Wysłany: 2011-12-03, 20:04 trzęsienie po załączeniu napędu na 4 koła.
Witam,
mam problem z przednim mostem. Koła stoją prosto, wał zmieniany był z 2 takiego samego samurai ( moj 96r, 1.3. ) ( przekładany na próbe z 1.3 88r. ). Wszystko wyglada dobrze, prosto. a Jednak czy założę swój wał czy inny ( który działa w innym smochodzie bez problemów) to przy załączeniu napędu 4x4 są straszne wibracje. Nie wiem co zrobić. Samochód jest na oryginalnych częsciach jedyna przeróbka to przespawane zawieszenie na góre mostu. Proszę o pomoc albo o jakies info co to moze być. Z góry dziękuję. Ps samochód kupiłem z ta wada i odrazu przerobiłem.Teraz czeka w warsztacie na rozwiązanie tego problemu.
Musisz po kolei rozbierać most. Zacznij od przegubów oraz półosi. Jeśli 2 wały już sprawdzałeś i jest to samo to być może dyferencjał padł. Nie ma wyjścia jak rozbiórka. Na szczęście mosty są nie drogie ale ty masz SPOA więc .....
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2011-12-04, 15:54
Sprawdzałeś luz na wałku atakującym?
Jest też opcja, że masz zdupione spoa przez źle ustawiony kąt mostu, kąty na krzyżakach się różnią i wał wibruje; nie każdy motacz to ogarnia.
Chyba, że problem był już przed spoa, wtedy, tak jak wspomnieli przedmówcy, powodzenia przy rozbiórce...
niestety przełożyłem pióra nad osie i kat wałów był zaduży przez to wibracje ;/ musze spowrotem przekładac. ... .. dziękują wam bardzo za pomoc. Pozdrawiam.
Pomógł: 54 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 2449 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2011-12-13, 20:49
Z 2H możesz przełączyć na 4H i jechać po czarnym.4L przełączasz po zatrzymaniu i jak nie chcesz rozwalić reduktora nie jeździsz po asfalcie.Tak jest i już.
No to ja mam cos ku... z mechanizmem roznicowym
Jak wlacze przedni naped to mam zablokowany i ciagna dwa kola i kierom tez sie ciezko kreci
A jak wszystko remontowalem to sprawdzalem i wszystko bylo git
co sie moglo stac
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum