Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Kwi 2011 Posty: 289 Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-06-30, 13:07
Fed-ex napisał/a:
Witam, szukam opon bieżnikowanych kopia simex-a w rozmiarze 30" R15, ale nie mogę znaleźć. Jedyne, jakie znalazłem to 235x75R15(~28") i 31" w SS, ale cena 520zł. Bardzo proszę o pomoc, ponieważ nie wiem czy takie opony istnieją czy trzeba np. zmienić felgę na R16. Ostatecznie mogłyby być KUMHO KL71, ale myślę, że simex będzie lepszy. Przeznaczenie auta 70% lekki teren (błoto) 25% piach 5% asfalt.
Pozdrawiam
Jeśli chodzi o nalewki, to pytaj o faktyczny rozmiar - jeśli dobrze pamiętam, to fedima 235/75 miała w praktyce właśnie 30"
No chyba, że zależy ci na odpowiednim napisie
Nie zależy mi na napisie ale wg. tego kalkulatora http://www.kilometr.com/naprawiam-t-3.html 235x70R15 = 28" x 9" a 235x75R15 = 29" x 9". W tej chwili mam opony A/T Pirelli Scorpion 29" x 9.5" i nie chciałbym mniejszych a raczej większe
i po 4 od siebie - te 320 za sztuke to chyba przesadziles, ten rozmiar zaczyna sie od 400 za sztuke, chyba ze masz mega rabaty
pozdro
Chyba, że kolega mówi o "195", bo ten rozmiar w "mniej więcej" takiej cenie można znaleźć. Przyznam się szczerze, że od jakiegoś czasu choruję na te oponki (tylko szybciej w rozmiarze 235/75) i pewnie jeśli tylko fundusze pozwolą to się na nie zdecyduję. Pytałem na kilku forach osób, które się poruszają na kl71 i usłyszałem same pozytywne opinie, podobno nawet zimą całkiem dobrze się sprawują (oczywiście nie porównujemy tutaj do zimówek). Opony wyglądają na bardzo dobry kompromis między typowo terenowymi gumami, a AT-kami. Pozostaje tylko kwestia ścieralności, mieszanka jest stosunkowo miękka, choć ponoć i tutaj nie ma tragedii.
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2011-07-01, 13:04
Fed-ex napisał/a:
Nie zależy mi na napisie ale wg. tego kalkulatora http://www.kilometr.com/naprawiam-t-3.html 235x70R15 = 28" x 9" a 235x75R15 = 29" x 9". W tej chwili mam opony A/T Pirelli Scorpion 29" x 9.5" i nie chciałbym mniejszych a raczej większe
Pozdrawiam
Tak do końca się tym kalkulatorem nie sugeruj, o ile w przypadku nowych opon w miarę się to pokrywa, to przy nalewkach już nie koniecznie.
Większość nalewek wymiary rzeczywiste ma trochę większe od deklarowanego rozmiaru, najlepiej zmierzyć samemu albo rękami sprzedawcy
papajazz masz moze dane dotyczace wlasnie tej opony 235/75/15
chce zakupic ale kazdy sprzedawca podaje inne dane, wiec juz sam nie wiem jaki ma wymiary
pozdro
_________________ mój pepe
wyciagara 4mad, silnik 1.9d, lift budy, kinetyk, opony kumho kl 71 235/75/15, reduktor 4.16, rewolwery, lovellsy hd ,blokada LR1530,
wspomaganie kierownicy-w planach arb na przodzie, błysk w oczach..
Niestety nie, o tych oponach rozmawiałem raczej z użytkownikami niż sprzedawcami i szczerze mówiąc nie pytałem się jaki właściwie ma to rozmiar, bardziej byłem zainteresowany odczuciami z jazdy. Może kolega miller69 zmierzy swoją oponkę.
To jak jeszcze znajdziesz gdzieś jakieś w okazyjnej cenie to daj znać, bo obecnie z powodu doprowadzania auta to właściwego stanu budżet mi topnieje i coś czuję, że ostatecznie skończy się na jakimś tańszym komplecie nalewek.
Tutaj patrzyłeś? Jeszcze jakieś pół roku temu te gumy można było kupić ładnych parę złotych taniej, a teraz jak już mam samochód to zdrożały
Ja się zastanawiam obecnie nad kopią Geolandara, cena fajna, ale akurat oni nie robią 235/75, a Sahara czy Fedima Extreme Evolution są w cenie zbliżonej do KL71.
tez sie nad tym zastanawialem
jednak przemowilo za kumho kilka rzeczy
test angielski
dobre opinie do jazdy w zimie
poza tym
kumho wazy 10 kg i ma 5 lat gwarancji
ta nalewka ma gwarancje rok i wazy 18-20 kg, no i to zawsze nalewka
co do 1 i 2 opony- ta sama wysokosc i szerokosc
geolandar jest wprawdzie wyzsza-75, to atut zahttp://www.max4x4.pl/23575r15-sahara-p-99.html
wyciagara 4mad, silnik 1.9d, lift budy, kinetyk, opony kumho kl 71 235/75/15, reduktor 4.16, rewolwery, lovellsy hd ,blokada LR1530,
Zarówno test jak i pozytywne opinie o zachowaniu Kl-ek zimą (zresztą ogólne opinie też bardzo pozytywne) sprawiły, że się bardzo swego czasu na nie napaliłem, ale cena poszła w górę i trochę to mój zapał ostudziło.
Podsumowując Perschini w dobrej cenie, ale wydają mi się małe, a Sahara 235/75 kosztuje praktycznie tyle co Kl71, więc jestem w kropce
Zadzwoń do mnie i powiedz czego szukasz. Mam dojścia u producentów. 795 427 660. Pozdrawiam
[ Dodano: 2011-07-12, 12:07 ]
Całe życie mówię, że 235 to za dużo na seryjny silnik Samuraia. Owszem- po prostej jakoś jeszcze pojedzie. Wyrośnie przed Wami górka i będzie problem. Na tym filmiku czarna Suka forumowego kolego Pepe jeździ na 235 i problem absolutnie nie wynika z tego, że kierowca sobie nie radzi. Moja czerwona i ostatnia szara jeździ na 205/80. Spójrzcie
_________________ Gdzie Patrol nie może tam Samuraia pośle :D
WWW.EXTREMPULAWY.PL
joj [Usunięty]
Wysłany: 2011-07-14, 11:37
jeździ i nawet daje radę
sam miałem takie same tzn. r15 205/80 GENERAL AVON i spisywały się rewelacyjnie!
Jest taka prosta zasada: wąska opona - duży profil lub szeroka o małym profilu, ale w terenie przodują te pierwsze!
No cóż, podobną radę do Twojej Skalpel, dostałem wczoraj od znajomego mechanika, który robi mi teraz autko, więc ciężko mi nie słuchać bardziej doświadczonych od siebie na jakich gumach się ostatecznie skończy zależeć będzie od tego co uda mu się załatwić dla mnie w dobrej cenie, ale najbliżej jest chyba jednak do Perschini.
kumho kl71 235/75.15 jest troche zanizone szerokosc 22 cm-wiec ani za waskie ani za szerokie+ w sam raz, wysokośc 72
persichini ta sama szerokosc i wysokosc 69
koledzy powiem tak- zdecydowalem kumho kl 71 235/75/15.
Napisze wrazenia z jazdy
Wiek: 34 Dołączył: 15 Sie 2011 Posty: 6 Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2011-08-18, 10:01
ja miałem Persichini 215/75/r15 w jeepie xj na piach i kamienie były dobre ale na błoto porażka, poza tym bardzo ciche na asfalcie co mnie bardzo zaskoczyło.
tak jak już gdzieś pisałem mam kl71 195/80,szczerze chciałem 215/75 ale akurat nie były dostepne,a człowiek nie cierpliwy bo suzi na szosie stało w garażu to wziołem węższe,jak do tej pory jestem zadowolony,pokonuje takie podjazdy ze większych nie potrzebuje.Dzisiaj byłem w lesie po brzózkę i z przyczepką wjeb...em się w podmokły teren (u mnie ziemia i glina) z ładunkiem po prostym radziłem ale pod góre bez wyciągary ani rusz.Dodam że pada od kilku dni.Ciekawi mnie czy simex by sobie poradził ! ? Chociaż myślę że miał by duże problemy,ale ciekawość jest.
Moim skromnym zdaniem simex to dla profesjonalnych rajdów i wypraw,a pozostałe MT-ki dla tych którzy chcą popaplać się w błocie,pośmigać po lasach,torach amatorsko.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum