Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Viatoll Lawety itp
Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2013-08-03, 15:43   

co do lawet to jeszcze gdzies słyszłem że jak zestaw przekracza ile.ś tam metrów dotyczyło to busa z lawetą to trzeba mieć tacho
"A to Polska właśnie"

Hubert 
nowicjusz
Hubert

Wysłany: 2013-08-05, 01:24   

Jadąc z lawetą prawko z odpowiednią kategorią to mniejszy problem trzeba uważać bo przy przekroczeniu 3,5 dmc należy zaopatrzyć się w viatoll, w innym przypadku jak nas złapią na bramce to kara z tego co się orientuję to 3tyś. zł. za każdą bramkę więc można się niemiło zdziwić.

fingil 
rozgadany

Wysłany: 2013-08-05, 07:50   

Jakiś czas temu znajomy ściągał busa z A-4, jechał Galloperem i dużą lawetą oczywiście bez viatola i przyszło mu 30tyś do zapłaty

corny 
pomocnik mechanika

Wysłany: 2013-08-06, 19:21   

fingil napisał/a:
Jakiś czas temu znajomy ściągał busa z A-4, jechał Galloperem i dużą lawetą oczywiście bez viatola i przyszło mu 30tyś do zapłaty

i tu wlasnie sa rozne informacje czy 3 tysiączki za brak ogolnie viatola czy 3 za kazda bramke ?? hehe ogolnie paranoja

sokratesb 
Specjalista
Off-top King

Wysłany: 2013-08-06, 20:35   

Po prost chcą kasę wydoić, na każdym kroku. Najlepszą drogą aby dać po nosie tym na górze jest robienie tego, co było pierwotnym celem tych wszystkich przepisów, czyli przestrzeganie ich. Wtedy do kieszenie rządzących trafi mniej piniędzy. :)

fingil 
rozgadany

Wysłany: 2013-08-06, 21:05   

corny napisał/a:
fingil napisał/a:

i tu wlasnie sa rozne informacje czy 3 tysiączki za brak ogolnie viatola czy 3 za kazda bramke ?? hehe ogolnie paranoja

wszystko razem mu wyliczyli, ale co i jak to nie było dokładnie wypisane, jak dostanie pismo z odwołania to zobaczę co tam nasmarkali

zajxt 
mechanik

Wysłany: 2013-08-06, 23:56   

DMC busa i przyczepki musiała przekroczyć 3,5t

PPP 
rozgadany

Wysłany: 2013-08-07, 14:25   

Dokładnie przekroczyła bo większość busów ma dmc ok 3,5 t + przyczepka hmmm wiem że ma lekką lipe

Dany44 
mechanik

Wysłany: 2013-08-18, 04:23   

Sporo laweciarzy sprzedaje teraz lawety-przyczepy i kupuje Autolawety bo to niby całość zrejestrowana na DMC 3,5 tony i nie trzeba mieć Viatola i Kategorii C.... gorzej jak niebiescy albo zieloni podczas kontroli zważą autolawetę z autem na pace.... Sam Sprinter, Ducato czy inny Van waży grubo ponad 2 tony to z jedno tonowym autem może jeszcze by uszło ..... ale cięższym to już niekoniecznie....

A mam jeszcze jedną zagwozdkę .... Mam Passata kombi, w dowodzie rejestracyjnym mam napisane, że DMC zestawu pojazdów -Passat + przyczepa z hamulcem najazdowym wynosi 3580kg. Czy to znaczy, że holując dużą lawetę z hamulcem najazdowym teoretycznie powinienem mieć prawo jazdy kat. C lub C+E?? Czy wystarczy B+E nawet wtedy kiedy łączna DMC zestawu pojazdów przekracza 3500kg??

Zamierzam kupić lawetę-przyczepę przyda mi się w domu na budowie w gopodarstwie itp.
Posiadam wszystkie kategorie prawa jazdy tak więc formalnie nie ma problemu.
Pozostaje tylko sprawa Viatola. Albo go nabyć (kaucja w razie rezygnacji do zwrotu) i omijać z daleka bramki ale być spokojnym w razie kontroli niebieskich czy zielonych. Albo nic nie robić i omijać bramki i kontrole licząc na to, że jakiś służbista mundurowy przyczepi się o Viatola nawet jak będę miał na lawecie kilka paczek styropianu.

Tanto 
mechanik

Wysłany: 2013-08-18, 10:48   

Viatola nie musisz posiadać jeśli nie poruszasz się po drogach płatnych, a jak wypadnie ci po takiej jechać to trzeba się zarejestrować i wypożyczyć viaboxa, który można zwrócić jak już nie będzie potrzebny i odzyskać kaucję.

Gorbi 
rozgadany

Wysłany: 2013-08-18, 10:55   

Dany44
http://oskduet.pl/nauka-j...jazdy-przyczepa tu masz wszystko wyjasnione z rysunkami. Na samym dole strony jest kalkulator, wpisujesz odpowiednie dane z dowodu rejestracyjnego i jako wynik uzyskujesz odpowiedz jakie powinienes miec prawo jazdy.

Dany44 
mechanik

Wysłany: 2013-08-18, 11:34   

Witka. Dzieki, zapoznałem się z materiałem i cieszę się, że mam B+E....

Kiedyś chyba zastanawiali się nad wprowadzeniem obowiązku posiadania Viatola w każdym pojeździe (zespole pojazdów) który spełniał warunki aby Viatol posiadać.... nawet gdy nigdy nie wjeżdżał by na płatne odcinki....

sokratesb 
Specjalista
Off-top King

Wysłany: 2013-08-19, 00:14   

Dzisiaj spotkałem się z dziwnym przypadkiem - Iveco Daily, jedno z nowszych, wielka kolubryna z wielką szafą z tyłu, bliźniakami i... Prawko B, bo waga do 2800kg, a ładowność 700kg. :mrgreen:

Czyli miśki i krokodylki ważą w momencie kontroli? Myślałem, że patrzy się na max DMC samochodu i do tego dodaje max DMC przyczepy. Czyli wyobraźmy sobie taką sytuację: Kierowca, który ma tylko kategorię B, jedzie Sprinterem ważącym 2t, mającym DMC 3,5t. Za samochodem jest przyczepa jednoosiowa ważąca 300kg, o ładowności 500kg, jednak mimo wszystko zestaw ten nie przekracza 3,5t. Kierowca musi mieć*:

a) Kat. B+E
b) Kat. B+E+Viatool
c) Kat. B+Viatool
d) Kat. B

*Kierowca nie przejeżdża po drogach płatnych.

Która opcja jest prawidłowa?

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2013-08-19, 03:36   

Heeende hoooch! Uwaga strzelam!

Moim zdaniem może mieć B + ten wpis jakiejś konwencji genewsko-lizbońsko-warszawsko-moskiewskiej, bo ma samochód dmc 3,5t i przyczepę lekką z DMC sumarycznie nie przekraczającą 4,25 t.

Moim zdaniem patrzy się na DMC. Jak Cię dodatkowo zważą podczas kontroli i masz przekroczone DMC to pewnie jest jakaś kara za przeważenie i przekroczenie DMC. Być może jak przy okazji przy ważeniu okaże się, że przekroczyłeś 4,250t czyli tę granicę na B + wpis to może od razu Cię rypią za brak Viatola. To ostatnie trzeba sprawdzić w przepisach co ustawodawca miał na myśli.

moziembl 
Specjalista
Samurai 96'

Wysłany: 2013-08-19, 06:52   

Panowie wszystko jest w linku podanym powyżej i na stronie Viatoll:

Czy kierowcy samochodów osobowych z przyczepą muszą obowiązkowo korzystać z systemu viaTOLL?
Obowiązkiem opłat są objęte pojazdy samochodowe oraz zespoły pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 3,5 tony. Wśród pojazdów tych mogą się znaleźć samochody osobowe ciągnące przyczepę, jeśli łączna dopuszczalna masa całkowita takiego zestawu przekracza 3,5 tony.

Ciężkie auto dostawcze i przyczepa lekka.

Dostawczy do - 3500 kg. Przyczepa lekka do - 750 kg.

Wprawdzie masa zestawu przekracza 3500 kg, ale przy przyczepie lekkiej Konwencja Wiedeńska dopuszcza jazdę zespołem pojazdów do 4250 kg z kategorią prawa jazdy „B”.

Wystarczy prawo jazdy kategoria B.

Reasumując prawidłowa odpowiedź brzmi: kat. B + Viatoll

[ Dodano: 2013-08-19, 07:18 ]
Dany44 napisał/a:
Witka. Dzieki, zapoznałem się z materiałem i cieszę się, że mam B+E....

Kiedyś chyba zastanawiali się nad wprowadzeniem obowiązku posiadania Viatola w każdym pojeździe (zespole pojazdów) który spełniał warunki aby Viatol posiadać.... nawet gdy nigdy nie wjeżdżał by na płatne odcinki....

Jeśli jedziesz tylko po drogach nie płatnych viaboxa nie trzeba. źródło po niżej

http://www.portalprzewozn...ierdzone-259489

Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2013-08-19, 08:01   

Moziemblu, ale to kat B z tym dopiskiem jakimś musi być zdaje się. Ja przynajmniej tak to czytam. Samo gołe, golusieńkie kat B nie styknie.

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2013-08-19, 10:16   

Odkąd pamiętam, to przyczepę lekką (dmc do 750 kg) można było ciągnąć na kat. B bez żadnych dodatkowych zapisków, formalności itp.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2013-08-19, 11:14   

Didymos napisał/a:
Odkąd pamiętam, to przyczepę lekką (dmc do 750 kg) można było ciągnąć na kat. B bez żadnych dodatkowych zapisków, formalności itp.

Tak pod warunkiem, że zestaw nie przekracza 3,5t. Ja to tak rozumiem z tej strony powyżej. Między 3,5t a 4,25t nadal jest opcja nierobienia prawka na przyczepkę pod warunkiem zrobienia tego wpisu 69 :D

moziembl 
Specjalista
Samurai 96'

Wysłany: 2013-08-19, 22:13   

Chłopaki błagam przeczytajcie tę stronę http://oskduet.pl/nauka-j...jazdy-przyczepa tu wszystko jest wyjaśnione wraz z przykładami który jeden wyciągnąłem własnie z tej strony

Przeczytajcie proszę :) :) :) http://oskduet.pl/nauka-j...jazdy-przyczepa

Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!

Odpowiedz do tematu