Wysłany: 2011-08-11, 16:58 Problem ze zmianą biegów
Witam,
Mam problem ze zmianą biegów po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów. Kiedy auto jest zimne nie ma z tym problemu, natomiast jak przejadę kilkadziesiąt kilometrów to mam straszny kłopot z wrzuceniem jedynki najbardziej ale i inne biegi sprawiają kłopot, jedynka praktycznie nie chce wskoczyć, a co którąś zmianę biegu słyszę zgrzytanie. Z tego co czytam w internecie to podobno wina zużytego sprzęgła ale nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi, mam nadzieje że to nie skrzynie biegów. Proszę o pomoc, jestem początkującym użytkownikiem i wszelkie wskazówki będą pomocne. Auto to Suzuki Samurai 1.9 D 2002
Na mój gust sprzęgło działa tak na samo na zimno i na gorąco Natomiast gorący olej przekładniowy jest dużo rzadszy więc zużyte synchronizatory i inne bajery dają znać o sobie... Skrzynię kupisz za nie więcej niż 200zł.
_________________ Jimny M16A
Samurai 1,6 TD odszedł
joj [Usunięty]
Wysłany: 2011-08-11, 20:41
olej, regulacja sprzęgła, poduszka skrzyni, regulator drążka zmiany biegu, dużo opcji...
Pomógł: 54 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 2449 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2011-08-19, 19:37
Problem miałem ten sam.Wymieniłem linkę sprzęgła i usunąłem z niej gumowy zderzak który jest zakończeniem pancerza linki przy skrzyni.Jest na razie ok.
A u mnie jest inny problem z jedynką - mianowicie żeby ją wrzucić muszę się całkowicie zatrzymać. Nie ma znaczenia czy zimny czy ciepły silnik. Jest to kłopotliwa sprawa szczególnie podczas jazdy w terenia. Pozostałe biegi są ok a właśnie ta jedynka jest jakby niezsynchronizowana. Co to może być? Ma ktoś jakiś pomysł?
Mam ten sam problem co opisany w pierwszym poście. Nasila się - takie mam wrażenie. W momencie kiedy nie mogę włożyć biegu - tzn jest bardzo ciężko z tym (już po jakimś czasie jeżdżenia) to przydusza silnik i spadają obroty jak naciskam na lewarek i próbuję wrzucić bieg. To chyba więc kwestia wysprzęglania - tylko dlaczego dzieje się tak jak już trochę samochód był w ruchu?
Pomógł: 54 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 2449 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2011-12-27, 18:19
Sprawdź ten amortyzator gumowy na lince.Ja go wyrzuciłem i dałem dużą podkładkę z tworzywa.Podciąga się z dołu zmniejszając luz na lince dokręcając nakrętkę na lince i kontrując drugą.
Mam podobny problem. Nie zredukuje podczas jazdy biegu z 2 na 1 bo zgrzyta, tzn da się ale jest to nie miłe dla ucha i jeszcze bardziej zapewne dla auta. Jak ledwo co się toczy auto da się już wrzucić 1 bieg. mechanik mówił że tak poprostu może być z uwagi na to kiedy byl wyprodukowany, że tak dawniej robili.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum