Próbowałem kupić KAM. Generalnie jest to duży wyczyn. O zakupie bezpośrednio u brytoli zapomnij. Polski dystrybutor KAM diluje tylko częściami do landroverów. Jedynie przez rajdy 4x4 da się ją jakoś ściągnąć, ale wtedy cena robi się taka że już lepiej ARB :D
Czemu myślisz , że "brytole" mi jej nie sprzedadzą ?
Bo nie odpisują na maile, nie odbierają telefonów itp. Chyba, że pojedziesz i staniesz przed drzwiami to może Cie przyjmą... Próbowałem.
no słyszałem , że coś z nimi ciężko, chciałem się tylko upewnić. Ale jak będę miał kasę to sam spróbuje, na razie mama czas ... zawieszenie przede mną do zrobienia
_________________ USŁUGI GEODEZYJNE 669-704-760 (tylko w sprawach geodezyjnych)
wczoraj byliśmy z Emilem na Jeepjatce , blokada działa super , nie to auto , po prostu . Tam gdzie inni używali wyciągarek żeby dojechać po pieczątki my zebraliśmy je bez wyciągarki po prostu jej nie mieliśmy , a bez blokady mógłbym pomarzyć o takich podjazdach.
_________________ USŁUGI GEODEZYJNE 669-704-760 (tylko w sprawach geodezyjnych)
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 11 Maj 2011 Posty: 23 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-04-30, 10:24
W czwartek byłem u Emila zamontować blokadę. W sobotę udało się poskładać wszystko do kupy i szybki wypad na test do Beniaminowa.
Jest SUPER SUPER SUPER SUPER SUPER nie ten samochód Jeszcze przede mną testy w bagnie, ale to jak poskładam hamulce i piasty.
W czwartek byłem u Emila zamontować blokadę. W sobotę udało się poskładać wszystko do kupy i szybki wypad na test do Beniaminowa.
Jest SUPER SUPER SUPER SUPER SUPER nie ten samochód Jeszcze przede mną testy w bagnie, ale to jak poskładam hamulce i piasty.
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 11 Maj 2011 Posty: 23 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-02, 15:41
Można powiedzieć że prawie bez Hamulce łapały dopiero przy trzecim strzale w pedał i to tak średnio. Piasty jeszcze jakoś się trzymały ale jak zdemontowałem sprzęgiełka i wylało się bagno zrozumiałem że nie jest za dobrze do tego luzy na kołach. Na razie POTFUR stoi na kołkach a ja czekam na części Więc i testy musza poczekać.
Pomógł: 26 razy Dołączył: 10 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2012-05-20, 20:05
Ja wczoraj testowałem blokadę w ostrym błocie ... amok - teraz tylko praktyka, praktyka, praktyka :)
_________________ SJ500, silnik 1.6 8v, blokada lock right 1530 tył, przód HF RD 208, most przedni wysunięty 2 cm do przodu, reduktor 4.16:1, koła Fedima Sirocco 31/10.5/15, półosie i przeguby przód Trail Gear Rock Assult 33 spline, zawias Mazur HD, kilo rdzy i błota.
Koledzy, a ja mam takie pytanie.
Pierwsze jest takie - jeśli blokada klika na zakręcie na skutek różnic obrotowych kół, to nie będzie przeskakiwać też w terenie?
Drugie - z tego co widzę jak działa taka blokada, to czy te ząbki jakoś szybko się nie zetrą? Widziałem kilka filmików, na któych słychać i widać, że LR się rozpadł właśnie na tych ząbkach. Co prawda po ostrym upalaniu, no ale jednak.
Trzecie - czemu NIE MA blokad załączanych? Konstrukcja w stylu blokady w Ursusie C330 i innych? Naciskam dźwignię - mam blokadę, puszczam mam zwykły dyfer. Czy nei byłoby to rozwiązanie idealne? Na cholere mi jakieś sprężarki dodatkowe w ARB, na co mi siłowniki elektryczne w innych, jak można to zrobić zwykłą dźwignią, np drugą rączką od ręcznego? Wjeżdżam w teren, zaciągam dźwignię i mam 100% blokady na tylnym moście. Wyjeżdżam na asfalt i nie muszę słuchać terkotania w dyfrze wizualizującego w mojej głowię klikające i ścierające się trybiki ;p
Pomógł: 26 razy Dołączył: 10 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2012-05-21, 11:10
Na dwa pierwsze pytania mogę Ci odpowiedzieć:
- blokada klika głośno tam, gdzie jest większe tarcie (asfalt), mi czasami romantycznie strzeli, w terenie jej nie słychać (oczywiście w pełnym amoku trudno usłyszeć wyjący silnik) i blokada pięknie się załącza
- ząbki ścierają się pewnie z powodu złego montażu blokady. Zaleca się wymianę łożysk tylnej osi oraz łożysk wałka ataku.
_________________ SJ500, silnik 1.6 8v, blokada lock right 1530 tył, przód HF RD 208, most przedni wysunięty 2 cm do przodu, reduktor 4.16:1, koła Fedima Sirocco 31/10.5/15, półosie i przeguby przód Trail Gear Rock Assult 33 spline, zawias Mazur HD, kilo rdzy i błota.
odp 3 . KAM robi takie blokady o których piszesz , bez kompresora klikasz w guzik i magnetycznie chyba przesuwka się w dyfrze przesuwa i blokuje mechanizm , ale to jest koszt 4 razy większy od tej Emilowej
Ale ja nie chcę cewek, kabli, tylko zwykłą wajchę od ręcznego na linkę i mechanicznie to przesuwać. Właśnie nie mogę ogarnąć jak wygląda blokada w ursusie, jak będę miał czas to aż z ciekawości zajrzę. Interesuje mnie, czy jest możliwość zmodyfikowania istniejącego dyfra w tą stronę. Taniej by było. Ale pewnie się nie da;p
Wielokronie podjęte były próby zmodernizowania seryjnej blokady, z tego co mi wiadomo żadna nie wyszła odpowiedniej jakości/taniej niż dostępne na rynku
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum