Miczo, mam prośbę. Możesz zrobić zdjęcie ramki,stelażu jak będziesz miał zdjęty dach? Też na dniach będę zamawiał nową plandekę, ale u mnie było bikini i nie miałem tego stelaża. Zamówiłem jakiś na olx, chłop mówił że będzie pasował do 91r, ale takie zdjęcie mogło by mnie upewnić w temacie
Wiek: 39 Dołączył: 03 Mar 2014 Posty: 36 Skąd: Nowy Wiśnicz
Wysłany: 2016-04-04, 16:28
Prosta sprawa z tym dachem. Najpierw wsuwasz lub wciskasz w listwe z przodu na ramce (w plandece jest taki twardy pasek wszyty), na pałąku z tyłu masz taką blaszke i wsuwasz grubsze przeszycie z góry na dół. Następnie naciągasz zapinasz napy, rzepy na pałąku z tyłu na ramce i jeszcze z tyłu plandeki naciągasz dwoma wszytymi paskami. No i nad drzwiami jeszcze naciagasz do srodka i zaklejasz rzep; demontaz odwrotnie do montazu :)
Jak nowa plandeka z poznania to powinieneś miec w zestawie rzep który po montazu przykleja sie do tylnej klapy aby trzymała sie rozpinana szybka tylnia :)
Z plandeką masz problem ?
a te nowe plandeki macie na kapsle i suwaki ?
U mnie tak było suwaki po 2 latach odmówiły pracy a te kapsle to też jakaś porażka,
suwaki zastąpiłem zapinka plandeki i pewnie kapsle w niedługim czasie zastąpię podobnym
Wysłany: 2016-04-04, 21:53
ja tylko dodam, że widziałem sugestię by z plandeczką jak z kobitą - dobierać się najlepiej po uprzednim rozgrzaniu, np. w ciepły, słoneczny dzień. Ponoć jest wówczas bardziej elastyczna, naciągliwa i ogólnie łatwiejsza w obróbce.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Paź 2013 Posty: 189 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-04-05, 20:29
Te nowe zawsze sa jakies takie "mniejsze" :))
Też zmieniałem (z Poznania), na poczatek wsuwasz przód plandeki w nadszybie, potem już leci. Tylko tył okazuje sie trochę krótszy, mimo rzepów trzyma troche kiepsko, Osobiście dorobiłem dziurki i zapinam je dodatkowo tam gdzie w starej zatrzaskiwały sie magnesiki.
Ogólnie "gra i buczy" tylko lekki kłopot z zapinaniem :))
Ja dzisiaj swoja zakładałem.
Z przodu wsuwasz nad szybą w listwę i zaczepiasz za klipsy po bokach.
Potem rzucasz plandekę do tyłu nad pałąk i ramkę.
Rzepów nigdzie nie zaczepiaj, najlepiej zrobić to na końcu.
Odkręcasz listwy pionowe w pałąku, wsuwasz plandekę i przykręcasz listwę.
Potem to już zapinanie klipsów i zapięcie 2ch pasków z tyłu do burty.
EDIT:
Nie wiem jak u ciebie ale ja mam stelaż z taką dodatkową ramką, i muszę dokupić dwa paski z jakąś klamrą zaciskową i je ze sobą połączyć. Obecnie ta ramka wisi luzem.
EDIT:
Nie wiem jak u ciebie ale ja mam stelaż z taką dodatkową ramką, i muszę dokupić dwa paski z jakąś klamrą zaciskową i je ze sobą połączyć. Obecnie ta ramka wisi luzem.
Błądzisz...
Ta ramka ma być skierowana do przodu w górę i ma "wypierać" plandekę, żeby nie zwisała.
Po prostu kup najtańszą taśmę do mocowania ładunku z klamerką i zrób pętlę między tą ramką a tylnym pałąkiem. Po jej naciągnięciu ramka będzie przeć w górę.
no ale jak to zepniesz to słabo to usztywnia- lepiej jest dorobić poprzeczkę która dodatkowo podpiera środek dachu
tak to u mnie jest dodatkowa poprzeczka
Dzięki koledzy za informację. Myślę że i paski i poprzeczka w najbliższym czasie zagości u mnie
Starscream z tyłu masz oryginalną ławeczkę/fotele czy coś innego wrzuciłeś? Bo widzę fotelik dziecięcy. Ja też będę z tyłu wpinał dzieciaki na drodze publicznej. Ale jeszcze nie zdecydowałem co na tył wrzucić.
To jeszcze fotelik z pasami wiec dorobilem do ławki pas biodrowy ktorym dopinalem fotelik. Teraz mam fotelik bez pasów wiec dorobilem pas zwijany do tej samej lawki.
Usztywnia na sztywno
Rozkład sił jest taki, że nie trzeba dodatkowej tyczki.
Wracając ponownie do klasyki:
W lj80 taki paseczek naciągowy miał chyba nawet swój nr katalogowy w stelażu do plandeki typu high-roof (ale głowy nie dam...)
Nie jest, ta tyczka trzyma środek jak np śniegu nawali. Mam to od początku ja tego nie zakladalem.sprawdza się 7 rok. Ale ty wiesz zawsze najlepiej 😊
Wyczuwam podskórnie jakąś niepotrzebną nutkę...
Może po prostu inaczej eksploatujemy nasze pojazdy i inne patenty się sprawdzają?
Aby było merytorycznie:
W wersjach kanadyjskich, samuraie miały fabrycznie dwie takie sztywne poprzeczki między ramką szyby a pałąkiem (poza tymi nad drzwiami).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum