Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2015-06-16, 14:34
Z ciekawości zapytam: czemu miałoby służyć pakowanie do samca 1,7d z fopla, poza ewentualnym zwolnieniem miejsca zajmowanego dotychczas przez ów motor?
Ten silnik to jakaś tragiczna słabizna, jeśli dobrze kojarzę, to chyba nie ma nawet 60 KM.
Ja rozumiem swapowanie w celu polepszenia parametrów trakcyjnych, ale żeby z własnej woli pogarszać i jeszcze tracić na to czas, i pieniądze.
Dla mnie to ma mniej więcej tyle sensu, co praktykowane dawniej psucie gazów i uazów silnikami z ursusa c330 albo 2,0d z beczki
Zwykła vitara cabrio miała automat, miałem kiedyś taką 3 biegową ale jak zasuwała, a automat żebym miał możliwość to dawno już bym wpakował do swojego sj
A jako ciekawostka dodam że automat był francuskiej produkcji tylko nie pamiętam czyjej
Pomógł: 22 razy Dołączył: 28 Lis 2013 Posty: 520 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-06-16, 20:56
automat: trochę dla 'miecia', trochę dla niepalenia sprzęgła, trochę dla odmiany. Teoretyzuję, bom ciekaw. A silnik z jimnego czy to sohc czy dohc jakos do mnie przemawia.
Psycholog pewnie by stwierdził, że nie mogę odżałować samuraia 2002 z tym silnikiem, którego żona nie pozwoliła mi kupić :)
Ten silnik to jakaś tragiczna słabizna, jeśli dobrze kojarzę, to chyba nie ma nawet 60 KM.
Piszą że 57, a ile ma trzydziestoletni silnik G13A? 63 wg danych katalogowych. Przez te lata na pewno kilka kucyków im zdechło i jeśli teraz na 1.3 nie odczuwam zbytniego braku mocy, to o kilka koni słabszy diesel raczej nie sprawi że będę wyrywał włosy z głowy. Dlaczego więc w ogóle zastanawiam się nad zamianą? Spalanie. Jeśli teraz mam średnią ok. 12 l/100, to zredukowanie tego np. o 1/3 jest kuszące, w oplu ten silnik spalał ok. 6l/100, ale w suzie raczej tego się nie osiągnie.
Jeśli zamiana silników jest do zrobienia nie psując oryginalnych elementów SJ'ta, to nic na tym nie tracę poza swoim czasem, materiałem na flanszę, łapy itp. i zużyciem prądu. Jeżeli była by konieczność cięcia budy, czy coś podobnego, to taką zamianę odrzucam bez zastanowienia. Wysoki koszt przeróbki też zamyka projekt.
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2015-06-16, 21:40
Skoro powodem jest tylko ekonomia, to nie lepiej założyć lpg?
Będzie taniej o dobre 50%, a montaż instalacji do gaźnika to kwestia 2-3 godzin poskładania pasujących do siebie puzzli, a nie kilku dni przymiarek i kombinacji, z niepewnym efektem końcowym.
Rozmawiałem z gazownikami z okolicy - wszyscy wymiękli na hasło 'butla pod budą'. Zapewne jak dla nich za dużo dłubania, a za mały zysk. Sam pewnie bym poskładał te klocki, ale słabo z chętnym do postawienia pieczątki.
Gdyby udało się połączyć ten 1.7 ze skrzynią suzy, to może się to skończyć powstaniem ciągniczka ogrodniczego, mam zalegającą 4 biegową skrzynię, reduktor w bliżej nieokreślonym stanie. Jeden taki wynalazek już powstał na bazie silnika z Forda i różnych elementów które były pod ręką. Zbudował go mój ojciec ( http://dobragmina.pl/files/gallery/fotob-4883.jpg ), a mnie kusi żeby udowodnić mu że część rozwiązań można było zrobić lepiej.Tak więc jeśli nie podpasuje do suzy, to zdobyte doświadczenie nie pójdzie na marne
Rozmawiałem z gazownikami z okolicy - wszyscy wymiękli na hasło 'butla pod budą'. Zapewne jak dla nich za dużo dłubania, a za mały zysk. Sam pewnie bym poskładał te klocki, ale słabo z chętnym do postawienia pieczątki.
Niech założą klasycznie i przystawią tą pieczątkę - potem sobie przełożysz butlę pod auto jak chcesz (tylko wybierz od razu pasującą).
U mnie też gazównik na początku kręcił nosem na pomysł butli pod samochodem. Nawet opcja dopłaty go nie interesowała. W sumie to rozumiem dla czego. Trochę grzebania jest. Dogadałem się że ja zakładam ramkę na butle i bak dojazdowy a on robi resztę. Na taki układ przystał bez gadania.
Ja tak właśnie zrobiłem.
Butla, a obok dorobiłem bak z nierdzewki.
Jak zdecydujesz się na takie rozwiązanie to daj znać, a wyślę Ci DWG dla zbiornika mojej produkcji na Etylinę.
_________________ Arek
Życie jest jak muzyka.
Przestrzeń między nutami jest ważna jak nuty.
Obił się komuś o oczy/uszy silnik 1,7d z Opla Vectry A (wcześniej przez pomyłkę napisałem 'Astry', od zawsze ni się mylą) zamontowany do Samuraia? Bardzo mnie ciekawi czy takie coś da się upchnąć i zachować nie gorsze osiągi niż na oryginalnym silniku.
Jak już wsadzać taki silnik to od razu 1.7 TD, mialy 82km i lepszą opinie niż konstrukcja opla - TD było od ISUZU. Największą zaleta takiego swapu to mocna skrzynia od Omegi która pasuje bez żadnej flanszy na seryjnych komponentach - koło zamachowe, rozrusznik i docisk Vectra, a sprzęgło i wysprzęglik Omega.
Jeśli chciałbyś założyć instalację z butlą we wnętrzu, a później sam ją przekładać zwróć uwagę na rodzaj wielozaworu (0, 30, czy 90st.). O ile przy butli w środku najkorzystniejszy jest 90st (skierowany do góry), tak przy montażu pod podłogą lepiej wybrać 0st - skierowany w bok. Butla wtedy pójdzie maksymalnie do góry.
Ja założylem butle zamiast zbiornika od benzyny,Butla ma ok 25litrow (walec) wielkością jest o ok 8cm nizszy od zbiornika ben,tak ze nawet nie widać że jest gazolina.,podgiety pływak i coś tam jeszcze i wchodzi ok 28litrow.styknie.za fotelem mam mały zbiorniczek od łodki taki na 7litrow.
Witam,po przeczytaniu waszych postów zastanawiam sie przy jakim silniku naj mniej problemów będzie,jeżdżę raczej okazyjnie ,pomóżcie co wstawić zamiast 1.3 na gaźniku ,Jarek
poprawi i to dużo , 80 koni już robi swoje , wcale nie potrzeba wkładać silników od bóg wie czego (bmw itp)nie potrzeba 200 koni bo to nic nie daje w samuraju jest lekki silnik i taki ma być , to jest jego cała zaleta że jest lekki. Im większy silnik tym większa waga co za sobą ciągnie inne przeróbki jak zawias ,mosty , reduktor , a w moim mniemaniu jest to bezsensowna robota,lepiej kupić patrola.
_________________ Its obvious why men lift there trucks... Fat chicks cant jump.
Egon dobrze mowi po kiego wała dociazac samochodzik którego zaleta jest wlasnie rozmiar i waga :) Do swojej padlinki rozgladam sie wlasnie za takim 1.3 na szprycy . (W moim przypadku moc wzrosnie prawie o 100% :) )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum