przedstawiam moją metodę na ominięcie stacyjki jako urządzenia do włączania silnika, i uzyskanie miejsca na dodatkowe klawisze dla np. wyciągarki, blokad, oświetlenia itp.
Blaszka zaprojektowana w autocad-zie wycięta laserem. lewy przełącznik odpowiada pierwszemu położeniu stacyjki Acc drugi to włączenie zapłonu Ing. a okrągły to oczywiście starter. Przełączniki podobne do ARB na razie nie podłączone, w wolnym czasie będą podłączane.
Blachę prawdopodobnie pomaluje lub obkleję czarną folią
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
Wysłany: 2012-08-06, 10:36
ale czaaad :) a ostatnio widziałem że w jakiejś reklamie wypasionego kompaktu za xx tys. zł. podniecali się, że furę odpala się przyciskiem bez kluczyka i że to takie "nowatorskie"
Gdybyś zastosował trzy identyczne z wyglądu przełączniki (w tym jeden 'chwilowy'), nie opisał ich, albo jeszcze lepiej wkomponował w pozostałe, to mogło by z tego wyjść całkiem fajne zabezpieczenie antykradzieżowe. Trochę by zajęło odnalezienie że i jaka kombinacja przełączników musi być ustawiona aby uruchomić silnik. Niestety przycisk 'start' sugeruje że tego cuda nie odpala się ze stacyjki.
A co do bezpieczeństwa to nie wystarczy w tym samurai-u przełączyć tylko te dwa przełączniki o dojeżdżasz. Są inne jeszcze zabezpieczenia, które pozostaną moją słodką tajemnicą. :) :) :)
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Mam taki przełącznik topgun koloru niebieskiego świeci bardzo mocno jak reklamy na monopolowym jak mojej suczki nie odpalałem 8 dni to lipa. ale na pomoc przybył tato ze swoją furą i jakoś zapaliłem :)
_________________ BYŁ : Suzuki SJ50V, 1.3 gaźnik, kibel rura, lekko ruszony, ruda tu i tam.
JEST : Isuzu Trooper, 2.8td, snorkel stalówka, 33", silnik bliżej niż dalej, parę ognisk korozji
Jestem elektronikiem z wykształcenia co prawda już prawie nie praktykującym , dlatego patent na przyciemnienie planuje bardziej rozbudowany, może powiązany z jasnością na zewnątrz. :) :) :)
Moziembl,
a Ty zamawiałeś z USA ten starter?
nie idzie tego gdzieś u nas dostać?
też teraz robie taki patent.
Przełączniki mam , brakuje mi tylko tego startera...
To nie w USA tylko w chinach i kupowałem tam gdzie link wskazuje trzeba czekać 3 tygodnie ale niema problemu. Sporo rzeczy u nich kupiłem, cała rodzinę wyposażyłem w latarki.
Tak jest za free , jak robisz zakupy na ponad 50 $ to warto chyba za 0.5$ wybrać opcje bez nadruku firmy to przez cło przechodzi szybciej. Wartość przesyłki i tak jest zaniżana wiec nawt jak kupowałem po 100$ to deklarowane na przesyłce było 30-40 $
moziembl to tylko kable ze stacyjki popodpinałeś pod przełączniki czy jeszcze coś robiłeś ? może jakiś mały tutorial dla potomnych bo sam chce to teraz zrobić :)
I jak obejść blokadę kierownicy ?
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Cze 2012 Posty: 156 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-24, 09:39
Pytanie czy celem były świecące guziczki czy wyeliminowanie problemów ze stacyjką??
Jeśli to drugie to wystarczy dodać przekaźnik pomiędzy stacyjką i plusem automatu rozrusznika i problem wypalających się styków zakończony na zawsze.
Pozostaje odpalanie ze stacyjki i robota na 10 min bez użycia CNC a miejsce na guziczki do blokad, kompresorów, oświetlenia pozostanie wolne.
Tytus ja generalnie zmodyfikowałem kostkę połączeniową biegnącą od stacyjki. Jeden z przełączników spełnia rolę położenia stacyjki Acc, a drugi IGN. Blokada kierownicy działa normalnie tylko stacyjka jest jakby odłączona. Ja mam jeszcze inne zabezpieczania elektryczne własnej konstrukcji, ale pozwolicie że o nich nie opowiem.
Qwai akurat w moim przypadku cele były oba, zawsze marzyłem żeby mieć starter jak w rajdówce, a po za tym rozwiązało to problem wypalanego styku. Jak coś za mocno zagmatwałem to służę pomocą .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum