Wysłany: 2013-01-26, 11:50 Samurai w roli kosiarki rotacyjnej bądź bijakowej
Witam na forum natrafiłem na kilka projektów Samuraia jako pługu czyli jest to do zrobienia. W tym roku nie zdążę ale na przyszły sezon się na pewno przygotuję. W związku z niedalekim nadejściem wiosny przyszedł mi do głowy kolejny pomysł. Czy ktoś z obecnych na forum mam pojęcie jak ewentualnie skonstruował kosiarkę do Samuraia? Może ktoś posiada jakieś projekty, plany, rysunki lub szkice ewentualnie jakieś ciekawe pomysły. Jak rozwiązać napęd kosiarki czy może użyć w ogóle alternatywnego? Czekam na jakieś sugestie. Do wykoszenia około 3ha trawy i nieużytków :D Pozdrawiam
Kiedyś widziałem taką kosiarkę która ze swoich kół brała napęd ( pod koński zaprzęg ) - tam były takie dwie listwy z zębami o ruchach przeciwstawnych.
Przy 3h to raczej coś takiego żeby metr lub więcej było szerokości cięcia...
Przerobić tylko zaczep i jazda...
Chociaż można taniej (i to dużo) tylko trzeba się nagimnastykować
Do tego wał napędowy i napęd mamy załatwiony.
Niestety to dopiero początek.
Dalej kombinował bym zaadoptować kosiarki do ciągników (kiedyś widziałem w akcji, nie myślałem jednak nigdy nad montażem tego w srajtku) Tutaj już musisz kombinować sam, jednak po mojemu gra nie warta świeczki, pewnie taniej było by kilka lat z rzędu zlecić koszenie
ludzie to mają pomysły hehe kosiarka do samuraia ehh,, wiadomo że nie opłaca się takiego czegoś robić pierdzielić się z tym chyba że taką jak Dany wstawił to prosta sprawa ale jeśli napęd z samca miałby być to ciężka sprawa po mojemu nie warto kombinować tylko zapłacić normalnie komuś niech skosi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum