Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Walka z Samurajem czyli świerzy zakup i kilka pytań :)
ThomasTsT 
świeżak
SJ410

Wysłany: 2012-08-04, 09:50   Walka z Samurajem czyli świerzy zakup i kilka pytań :)

Witam serdecznie jest to mój pierwszy post na tym forum (nie licząc przywitania) w tym tygodniu zakupiłem samuraja 1,0 z 1987roku nie jest okazem kolekcjonerskim i muszę kilka rzeczy porobić. Mam nadzieje że wybrałem dobry dział by zadać kilka pytań.

Pytania:

-Jakim olejem zalać mosty i reduktor (zwykły hipol da radę?) auto nie będzie katowane,topione ani jeżdżone w długie trasy.
- http://moto.allegro.pl/us...2494585929.html czy te uszczelniacze na pewno podejdą do mojego samiego (opis rozmiarów nad fotką)
- Ma ktoś doświadczenie z tym zestawem? Przed chwilą taki zamówiłem i jestem ciekawy co to jest warte. http://moto.allegro.pl/me...2525218633.html

-Z napędu podczas jazdy wydobywa się"miałczenie/szumienie" jak w starym autobusie,podniosłem auto wrzuciłem bieg i będąc pod nim nie moge jednoznacznie zlokalizować tego hałasu mam dziwne przeczucie że może być to tylny dyfer... jak mogę go dokładniej sprawdzić?

Za wszelkie informacje bardzo dziękuje i pozdrawiam.

kostuch 
Expert

Wysłany: 2012-08-04, 09:59   

Nie kupiłeś samuraia tylko sj410.
hipol jest ok.
Zestaw uszczelniaczy jest ok pod warunkiem że nie masz z przodu bębnów.

yahoo33 
mechanik

Wysłany: 2012-08-04, 10:15   

Co do zestawu regeneracyjnego przedniego mostu, zapytaj się sprzedającego jakiej produkcji są łożyska. Nie warto oszczędzać, i wsadzić od razu NKN czy Koyo, co by nie mieć roboty za chwilę.
Jeśli łożyska są chińskie, to ku tylko filc i uszczelniacz kuli.
Resztę (łożyska plus simeringi) kup w sklepie z łożyskami.
Wymiary masz tutaj: http://suzuki.run4x4fun.com/zamienniki.htm

Samurai 1.6 16v - twinpower ;), Spring by Krzykku. Simex 31x10.5r15 Mosty 5.125, LR tył.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2012-08-04, 15:16   

yahoo33 napisał/a:
Co do zestawu regeneracyjnego przedniego mostu, zapytaj się sprzedającego jakiej produkcji są łożyska. Nie warto oszczędzać, i wsadzić od razu NKN czy Koyo, co by nie mieć roboty za chwilę.
Jeśli łożyska są chińskie, to ku tylko filc i uszczelniacz kuli.
Resztę (łożyska plus simeringi) kup w sklepie z łożyskami.

popieram. Jak się rozglądałem za zestawem dla siebie to w tych full wypas opcjach pakują łożyska najczęsciej optimal albo inne chińczyki przepakowane w Niemczech. Sam poszedłem drogą yahoo33 na allegro kupiłem filce, uszczelniacze nawet z blaszkami bo mi jedną zeżarło, a łożyska zupełnie oddzielnie. Jak pytałem tutaj kolegów to radzili, że Timken/Koyo/NSK będzie dobre.

yahoo33 
mechanik

Wysłany: 2012-08-04, 17:00   

A i jeszcze jedno mi się przypomniałem.

Uszczelniacze kuli można kupić w Intercars, albo u bezpośrednio u producenta Ted-Gum. Koszt za szt. ~50 PLN.
Filce przy ostrym nożu lub nożyczkach da radę wyciąć samemu. Filc kupisz w sklepach dla krawcowych, koszt śmieszny ;)

Samurai 1.6 16v - twinpower ;), Spring by Krzykku. Simex 31x10.5r15 Mosty 5.125, LR tył.

cinos 
nowicjusz
Samurai '91

Wysłany: 2012-09-21, 13:59   

Witam,

Odnosnie zestawu uszczelniaczy kol przednich z algro, to nie polecam!
Zamowilem bez lozysk, bo w tym zestawie sa najtansze "made in china" (tak powiedzial sprzedawca )
W praniu wyszlo ze polksierzycowe blachy owszem pasuja, ale podczas dokrecania wyginaja sie, bo sa proste i zbyt miekkie (orginaly sa specjanie wyprofilowane).
No i jedyne co pasuje to gumy i filc, ale za ta cene to se mozna z 10 takich zapodac ;-)
W sumie to warto sprawdzic stare lozyska przed kupnem nowych, bo w moim przypadku okazalo sie ze sa w swietnej formie, a poza tym te w zwrotnicach nie zuzywaja sie tak szybko jak w kolach.
pzdr

Odpowiedz do tematu