuje. Czy to zdrowe dla samej wyciagarki - wiadomo ze nie, ale sie zdaza.
Troche nie rozumiem czemu temat zboczyl w ta strone. Chodzilo mi czy jak taka sytuacja wystapi to czy 10tka syntentyk to wytrzymuje. Czy to zdrowe dla samej wyciagarki - wiadomo ze nie, ale sie zdaza.
Zadaj sobie pytanie, czy siedząc w aucie zawieszonym nad jakąś przepaścią wolałbyś być na linie stalowej czy "plastykowej"?
ps.
Jak ktoś teraz zacytuje dane wytrzymałościowe z laboratoryjnych pomiarów, to niech jeździ po laboratorium
pps.
Przy ciąganiu się po płaskim bagnie lub lansie pod remizą wygrywa sznurek.
Czyli peunta w sumie taka, ze jak chce syntetytka to jednak dolozyc kaske i kupic 12mm. Przyznam ze jak auto wisi na podjezdzie to mam takie mysli co by bylo jakby puscila... Wiec trafiles tym do mnie ;)
Zdaje mi sie że są to pytania które można zadać na dużym forum4x4.pl, tam jest więcej użytkowników lin syntetycznych i też przy większych autach. Osobiście mam wrażenie że 12mm w samuraju to mocna przesada, oczywiście moje osobiste zdanie, ale jak ktoś parkuje na noc auto pionowo w górę wiszące na gałęzi to może 12mm to dobry wybór :)
Wysłany: 2016-02-12, 11:30
a się tak wtrącę - czy lina w takiej konfiguracji jest najsłabszym elementem? Bo może nie warto zakładać liny 12mm skoro i tak wyrwie całą wyciągarkę albo bęben wcześniej.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Kurde , ludziska Mi glownie chodzi o zywotnosc tej liny i podatnosc na rwanie. Wiadomo ze chodzi o koszty bo pewnie wsadze ze 45 metrow, temu chcialem wiedziec czy 10tka mi spokojnie posluzy na kilka sezonow czy tez trzeba dolozyc.
Wszystko zależy jak ją będziesz użytkował i czy będziesz o nią dbał ja ostatnio miałem dowód że stalówka też nie jest niezniszczalna bo nikt o nią nie dbał. Przy syntetyku 10mm masz dwukrotnie większą wytrzymałość niż teoretyczny uciąg wyciągarki powtarzam teoretyczny, bo niewierze że te nasze chińczyki mają deklarowany uciąg. Więc masz spory zapas bezpieczeństwa na ewentualne przetarcia czy mikrouszkodzenia. Poza tym nie wiem skąd sądzisz że nawiniesz 45m 10mm na wyciągarkę. Jak koledzy twierdzą że 30m ledwo się mieści a 12 wejdzie jeszcze mniej.
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum