Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Lut 2014 Posty: 208 Skąd: PAROLE
Wysłany: 2015-03-14, 20:07
faktem jest ze winda strasznie oglupia i wyłacza myslenie
nie raz przekonaliusmy sie ze ci co na sile ciagali sie przez najwieksze bloto (bo bylo najprosciej) my robilismy to na kolach tyle ze z pogłówkowaniem
faktem jest ze winda strasznie oglupia i wyłacza myslenie
dokładnie, ale nie wystarczy jechać i powiedzieć sobie "nie używam" - żeby poczuć respekt do terenu trzeba jej fizycznie nie mieć "na stanie" bo inaczej to tak jak z moją żonką, jak widzę ją w majciach to nie mogę powstrzymać się żeby szczypnąć
Jesli do zmoty to mosty Toyoty odciazone Heavy Duty ale to juz spory wydatek. Z drugiej strony do lekkiej wyprawowki 8" przekładnie (ori LJ) wytrzymują napęd silnika 1GR-FE - czyli 245HP (czyli J12 na przykład).
Jesli do zmoty to mosty Toyoty odciazone Heavy Duty ale to juz spory wydatek. Z drugiej strony do lekkiej wyprawowki 8" przekładnie (ori LJ) wytrzymują napęd silnika 1GR-FE - czyli 245HP (czyli J12 na przykład).
Widziales te mosty ?? jak mam komplecik akurat u siebie i poza odciazonymi polosiami z tylu zadnych wypasow nie ma, lby wielkie i waga jak w patrolu, blokady nie ma i poloski z przody jak w j7, nawet pasuja zamiennie. Za te sama kase sa mosty z gr, waga ta sama, mocniejsze w cholere i aftermarketowych klamorow do wyboru ile chcesz.
Widzialem,macalem i mialem w BJ70. Zasadnicze pytanie z jakiej toyoty masz te mosty. Jesli z HZJ-ta to polosie sa takie same jak w LJ po 91r. prod.
Odciazone polosie - piasta koła ma własne łożyskowanie, a półoś dołączona jest śrubami na zewnątrz, bardzo podobne to rozwiązanie do tego, jakie jest z przodu. Zaletą mostów HD toyoty jest to, że po ukręceniu ewentualnym zapinasz blokadę, i jedziesz dalej. Czego z mostem od LJ się zrobić nie da, bo półoś jest elementem trzymającym koło.
Info zaczerpniete z innego forum i potwierdzone u ludzi,ktorzy buduja auta na tych mostach.
Widzialem,macalem i mialem w BJ70. Zasadnicze pytanie z jakiej toyoty masz te mosty. Jesli z HZJ-ta to polosie sa takie same jak w LJ po 91r. prod.
Odciazone polosie - piasta koła ma własne łożyskowanie, a półoś dołączona jest śrubami na zewnątrz, bardzo podobne to rozwiązanie do tego, jakie jest z przodu. Zaletą mostów HD toyoty jest to, że po ukręceniu ewentualnym zapinasz blokadę, i jedziesz dalej. Czego z mostem od LJ się zrobić nie da, bo półoś jest elementem trzymającym koło.
Info zaczerpniete z innego forum i potwierdzone u ludzi,ktorzy buduja auta na tych mostach.
Wyjete z pomotanej bj73, wiem co to odciazone polosie, zreszta na nich sie koncza zalety tych mostow, co do blokady to trzeba ja jeszcze zalozyc bo fabrycznie nie bylo. A waga jest masakryczna, jak sie uda to zatargam na wage i porownam z lj70.
35kg+35kg (czyli most tył i przód), daje już 70 kg, dodatkowo większe opony, to też kilka kg, do tego nie wiem jaki planujesz zawias, ale jak jakieś kute radiusy np z landrovera, lub toyoty, to kolejne 40 kg na komplecie ... i jak tak dalej będziesz dokładał, to się może okazać, że bez sensu było się pchać w te mosty, bo szybciej i taniej by było zbudować sobie auto na LJ70
dokladnie tak jest... dobrze odchudzona LJ70 wazy 1400kg to tyle co Samurai na podzespolach Toyoty z duzymi kolami. Gdy zdalem sobiez tego sprawe/uswiadomili mnie to przy pierwszej okazji zamienilem samuraia na LJ70.
[ Dodano: 2015-03-31, 21:28 ]
Nasze najcięższe auto to Vitara z nadwoziem, klatką , dwoma wyciągarkami dwie Optimy , 2,5 v6 z cholernie cieżkim automatem, i kołach 33 cale
waży 1320 kg.
radiusy z dyskoteki 1 te ze szpilką... jak mocujecie do ramy i mostu?
rozumiem, że szpilka ma mieć mocowanie pod ramą, a mocowania do mostu w miejscu mocowań resorów? przy takim ustawieniu i postawieniu auta "na kołach" czyli tak jak ma stać na springach wahacz wychodzi prawie poziomo. czy tak ma być? :) czy coś nie kumam i robię źle?
szczerze temat dość pilny - samiec na springach już stoi pozostaje cała reszta do zrobienia, a wymyśliłem sobie akurat że przód na dyskotekowych radiusach robię...
_________________ W Czarnobylu wiosna... Trawka się czerwieni, a ptaszki wesoło podszczekują...
Kto by przypuszczał, że po tylu latach posiadania samochodu będę miał w końcu taki do którego większość części da się kupić w Castoramie :D
radiusy z dyskoteki 1 te ze szpilką... jak mocujecie do ramy i mostu?
rozumiem, że szpilka ma mieć mocowanie pod ramą, a mocowania do mostu w miejscu mocowań resorów? przy takim ustawieniu i postawieniu auta "na kołach" czyli tak jak ma stać na springach wahacz wychodzi prawie poziomo. czy tak ma być? :) czy coś nie kumam i robię źle?
szczerze temat dość pilny - samiec na springach już stoi pozostaje cała reszta do zrobienia, a wymyśliłem sobie akurat że przód na dyskotekowych radiusach robię...
Radiusy maja byc tak zamontowane zeby nie bylo kolizji z kolem na skrecie, przy szerokich mostach obok ramy, na waskich pod. Wahacz nie musi byc poziomo, za to most musi byc zamontowany z zachowaniem fabrycznych katow, min konta wyprzedzenia swoznia zwrotnicy, uklad kierowniczy musi miec zachowany trapez itd.
mam most szeroki.
Czyli wychodzi na to że będę musiał nieco przyciąć mocowanie ramy do budy bo akurat tak mocując radiusa - obok ramy - ramię radiusa przechodzi tuż pod tym mocowaniem i nie będzie miał radius miejsca na pracę... ktoś tak miał?
_________________ W Czarnobylu wiosna... Trawka się czerwieni, a ptaszki wesoło podszczekują...
Kto by przypuszczał, że po tylu latach posiadania samochodu będę miał w końcu taki do którego większość części da się kupić w Castoramie :D
W temacie montażu radiusa ma ktoś zdjęcia mocowania do ramy. To wyjaśni wiele zagadek co i jak ma być. Bardzo bym był wdzięczny za foto jak macie zamontowane radiusy. Albo wklejcie w temacie albo poproszę na maila serwisujemy@gmail.com dzięki z góry:)
_________________ Serwis maszyn budowlanych , badania i konserwacja UDT wózków jezdniowych i podestów.
Pomógł: 3 razy Wiek: 34 Dołączył: 09 Mar 2013 Posty: 270 Skąd: Lwówek Śląski
Wysłany: 2016-05-20, 12:36
jakie wały polecacie jako bazę do przeróbki i zastosowania w samuraiu na springu? Wały mają być wytrzymałe i stosunkowo łatwe w zastosowaniu/pasowaniu na flansze samuria M8. Fajnie gdyby kompensacja uszczelniona była na simeringach a nie gumie. Wały trafia do odpowiedniej firmy na skrócenie + wyważenie.
p.s.
podobno od toyoty lj70 stary rocznik są niezłe
Taka mnie myśl naszła i może ktoś mi powie czy wachacze wleczone wzdłużne muszą symetrycznie wzgledem osi pojazdu?
Krótko mowiąc czy jeden wachacz może być bliżej bębna niż drugi np o 5 cm i adekwatnie jedno mocowanie wachacza pod rama z drugie na zewnatrz ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum