Wysłany: 2013-02-07, 21:23 swap na BMW 1,8i m40 115KM
jak w temacie robie u siebie taki swap silnika na bmw 1,8i m40 115KM, silnik już siedzi w ramie nawet został odpalony, skrzynia oczywiście też z bmw, poduszki silnika orginał samurai łapy dospawane po siebie , poduszki skrzynia orginał bmw, wał robie z jednej strony krzyżak z drugiej guma org. bmw, dla tych co bedą pisali że po co się pchać w taki silnik lub że nie będzie smarowania itd itd odpowiadam że jest wszystko pod kontrolą wkładam taki silnik ponieważ mój kolega ma taki sam w zmocie i nic mu się tam nie dzieje , po za tym silnik bardzo tani w razie czego rama nie była nic wycinana w budzie trzeba wyciąć dziure na wysprzęglik i do zmiany biegów,
oo super mam do ciebie kilka pytań:) jestem własnie przed podobnym swapem tyle ze na 1.8is 140km albo 1.6 105km zależy co sie trafi:) powiedz mi nie przeszkadza ci ten lewarek od reduktora przy zmianie biegów?? nie myślałeś żeby skrócić lewarek od bmw? żeby był bliżej silnika?jaka pompę paliwa zastosowałeś? wiązkę masz połączona z ta z samuraia? czy cala bmw? masz immo?
aa co do smarowania:) ten kolega od zmoty ma jakos miske przerobiona? czy poprostu dolewa wiecej oleju albo ma jakis inny patent??
http://imageshack.us/phot...0121207025.jpg/
ja wałek mam tak (bedzie identyczny nowy tylko z jakims wiekszym wieloklinem i wkońcu wyważony ;D )
na rajdy 4x4 piszą ze z tą gumą długo sie nie pojezdzi
a co do lewarka to mi nic nie zawadza , mam skrócone na maxa te wodziki czy jak to nazwac i lewarek wypadł z miedzy starym otworemna lewarek a odtworem na lewarek reduktora ;)
sjbielsko ja w 1,8i nimam imo, jeśli chcesz 1,8is i 140KM to wiedz że mosty raczej na 90% tego nie wytrzymają ja sięboje przy 115KM czy mi wytrzymają, lewarek drążka nie przeszkadza nic wyciętą dziure mam poprostu szerszą, dziure na wysprzęglik też trzeba wyciąć, co do wiązki z bmw przy silniku zostaje orginał a z kostki biore tylko 4 przewody 1.zapło 2.pompa paliwa 3. rozrusznik 4.kontrolka oleju, i nic więcej nie kombinuje bo nie potrzebne jest to. pompe paliwa mam zewnętrzną uniwersalną są takie na allegro, daje ona do 4bar cisnienia, zbiornik mam org samurai. co do miski kolega niema nic przerobionego w misce delikatnie więcej oleju ma i nic mu się nie dzieje jeździ tak juz 3 rok albo i lepiej,
ja mam silnik m40 z tego co wyczytałem byłby lepszy m43 1,8i
Smol007 ja mam z jednek krzyzak z drugiej guma kolega tak ma jeździ 3 rok albo i lepiej i nic mu się z tym nie dzieje, wiadomo że dwa krzyżaki i wielowpust to najlepsze rozwiązanie, ale ja akurat nie miałem wielowpustu i zrobiłem na sztywno zobacze jak sie rozwali to zrobie tak jak napisałeś
czasami problem przerywania z tymi pompkami jest przez to ze pompka znajduje sie za daleko zbiornika i sie zapowietrza ale mozna to rozwiazac dając zawor zwrotny przy zbiorniku..
a jaka u was z odlegloscia od mostu do miski przy maksymalnym dobiciu?? mam przesuniety most do przody 5cm mam nadzieje ze nie bezie problemow...
ja jeszcze nie mam złożonego auta nie testowałem tej pompki blisko zbiornika mam ją zamontowaną mam nadzieje że będzie dobrze, co do miski mi nigdzie miska nie przeszkadza most przód też mam przesunięty ale o ile to już nie pamiętam, ogólnie nie powinna przeszkadzać kwestia monarzu silnika
Panowie mam pytanie... wlasnie zamontowałem silnik m43 do mojej suzuki i mam pewien problem.. mianowicie w oryginale bmw do chłodnicy wchodzą 3 węże 2 grube z głowicy i jeden mały cienki na dole... u mnie w suzuce chlodnica jest na pace i ma dwa wejscia ,co zrobić z tym wężem z dołu?? zaślepić go chyba nie moża bo zamkne pewnie jakiś obieg nagrzewnicy czy cos może go trójnikiem wpiąć do węża idącego do chłodnicy tylko do którego?? pomożecie??
a i drogie pytanie.. termowłącznik wentylatora zamontować przy silniku na wyjścu z głowicy?? czy zostawić z tyłu auta w chlodnicy z vw??
termowłącznik najlepiej przy silniku, co do węża cienki wąż powinien iść do zbiorniczka płynu ja mam go u siebie zaślepionego bo na pace mam zbiorniczek podpięty pod chłodnice,
Hej Panowie!!!
Kilka pytań-bo tez zamierzam zakupić silnik BMW ale jeszcze nie wiem jaki i ciężko znaleźć dobry...
Co powiecie o takim
95 rok. BMW 1.8 IS 255.000 km chodził na automacie, do 180 tys książka z Szwajcarii,
Auto wyglądało na bardzo zadbane, silnik wyglądał na bardzo czysty, nie kopcił,chodził równo, roleczki wszystkie ok,brak wycieków,tylko ten przebieg...sa takie co mają niby 160. tys ale leżą pod płotem...
Mam możliwość kupienia tego silnika ze skrzynią manualną, i wszystkimi wiązkami itd. za 2 tys z dostawą.
Wchodzić w to?
:D
_________________ Silnik 1.8 IS BMW,przełożony wieszak zaa przednią oś, OME,+dłuższe wieszaki,
Wzmocnione pochwy.
Hampel jimmy
Wały wzmocnione
Blokada tył ARB,Lekkie felgi, opona AT 31
To jest ten któy ma EWS (IMMO BMW) i czy jest w zestawie?
Wysprzęglik ze sprzęgłem?
Łapy, może poduszki się przydadzą.
Na pewno wał napędowy powinien być.
Jak wiązka to i komputer.
A osprzęt, rozrusznik, alternator, kolektor dolotowy i wylotowy (dobrze by było, żeby był fragment dalsze rury wydechowej, abyś miał od razu kołnierz na nowo prowadzony wydech).
Są zwolennicy i przeciwnicy silników BMW w Suzukach.
Przyrost mocy na pewno odczujesz:)
_________________ SWAP - 1.6 Baleno 16V, opona 32 calekopia Simex, SPRING, hudrauliczny zawór jako ręczny, wspomaganie: chłodnica na pace 205 + dodatkowy wentylator, blokada przód + wzmocnione półosie i przeguby, miniklatka - kolejność dowolna.
Wkładając silnik o takiej mocy jak Is , musisz liczyc sie z wymianą wałów półosi przegubów , wymiany wszystkich łozysk w mostach i reduktorze... Nie stety :)
Polecał bym silnik 1.8 m10 z e30 jest na łancuszku i aparat ma jak w samuraiu katowy z tyłu . 1.8 m40 to totalna kupa rozrzad na pasku i aparat zapłonowy w rozrzadzie po za tym nie bardzo udana jednostka .. 1.8 m43 poprawiona wersja m40 już może być
Ja poszedłem w m10 jest kosmicznie prosty i nie do zapierdolenia , ten sam blok był m M3 i w formule 3 . poczytaj troche to sie dowiesz ze padają po 800 .000 tys kilometrów.
Info od chłopaków budujących bmw do driftu i motosportu .
Wszystkie łożyska przód wymienione,z tyłu też coś mechanik wymieniał ale już nie pamiętam co...
krzyżaki wszystkie nowe, wały wyważone,za reduktor i tak musi się zabrać bo chyba czas na łożyska(jakiś wałek wymieniałem jedynie, bo się karbowany jak frytka zrobił:)
Opony i tak będę kupować nowe-felgi możliwe że też(mają problem z tym wewnętrzny rantem i nie trzymają powietrza:/ więc trochę rzeczy jestem w stanie przystosować pod ten "nowy silnik"...
Z tego co się dowiedziałem od znawców BMW-ten silnik 1.8 IS jest tani w naprawie, więc nawet jak się coś spier.. to łatwo to naprawić... Thru?or false?
1,8 is 140 KM orginalne półosie tego nie wytrzymają a nawet na wzmocnione będzie trzeba uważać oczywiście zależy dużo od opona, nie pchał bym się w BMW dla mnie to lipa chyba że tak jak napisał KAMILSON , 2 tyś to drogo w chu.. polecam BALENO w miare tania jednostka, szybka do przeróbki, i w zupełności wystarcza
1,8 is 140 KM orginalne półosie tego nie wytrzymają a nawet na wzmocnione będzie trzeba uważać oczywiście zależy dużo od opona, nie pchał bym się w BMW dla mnie to lipa chyba że tak jak napisał KAMILSON , 2 tyś to drogo w chu.. polecam BALENO w miare tania jednostka, szybka do przeróbki, i w zupełności wystarcza
Wzmacniane półosie wytrzymają bez problemu. Z reduktorem trzeba trochę powalczyc ale też da radę oczywiście przy kołach 35 cali
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum