Wysłany: 2011-04-18, 22:09 SPOA - problemy z wałem, podwójny krzyżak, inny wał itp.
Witam, przerobiłem Samuraia na SPOA i mam problem ze zbyt ostrym kątem tylnego wału (pomimo założonego dystansu wału). Powoduje on bicie i dość spore drgania, czy ktoś może bawił się w podwójny krzyżak na wale albo ma zamontowany wał od innego auta. Z góry uprzedzam, że nie wchodzi w rachubę zmiana nachylenia dyfra mostu lub jego nakręcenie, ponieważ korzystam z gotowego pakietu SPOA Calmini, które wymusza określone jego położenie.
Z góry dzięki za pomoc i podpowiedzi.
Pomógł: 3 razy Wiek: 39 Dołączył: 22 Mar 2011 Posty: 670 Skąd: przysucha
Wysłany: 2011-04-19, 08:55
podniosłes tak samo jak ja ,ja tez dałem przy wale i teraz widze, ze przy reduktorze predzej czy puzniej pujdzie mi krzyrzak i zamierzam cos z tym zrobic
Mam podobny problem, najlepiej byłoby zastosowac wał z podwójnym krzyżakiem, mając wał i dwie flansze z łapą do krzyżaków z drugiego wału można by to zrobic, tylko nie wiem czy to dałoby sie wyważyć :) możesz też spróbować obniżyc troszke reduktor. Za dorobienie normalnego wału powiedzieli mi w zakładzie 1000zł, a na podwójnym kardanie to pewnie z 1200zł a to sporo.
Dzięki za podpowiedzi, chyba zdecyduje się na podwójny krzyżak, który ukleje z dwóch końcówek wału, jak z tym się uporam to dam znać jak wydzło. Pozdrawiam!!!
Koledzy rozwiazaliście jakos problem ?
Podniosłem auto (nie spoa) jest dość mocny kąt wału przy reduktorze. Przy rozpedzaniu auta przy predkosci ok 30-40km/h są zaj.....e wibracje na tylnym moscie,
jak to zlikwidować ?
kolego a od której strony dawałes dystans ?
troche nie rozumiem jakie zadanie ma spełnic dystans, nie zmniejsza sie przecież kąt,
czy chodzi o "skrócenie" wału na wieloklinie ?
dystans dajesz pomiędzy flansze główki mostu a flansze wału.
no nie do końca, wał musi mieć trochę miejsca na pracy przy kompresji, do końca to ci reduktor wywali z poduszek jak przy cofaniu na coś najedziesz.
co do drgań, drga i będzie drgało... popatrz jakie masz kąty na krzyżakach, później spójrz na to:
Pomógł: 3 razy Wiek: 34 Dołączył: 09 Mar 2013 Posty: 270 Skąd: Lwówek Śląski
Wysłany: 2018-09-20, 11:07
thor997 napisał/a:
Dzięki za podpowiedzi, chyba zdecyduje się na podwójny krzyżak, który ukleje z dwóch końcówek wału, jak z tym się uporam to dam znać jak wydzło. Pozdrawiam!!!
hej i jak Ci poszło z tym wałem? masz jakieś zdjęcia?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum