Wysłany: 2012-11-16, 11:04 Czy do skrzyni i reduktora wejdzie mi 2.1 litra oleju?
Hej,
wymieniam krwiobieg samca. Do skrzyni i reduktora szarpnę się na 75w90 i z tego piszą warto kupić gl4 (do mostów wrzucę 75w90 gl5 i tu można upolować coś taniego). W przypadku gl4 nie ma już tanich marek jak np. k2 czy inne marketowe ustrojstwa. Z książki wychodzi mi, że tego oleju wejdzie 2.1 litra. I tak to jest w rzeczywistości? Bo jak tak to wygląda, że muszę kupić 3 litry z czego niecały 1 będzie czekał na lepsze czasy...
A może wszędzie dać gl5? No niby gl4 jest bardziej łagodna dla elementów skrzyni itp ale czy przy 20 letnich autach to ma znaczenie?
tak jak napisałeś, do skrzyni wchodzi 1,3, do reduktora 0,8, a kupić możesz zwykły hipol gl4, jak większość osób, które posiadają samuraia i w cenie 1l tego o którym pisałeś, masz 3l hipolu
a do mostów lej hipol gl5, albo gl5 15f (2l - przód, 1,5l - tył)
Wysłany: 2012-11-16, 12:29
chomik. napisał/a:
tak jak napisałeś, do skrzyni wchodzi 1,3, do reduktora 0,8, a kupić możesz zwykły hipol gl4, jak większość osób, które posiadają samuraia i w cenie 1l tego o którym pisałeś, masz 3l hipolu
a do mostów lej hipol gl5, albo gl5 15f (2l - przód, 1,5l - tył)
Dzięki kolego za odzew!
Trochę dziwna sprawa z tym olejem. Wiem, że temat roztrząsany po raz kolejny, ale w necie nic pewnego nie znalazłem.
Jest tak, że dokumentacji od wersji gaźnikowej 88r. mówi, że do skrzyni i reduktora wlewamy:
Gl-4 or 5.
Wygląda na to, że skrzynia nie powinna ucierpieć od gl5. Można wlać tańszy olej mineralny od orlenu (hipol). Tylko, już się w necie spotkałem z:
- różnie może być z zapalanie auta w zimę,
- w zimę na biegu jałowym auto jechało.
Na razie nie biegam po rajdach itp. Auto ma ucywilizowany styl pracy i chcę go zalać półsyntetykiem 75w90, no i tutaj gl4 są drogie. A gl5 np. z k2 można kupić już za ludzie pieniądze za litr (coś około 25 PLN za litr).
gl5 jest gęstszy niż gl4, a przy niskich temperaturach robi się naprawdę gęsty i pogarszają się jego właściwości smarujące, więc do skrzyni i reduktora wg. mnie, jednak lepiej szczególnie na zimę dać gl4.
a co do tego co się leje, kiedyś sobie policzyłem, że przy częstotliwości, z jaką muszę zmieniać olej w ww. podzespołach, to bardziej się opłaca lać hipol i ewentualnie raz na rok wymieniać reduktor, bądź skrzynię niż płacić za półsyntetyki
ja wymieniam raz w roku. leje GL4 dokładnie GL4 Agro bo mam go na hektolitry w robocie. Od 3 lat do samuraja wczesniej do ferozy i jeszcze wczesniej do patrola. Tak więc biedzenie że coś się stanie mnie śmieszy. Stare maszyny dużo mogą znieść.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Cze 2012 Posty: 156 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-11-16, 13:17
Gęstość nie ma nic wspólnego z tym czy olej ma klasę GL4 czy GL5.
To jest oznaczenie mówiące o ilości i rodzaju dodatków uszlachetniających olej.
Jeśli już mówicie o gęstości to bliżej jej do lepkości która jest kolejnym parametrem oleju.
W praktyce leję 80W95 GL-5 wszędzie oprócz silnika i w zimę samurai nie jeździ na luzie
Wysłany: 2012-11-16, 14:10
Tak jak napisał Qwai, gęstość nie ma nic wspólnego z GL. Tutaj sprawa rozgrywa się o dodatki olejowe, które nie współgrają z miękkimi metalami.
Chcąc wyjść przed szereg chciałem zalać lepszy (półsyntetyk) do mostów i dalej do skrzyni/reduktora. I jedyna kwestia dotyczy czy lać też gl5 do tej drugiej części.
Fakt, że hipol jest 1.8x tańszy od taniego K2, ale tego jak się nie śmiga po terenach nie robi się nawet raz na rok.
Nawet nie pytam co lać do silnika, nie wiem co było wcześniej ale chcę tam zalać również półsyntetyk - mam nadzieje, że samiec od tego nie wybuchnie :).
jak kupiłem samuraia, będąc zupełnie zielony, wszystkie oleje wymieniałem z nastawieniem "tylko półsyntetyk, bo lepszy..". I to był błąd, bo ujawniły się wszelkie możliwe wycieki. Poza tym, zauważyłem znaczną różnicę w pracy reduktora, na 75W90 wyje, na hipolu - cisza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum