Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2013-09-04, 22:17
Z tą chwilą to bym nie przesadzał, trzeba rozbroić przód i zwalić rozrząd, dosyć idiotycznie to zaprojektowane, zważywszy, że główna część pompy pozostaje poza obudową rozrządu ale nie żebym był zwolennikiem wymiany na zaś, jak działa, to zostaje
Z utęsknieniem wspominam uaza, tam demontaż pompy wody to była przyjemność - wszystko na wierzchu.
Wysłany: 2013-09-08, 22:47
No przód silnika, czyli wszystkie te graty, o których piszesz (w mojej suzie mus jeszcze wywalić chłodnicę, ale to osobna historia).
Dla mnie największy bezsens, to właśnie to, że trzeba rozbrajać rozrząd, żeby wymienić pompę, niby robota prosta, ale zupełnie niepotrzebna
no ale wiesz -idąc tym tokiem myślenia to przy okazji pół auta wymienić można. Nie powiem np ja wymieniłem przy rozrządzie uszczelniacze bo po pare groszy są. A pompa to wydatek 150zł jak sie chce lepszą
Wysłany: 2013-09-09, 16:55
Toć pisałem wyżej, że nie widzę sensu wymiany dobrego na nowe
Ot po prostu narzekam na nieciekawą konstrukcję, oczywiście mogło być gorzej np. pompa mogła być pędzona paskiem rozrządu, szczęśliwie tej drogi konstruktorzy nie obrali.
Wysłany: 2015-03-15, 10:07
a np pasek contitech? widze ze jest dostępny w IC a np takich jak gates nie ma , myślałem że jest bo chyba kiedys był ale teraz nie ma . może kupie contitech?
Wysłany: 2015-03-15, 15:42
Starscream napisał/a:
zobacz na uszczelniacz wału i wałka bo potem możesz jeszcze raz zrzucać
Właśnie dlatego też głównie zmieniam rozrząd bo cieknie z tamtąd jak cholera ... a tak przy okazji to zna ktoś wymiary tych uszczelniaczy do samurai 1,3 1990r. ?
Pomógł: 17 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Kwi 2012 Posty: 1030 Skąd: Bristol UK
Wysłany: 2015-03-15, 15:45
Generelnie przy zmianie rozrzadu zaleca sie zmiane pompy wody, nie trzeba lae producenci jednak zalecaja bo zeby ja wymienic w przyszlosci bedziesz musial znow rozrzad rozbierac.
Wysłany: 2015-03-15, 20:12
marcelo napisał/a:
potwierdzam - rozrząd w samcu (podobnie jak jego koszt) to banał, przy spreżeniu w niecała godzine na gotowo
Czuję się dyskryminowany... a, że grono użytkowników kowadełek jest całkiem okazałe to nie galopujcie tak z tymi komentarzami bo mogą być mylące. W XUD9 trzeba co najmniej wymontować chłodnicę (spuszczając płyn oczywiście) i rozebrać grilla. Trzeba się też skoncentrować bo na pomyłkę miejsca nie ma.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum