Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
problem z niskimi obrotami- gaśnie - wtrysk + LPG
rutek1023 
świeżak

Wysłany: 2013-07-25, 08:25   problem z niskimi obrotami- gaśnie - wtrysk + LPG

Mili Panstwo, pisałem juz o tym , ale ciągle mogiła, silnik na ssaniu zapala, chodzi ma jednak nizsze obroty niż pamietam - z dobrych czasów. jak sie rozgrzeje, to jedzie ale na luzie gaśnie. Wyjazd w miasto i każde światła to masakra . Problem w tym że co jakis czas nie ma tych objawów - proporcja 1;8 8 razy do dupy, raz ok. Wymieniłem przewody i swiece, sonde Lambda (bo komp pokazał jej kod) Objaw ten sam na paliwie i LPG. Ręce opadaja - Żona sie wkurza bo ostatnio musiał nim gdzies jechac i sami wiecie - po powrocie awantura :) :shock: Mam wrażenie że on dostaje za mało powietrza , bo jak sie dodaje noga gazu to reaguje poprawnie. POMOCY!!!!!!!

[ Dodano: 2013-07-25, 08:25 ]

[ Dodano: 2013-07-25, 08:27 ]
Jeszcze jedno, wskażcie mi prosze plik z manualem do wtryskowca 1.3 Santana, jest dużo w sieci manualów ale wszystko na gaznik

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2013-07-25, 09:03   

Link - ściągnij sobie suplement do książki serwisowej, tam jest dokładnie opisane działanie i diagnostyka całego ustrojstwa od wtrysku.

rutek1023 
świeżak

Wysłany: 2013-07-26, 08:00   

Problem rozwiazany - przy silniku jest zamontowany elektrozawór z 2 węrzykami, jeden idzie do filtra powietrza a drugi wchodzi w wtryskiwacz. Zgodnie z manualem - sprawdziłem opór na tyn zaworze i mieścił sie w dopuszczalnych granicach tzn 30-33 OMY. Odkręciłem go i mimo że jest on nierozbieralny na pierwszy rzut oka, to podginałem 4 blaszki mocujące krućce do węrzyków, wumyłem go w srodku benzyna ekstrakcyjna ( Było tam sporo zabrudzeń) złożyłem i silnik chodzi równo na biegu jałowym, Sprawdziłem tez szczelnośc instalacji samostartem - szczelna.

kostuch 
Expert

Wysłany: 2013-07-26, 09:30   

Zuch :-)

Pierwszy który zaczął od konkretów, zamiast szukania magicznej śrubki.
Przyznaję ci oficjalną pochwałę przechodnią ;-)

Odpowiedz do tematu