Wysłany: 2012-12-27, 20:47 Akumulator w samim z kilkoma gadzetami???
Witam, zadam kolejny już raz podobne pytanie! Ale kto pyta tan nie błądzi;-)Mam wyciągarke 12000 lbs, 4 halogeny jestem leśnikiem i myśliwym ,Więc nie katuje go za ostro. W nocy halogeny włączone i czasami trzeba się wyciągnąć z jakiegoś błotka lub kolege ( cześciej to drugie bo samiec to sam sobie radzi) Czyli w miare normalne użytkowanie.CZY WYSTARCZY DO TEGO ZESTAWU I UŻYTKOWANIA AKUMULATOR 55AH????
[ Dodano: 2012-12-27, 20:51 ]
dodam że alternator seryjny i chciałbym żeby tak pozostało.
Pomógł: 19 razy Wiek: 39 Dołączył: 03 Gru 2010 Posty: 1476 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2012-12-27, 22:19
Zadam może głupie pytanie ale muszę ;) jak działa wyciągarka to pobiera prąd z aku a aku jest ładowany w czasie włączonego silnika przez alternator. Czyli podczas wciągania prąd nie idzie tylko z aku ale i alternatora ? To czemu ma akumulatora nie starczyć ?
ja mam windę 9000 to powiem Ci że przy Akku 45 Ah ciągnę kilka sekund i czekam bo silnik chce zgasnąć... ale ja windy używam rzadko i głównie jak trzeba w górę nie ma wtedy lekko
Kilka sekund to cię prawie nie ruszy z miejsca ;) Też mam chwilo 45Ah i myśle o windzie i nie wiem czy jest sens pakować ją zanim nie kupie dużej baterii.
Alternator mam 120A.
_________________ yahoo33,
Samurai 1.6 16v - twinpower ;), Spring by Krzykku. Simex 31x10.5r15 Mosty 5.125, LR tył.
no dobra może przesadziłem kilkanaście sekund ale alternator seryjny i to jest mój ból, wkrótce będzie coś większego to i akku będzie większy. Wciągarka ruszy za te kilkanaście sekund bo to dobra winda i nie zwalnia na pełnym obciążeniu ale pobór ma taki że potrafi silnik zgasić
Robiąc przegląd instalacji przed założeniem wyciągarki odkryłem uradowany, że mój alternator ma 70A Bosch-a. wygląda na oryginał bo niema w nim żadnych przeróbek w mocowaniach, czyli wygląda na to że pod koniec produkcji wkładali jakieś porządniejsze alternatory. Ja mam aku 77 Ah Centre Future i pierwsze próby z wyciągarką rewelacja. Czekam teraz na okazję na dłuższe winch-owanie.
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
to masz Panie takie akku jak mi się marzy, mam dokładnie taką jak Ty future we fronterze i też jestem mega zadowolony, docelowo samur ma mieć coś podobnego, alternator będzie najprawdopodobniej transitowy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum