Mianowicie jestem na etapie zakupu nowych opon.. aktualnie mam fedime(ala simex) 31" ale zastanawiam się nad zmianą na fedime maxi cross która opona lepsza w cięzki teren? niby maxi cross jest do duzych predkosci i w bagnie zakopuje, ale slyszalem tez ze do upalania w bagnie nie ma lepszej.. jakie jest wasze zdanie?
z tego co się orientuje na baqrdzo dużo rajdach opona kołkowa jeste zabroniona ze względu na dużą ilość przejazdów po drogach publicznych żwirowych, i np mi w bagnie nie widzi się taka opona na piachu pewnie raczej też, ale może się myle, polecam simex lub swamper
Tylko i wyłącznie Simexy, pamiętam jak z tatą mieliśmy w Patrolu BF Goodrich i założyliśmy Kopie Simexa, to normalnie stałem i patrzyłem jak tata jedzie, to normalnie leciały kępy ziemi i trawy. Polecam tylko SIMEXY. W Zimę też bajka, mamy przy Cherokee i dobrze się jeździ. I wcale tak szybko się nie zużywają, jak niektórzy twierdzą.
...a czy twój tata jeździł tym patrolem na maxi cross'ach? Nie? No to na jakiej podstawie próbujesz porównywać te opony?
Ze swojej strony mogę powiedzieć i pewnie kilka osób mnie poprze, że te zachwalane przez ciebie simexy są do d.y ...jak trzeba pojeździć po luźnych piaskach
Pytanie było zadane cztery miesiące temu, znając życie to już dawno coś kupił
Nasz młody kolega namiętnie wygrzebuje tematy z zapomnianych zakamarków forum
Ok, ale mówię prawdę, znajomy w Wranglerze ma Maxi Cross, i do Simexów nawet nie przystają, załóż kolego simexy to zobaczysz, nie mówię złośliwie, ale mam racje to jest typowa opona w teren. Daty nie spojrzałem fakt sory :)
Pomógł: 3 razy Wiek: 39 Dołączył: 22 Mar 2011 Posty: 670 Skąd: przysucha
Wysłany: 2013-01-28, 22:46 Simex czy maxicross
Zawias zgodze sie z toba ze na karzdy teren jest opona , nie ma idealnej opony na zwir, czarne błoto itd bynajmniej ja tak mysle i pewnie wiele osob sie ze mna zgodzi pozdro
dawno kupione simex 32":) czekaja na konec budowy:):) na błoto i warunki w beskidach najlepsze.... jedzilem ostatnio ze znajomym na maxi crossach.. opona fajnie sie rozpedza dobra na trawe albo swieza sciólke lesna ale na blote za szybko sie zakopuje..
ps. na "simexach" juz troche jezdze i nikt mnie do nich nie musi namawiac chodzilo mi o porownanie zalet i wad:)
No fakt koledzy, co do auta to niema takiego że wszędzie przejedzie, ma się zakopać to się zakopie czy to unimog, samurai czy patrol. I co do opony też, fakt mamy te simexy, ale też jak jest jakieś konkretne bagienko to i simex nie wskura. Mądrę posty piszecie :). Podoba mi się te forum. I przepraszam za swoje debilne posty, Slavok dał mi do myślenia, o moich głupich niektórych postach. Pozdrawiam :)
podobna bardzo dobra kopia i nie nalewka sa silverstony taki ja mam zamiar zrobic zakup do mojej zmoty dosyc drogie ale duzo lżejsze od nalewek i podobno mocno nie odbiegaja o ori simexów
_________________ 1.SJ410 + graty do nowego projektu mosty tojka lj70 reszta w budowie ...
co do tego że są duzo lżejsze to nie masz do końca racji:) kolega z forum Chomik. z tego co pamiętam robił porównanie malatesty i silverstona i wyszlo na to samo, podobno rożnice dopiero widać przy większych rozmiarach
Dokladnie przy oponach silwgverston o srednicy 76 cm (wg rozmiaru silver 31-9.5-15) i Insa albo Kaiman 235/75/15 roznicy w wadze nie ma. Co do zalet w terenie jezdzilem na wszystkich 3 oponach i nie stwierdzilem zauwazalnej roznicy ani w blocie ani na sniegu ( choc tu wydaje mnie sie ze nalewki lepsze na oblodzonym sniegu)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum