Wysłany: 2012-07-02, 11:06 Jak zmienić przełożenie w samuraju 1.3 obecnie jest wolny
Koledzy proszę o pomoc kupiłem autko w Szwajcarii i ma wbite w dowód rej że jest ograniczona prędkość do 50/h (wszystko działa napędy, reduktor) na czym może polegać zmiana przełożenia w tym wypadku? Proszę o pomoc
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2012-07-02, 21:31
Jak jeździ max 50, to reduktor musiałby być zapięty cały czas.
Może zamiast gdybać, wejdź po prostu pod samochód, pokręć trochę wałami i policz te przełożenia.
kolego a czy czasem nie jeździsz cały czas na 4L ? na przełożeniu drogowym napęd jest przekazywany przez reduktor bo jak by miał być inaczej pzekazywany.
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
koledzy podjedę dziś do warsztatu i zastosuje Wasze sugestie i wieczorkiem wnioskami się podziele
[ Dodano: 2012-07-03, 20:18 ]
koledzy wychodzi na to że ten typ tak ma nie wiedziałem że są różna reduktory.
W moim przypadku jest tak żę jak kręce wałem od skrzyni biegów to w najszybszyn położeniu chyba to jest 2L to na jeden obrót wału od skrzyni mam ok 1/3 obrotu na wyjściu z reduktora.
Krótko mówiąc cyba potrzebny inny reduktor?
auto jest w orginale prynajmniej tak wygląda jedyna modyfikaca to ten wpis w dowidzie rejestracyjnym Szwajcarskim o ograniczeniu prędkości.
Co do reduktora to dźwignia zmienia położenia normalnie i na najszybszym położeniu 2H dalej jest wolny chyba że modyfikacja polegała na jakiejś blokadzie bo nie bardzo chce mi się wierzyć aby ktoś zmieniał przełożenia w mostach auto nie jeździło w terenie!
koledzy pomocy!
Niektóre auta mają specjalnie założoną blokadę na reduktor.
Np jimny w niektórych wypożyczalniach nie można zapiąć napędu na dwie osie.
Widziałem też zablokowane w pozycji 4L w jakichś firmach urządzających imprezy z własnymi autami.
Być może (jeżeli to auto służyło np jako pług śnieżny) jest usunięta przesuwka i zmiana położenia drążka nic nie powoduje
Trzeba rozebrać reduktor i popatrzeć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum