Cześć,
Zakupiłem dla mojej rodzinki takie jeździdło. Negocjacje z małżonką rozpocząłem od wypożyczenia go na weekend. To posunięcie okazało się genialne, a całe przedsięwzięcie zakończyło się sukcesem. Ta paskuda klatka też zapunktowała, że będą to niby w miarę bezpieczne harce. Ogólnie ciekawa sprawa, oglądałem auta takie, myślałem sobie że z moimi dzieciakami (4 i 6 lat) przydała by się jakaś klatka. No i tydzień później wlazłem na takiego na parkingu przed sklepem z karteczką "sprzedam". Beka.
Autko ma służyć do wycieczek weekendowych, wypraw na działkę, na kajaki i inne takie. Ogólnie miało nas aktywizować jakoś, i kurde to działa. Mamy go od tygodnia, a byliśmy już w takich miejscach, o których nigdy nie pomyślałem, że w nich będę :)
Np. wczoraj, może słyszeliście, zalało Trójmiasto i okolice. Duże straty i wielki smutek, a my zaliczyliśmy wszystkie kałuże w okolicy, również te wielkości stawu :) Chcieliśmy przetrzeć zalane drogi asfaltowe, ale przy każdym odcinku stał radiowóz:/ shit. Pocieszyliśmy się polami i zalanymi łąkami.
Technicznie autko jest w dobrym stanie, silnik 1.3 wtrysk, rok 96, szerokie mosty. Czyli ma wszystko, co było napisane na tym forum, że ma mieć.
Auto raczej będzie miało przerwę od ciężkich terenów, choć nie powiem, linki stalowe do rozganiania krzaków bardzo często się przydają.
Na razie przechodzi proces estetyzacji :)
Będę pytać pewnie o dziwne sprawy, nie związane z ciężkim terenem. Z góry dziękuję za pomoc! Powiedzcie tylko czy pytać tutaj w moim wątku, czy w poszczególnych działach. Muszę pilnie uporać się np. z brakiem tylnych pasów, ściąga go dość mocno na prawo przy hamowaniu, ale to raczej wszystko drobiazgi. Pozdrawiam!
Marcin
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 03 Mar 2014 Posty: 581 Skąd: WWA
Wysłany: 2016-07-16, 10:42 Re: Samurai Defa
Def napisał/a:
Ogólnie miało nas aktywizować jakoś, i kurde to działa. Mamy go od tygodnia, a byliśmy już w takich miejscach, o których nigdy nie pomyślałem, że w nich będę :)
Jakoś przyjemnie to się czyta :) Gratulacje że robicie coś nowego i się Wam to sprawdza. Powodzenia.
Wysłany: 2016-07-17, 10:12 Re: Samurai Defa
Def napisał/a:
... ściąga go dość mocno na prawo przy hamowaniu...
bogaty temat: http://samurai.org.pl/viewtopic.php?t=1291 do sprawdzenia czemu ściąga (np. na rolkach u diagnosty sprawdzisz które koło trzyma i jaki jest rozkład sił, macanko po jeździe która tarcza/bęben są zagrzane bardziej UWAGA! nie oparz się), rozbiórka i czyszczenie tłoczka/prowadnic/cylinderka i regeneracja lub wymiana na nowe, sprawdzenie, jak dalej ściąga to wymiana przewodów elastycznych co najmniej po stronie ściągającej.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Jakoś przyjemnie to się czyta :) Gratulacje że robicie coś nowego i się Wam to sprawdza. Powodzenia.
Dzięki!
jeżu napisał/a:
Co do pasów z tyłu to wystarczy pałąk w środku za tylnymi fotelami.
Mam już sporo rur na tym aucie, chciał bym uniknąć dodawania następnych. Trzeba jeszcze wiedzieć gdzie go przyspawać. Na razie kupiłem nowe pasy czteropunktowe (po 75zł z allegro) i wysoki fotelik dokupiłem jeden. Teraz czekam na dostawę nakrętek z blachami do wspawania w podłogę. Nie wiedziałem, że to hartowane nakrętki z gwintem drobnozwojowym. Pałąk i tak może będzie musiał się pojawić, bo pasy nie leżą na foteliku tak wysoko, jak chciałem.
Dziękuję za rady, będę szukać. Najpierw czyszczenie i przegląd hamulców a potem stacja diagnostyczna.
Mam pytanie, trochę wyje tylni most. Kolega z którym oglądałem Samca przed zakupem twierdził, że to samochód w teren i tak musi być, a jak go wymienię na inny używany, to też zaraz będzie wył.
Z Waszego doświadczenia, co z tym robić: naprawiać/kasować luzy, wymienić na inny losowy z allegro, czy przyzwyczaić się?
Wysłany: 2016-07-17, 18:09
Def napisał/a:
Mam pytanie, trochę wyje tylni most. Kolega z którym oglądałem Samca przed zakupem twierdził, że to samochód w teren i tak musi być, a jak go wymienię na inny używany, to też zaraz będzie wył.
Z Waszego doświadczenia, co z tym robić: naprawiać/kasować luzy, wymienić na inny losowy z allegro, czy przyzwyczaić się?
To chyba zależy co właściwie wyje i czy Ci to faktycznie przeszkadza. Olej sprawdzałeś? Jest? Olej czy miks olejowo/wodny?
Jeśli to któreś łożysko(a) koła to naprawa w miarę tania i łatwa, jeśli atak to już trudniej i drożej, jeśli dyfra to chyba łatwiej i opłacalnej wymienić na sprawną używkę i pilnować oleju. Tak mi się wydaje.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2016-07-17, 18:46
W samuraiu rzadko wyją mosty, nawet bardzo zaniedbane, jest duża szansa, że po wymianie główki problem ustąpi.
Na początek sprawdź, czy nie ma nadmiernych luzów na ataku i olej rzecz jasna.
Cześć,
Kurde, apetyt rośnie w miarę jedzenia. Jest jakiś ciekawy rajd na Pomorzu z klasą turystyczną i czy jest tu ktoś aktywny z okolicy Trójmiasta do pogadania o topieniu kasy w błocie?
Wiadomo, mogę sobie sam poszukać w internetach, ale czy jest coś godnego polecenia przez Was?
Samurai po wyczyszczeniu zacisków znacznie lepiej hamuje, most z tyłu dalej głośny choć olej był ok. Na wiosnę przed kolejną wymianą oleju muszę coś zrobić z tym tematem. Rozglądam się za wyciągarką - kilka razy namachałem się szpadlem, który za radą z tego forum zaraz zakupiłem do Samuraia
Pomógł: 6 razy Wiek: 31 Dołączył: 24 Mar 2014 Posty: 652 Skąd: wyszków
Wysłany: 2017-01-27, 12:09
Zawias, dziadek offroadu odezwij sie do niego napewno Ci pomoze, chociaz nie wiem czy w sprawie wyciagarki bo sam jezdzi w klasie bez wyciagarki, ale warto z nim pogadac
_________________ samurai 1.6 16v, sprężyna, przód blokada arb+wzmacniane półosie, tył mini spool, spiek, reduktor 1.0, tył wał uaz,wspomaganie,kubełki, chłodnica na tyle, simex 260/75r15, tarcze z tyłu+zaciski od alfy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum