ja mam swoją zakuwarkę do węży. Dorabiałem węże do wspomagań innych aut na bazie węży do hydrauliki maszyn. Nigdy nikt sie nie uskarżał jedynie na trudności w profilowaniu. Ogólnie nie robimy usług dla "ludności" ale czasem ktoś się trafi. Pompę szlag trafi od uderzenia po to się stosuje akumulatory i gdyby taki zastosować to pompy by nie uwaliło. Specjalistą od hydrauliki nie jestem wypowiadam sie na podstawie doświadczeń ze swoimi maszynami
Akumulator to nie jest tak sobie wsadzić. Pompy i przekładnie nie są projektowane do dużych skoków ciśnienia. Temu w normalnych warunkach to działa. A jeszcze jak masz amor skrętu to pochłania uderzenia. A co do węży, na wysokie ciśnienie dasz każdy dedykowany i będzie ok. A reszta byle sie nie rozpuściła lub wykruszyła. Taki wąż od maszyny jest lepszy od aso i to w 100% bo temp oleju hydraulicznego wyższa a o ciśnieniu nie wspomne.tyle że twardy
Jasna dupa, ale się wysoko kręcicie.
I jeden i drugi ma rację, tylko każdy po trochu.
Faktycznie w branży automotive stosuje się najtańsze rozwiązania z możliwych, w tym przypadku przewód wysokiego ciśnienia robi za "amortyzator".
Zastosowanie węży wielowarstwowych hydraulicznych grupy 1 uniemożliwia pochłanianie nagłych skoków ciśnienia przez przewód zasilający przekładnię, z tym że wystarczy dodać zawór przelewowy nastawny i po kłopocie.
Rozumiem że nie chce się, bo działa i bez tego, nie ma miejsca, bo drogo,... sratatata, to tak jak z instalacją w Waszych samochodach, obwieszone lampkami, na desce pełno gadżetów a bezpieczniki albo stare, albo całkiem pominięte... no przecież działa
A akumulatory hydrauliczne do tego rozwiązania są jak pięść do oka, przyjemnie działają ino koszta w ogólnym rozliczeniu są wysokie, po drugie przeponowe nie lubią przyśpieszeń dużych. I nie jest problemem dobór akumulatora do urządzenia
_________________ Bo ja wolno myślę.
Rozum zostawiłem na warsztacie.
O czekałem twojego wsparcia. No ale wsadzisz amortyzator skrętu i wszystko jest ok. A tak naprawdę to nie wiem jak z tym wężem pochłaniającym bo np. Mam zrobiony traktor (kiedyś zdjęcia zamieszczałem) na bazie uaza i mam przekładmie z pompą lublina. Wąż zwykły siłowy ładuje na niego 3t i koleinami jadę przekładnia dostaje po dupie bo koła jodełki nic nigdy nie wysiadło od lat. Może zły olej lali do wspomagania?
Jak masz chłodnice za free to czemu nie, ale jeżeli chłodnice masz standardowo z przodu i topisz auto w kalafie dosyć często, to się mija z celem. Po prostu większość czasu będzie niedrozna, wtedy faktycznie powyginany przewód miedziany na powrocie i gra.
[ Dodano: 2017-04-23, 21:23 ]
Jak chłodnice masz z tyłu, to olejowke tam domontuj i bajka. Nic się nie dzieje, pojemność układu wzrasta o pojemność wezy. Powinno się zamontować zbiorniczek o większej pojemności, w przypadku spieniania, wstawisz przegrode i po sprawie.
_________________ Bo ja wolno myślę.
Rozum zostawiłem na warsztacie.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Maj 2012 Posty: 159 Skąd: Czaniec
Wysłany: 2018-02-22, 22:21
Odgrzeje troche kotleta :)
Zamontowalem przekadnie mocujac do ramy za posrednictwem 10 mm plytki zeby otwory pasowaly, probuje przypasowac drazek z witary i wszystko wskazuje na to ze jest kolizja z kolektorem wydechowym, spotkal sie ktos ?
_________________ 1.3i blaszanka, 235/75 INSA TURBO Dakar, wyciagarka EVO 8000, 4.16 on board
Chyba chodzi o drążek kierownicy. Gdzieś na forum czytałam że może wystąpić kolizja właśnie drążka łączącego kierownicę z maglownicą a kolektorem wydechowym. Rozwiązaniem może być motanie innego kolektora.
Ja po przekładce silnika na vitare 1.6. 8v i założeniu wspomagania z jimny anglika nie musiałem tego robić bo wspomaganie poszło na zewnątrz.
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2018-02-24, 15:19
Jak dałeś pod przekładnię płaski kawałek blachy, to jest całkiem duże prawdopodobieństwo kolizji drążka z kolektorem.
Zamiast płaskiej blachy powinien być klin, wtedy wałek odsunie się od silnika.
Tak sobie radzą w hameryce:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum